Dark Mode On / Off

A könyvek helyes tárolása

a könyvek helyes tárolása bonami.hu/ -

Szinte mindenkinek vannak otthon könyvei, melyeket azonban sokan nem a legszerencsésebb módon tárolunk. Van, aki az ágy alá teszi őket, mások vitrines szekrénybe helyezik el. Nem mindegy persze, hogy a könyvnek milyen értéket tulajdonítunk: nem kell hozzá egy 14. századi kódexnek lennie, hogy megőrizzük a jövő számára az értékes olvasmányt. Nézzünk néhány tippet és fontos információt, milyen a könyvek helyes tárolása.

Hőmérséklet

Főként a régebbi papírra nyomtatott könyvek tűrik nehezen a hőmérséklet ingadozásait, ezért – függetlenül attól, hogy milyen hőfokon tartjuk őket – érdemes azt állandó szinten tartani. A testnek természetes szobahőmérséklet alkalmas a legtöbb könyvek számára is.  

Megjegyzés: jelen cikknek nem témája a sok száz éves kódexek tárolása, hiszen ott speciális körülményekre és olyan légtechnikai eljárásokra van szükség, amelyet házi körülmények között nem tudunk prezentálni.

Fény és világítás

Számos lakásban, ahol a könyveket különösen nagy becsben tartják, találhatunk olyan könyvszekrényeket, amelyek megvilágított vitrinben mutatják be a legszebb darabokat. A világításnál nagyon fontos ugyanakkor azt figyelembe vennünk, hogy a régebbi izzók  körül szó szerint izzhat a levegő. Ez nem tesz jót sem a külső borításnak, sem a könyveket életre keltő festéknek. Ehhez hasonló koncepció mentén a tárolókat úgy helyezzük el, hogy a régebbi köteteket lehetőleg ne érje közvetlen napfény.

Tárolás

Semmi probléma nincs azzal, ha nem zárható térben tartjuk az írásokat, azok számára teljesen megfelelőek a polcos állványok is. Ilyen esetben arra kell figyelnünk, hogy a könyvek mögé könnyedén bemászhatnak a kártevők. Érdemes a nem zárt térben tartott könyveket időnként portalanítani. A legjobb a száraz ronggyal áttörlés.

Gyakori hiba, hogy a meglévő mennyiségű könyvállományra tervezzük a tároló kapacitást, miközben egy-egy ünnep alkalmával érkező újabb darabok már csak egy második sorba, a meglévő könyveink tetejére férnek el. Tervezzünk úgy, hogy a polcokon maradjon hely a jövőben vásárolt vagy kapott daraboknak is.

Ha mindehhez szeretnénk inspirációt gyűjteni, menjünk fel a Bonami.hu weboldalára, ahol a készlet biztosan beindítja majd a fantáziánkat.

[ays_poll id=”12″]

Fotó

MÉG TÖBB OTTHON:

DIY: Őszi falevelekből kopogtató

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×