Dark Mode On / Off

Virághagyma hajtatása Húsvétra

Szeretnél a Húsvéti asztalra friss tulipánt, nárciszt? Itt a trükk, hogyan időzítsd a virághagymákat.

A virághagymákat általában tél előtt felszedik, majd hűvös helyen teleltetik, és kora tavasszal kiültetik. De ilyenkor a legtöbben azt tapasztalják, hogy a virághagymából nem fejlődik virág, csak a leveleket hozza. Hol rontották el?

A hagymás növényeknek hideghatás kell a virágrügy kifejlődéséhez, ezért a legtöbbször érdemes télen benthagyni a talajban a hagymákat, maximum takarjuk le, hogy ne tudjon kifagyni. Amikor tél elején felszedjük, akkor pont a hideghatás elől rejtjük el a hagymákat és várhatjuk a virágzást.

A boltokban kapható hagymák nagy százaléka már hidegkezelést kapott, így ha tavasszal vagy tél végén veszünk virághagymákat, akkor jószerivel ezek már kezelt hagymák, bennük a virágrüggyel.

De ha felszedtük a hagymákat és mégis virágzásra szeretnénk bírni, akkor is megvan a megoldás.

Kisállatboltokban kapható finom forgács (tengerimalacoknak való) és egy nagy nejlonzacskó kell csupán. Nedvesítsük be a forgácsot, tegyük nejlonba, majd ebbe helyezzük el a virághagymákat.

A zacskót jól zárjuk le, majd tegyük a hűtőszekrény legalsó fiókjába pihenni. A hűtő 5 fokos hidege meg fogja hozni a hatását. Hetente nyissuk ki, nézzük meg, elkezdett-e pici gyökereket hozni, illetve azt is nézzük meg, ne penészedjen be. A penészed hagymákat vegyük ki!

Ha úgy érezzük, hogy szükséges, akkor a forgácsot nedvesítsük meg.

Pár hét elteltével (kb. 8 hét alatt) a hagymák szép gyökereket engednek, és elkezdenek kihajtani. Ekkor vegyük ki őket a forgácsból, és ültessük be cserépbe vagy tegyük hagymatartó üvegbe.

Hamarosan megjelenik majd rajtuk a virágkezdemény is, csak türelmesnek kell lennünk.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×