Dark Mode On / Off

Lakásvásárlás: Mire ügyeljünk?

Lakásvásárlás: Hogy ilyen szép legyen az új otthonunk

Nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy házat építtessenek, így a B verzió, a használt ingatlan vásárlása kerül terítékre. Hiába vagyunk azonban tisztában azzal, hogy egy használt lakás vagy ház részben felújításra szorul, mégis érhetnek minket kellemetlen meglepetések a lakásvásárlás alkalmával.

Adok pár jó tanácsot, amivel laikusként is ki lehet szúrni a kisebb-nagyobb gyenge pontokat. És itt a hangsúly a kisebb-nagyobbon van. Hiszen nem mindegy, hogy ugyan koszosak a falak és kupi van, de ezt egy takarítással és festéssel rendbe tudjuk szedni, vagy pedig pl. alapvető statikai problémák vannak a háznál, ami csak jóval nagyobb befektetéssel orvosolható.

A legfontosabb „Tünetek” és orvoslási lehetőségek:

Penész és/vagy vizesedés:

Biztos mindenki találkozott már a problémával. Ha nem is a saját lakásában, de volt olyan ismerőse, akinél megjelent a penész a falon.
Amikor megnézzük az ingatlant, fürkésszük árgus szemekkel a falakat. Amennyiben a fal alsó traktusában látunk vizesedést (sötétebb a fal), gyaníthatjuk, hogy a talajvíz szivárog fel. Ez régi, szigeteletlen házaknál fordulhat elő. A nedvesedés, a penész káros az egészségünkre, így az ilyen problémát minden esetben meg kell oldani. Igaz, hogy van lehetőség utólagos vízszigetelésre (pl. injektálás), de tudnunk kell, hogy ez viszonylag nagy költséggel jár.
Gyanús lehet az is, ha frissen van festve a lakás, úgy, hogy a lakás többi része nem esett át felújításon az utóbbi időben.

fotó: foter.com

Fűtésrendszer:

Hiába látjuk a kiépített cirkó fűtésrendszert, ha a gázkazán még a régi típusú, nyílt égésterű, akkor szintén számoljunk nagyobb költséggel a felújításnál. Ez akkor hatványozódik, ha egy társasház alsó szintjén található a lakás, hiszen lehet, hogy a kémény egész hosszát nekünk kell kibéleltetnünk az új kondenzációs kazánhoz, ami nem olcsó mulatság.
Ugyanez vonatkozik a konvektoros fűtésre is, miszerint ha új rendszert szeretnénk kiépíteni, alsó hangon 2-3 millió forintot el kell különítenünk erre a célra.
Ami már kicsit megosztóbb, az a villanyfűtés. Igaz, hogy az ilyen üzemeltetésű fűtőtestek még mindig relatív sokat fogyasztanak, de manapság tudunk már klímaberendezéssel is fűteni, ami viszont jóval költséghatékonyabb. Így ne ijedjünk meg, ha egy ilyen ingatlant szeretnénk megvásárolni.

Elektromos rendszer:

Ebben leginkább csak a tulajdonos állítására támaszkodhatunk. Azaz hogy mennyire új a villamos hálózat. Századfordulós házakban még ma is akad olyan lakás, ahol a régi villanyvezetékek csövezés nélkül a falban futnak. Vagy esetleg ha ezeket fel is újították, a villanyhálózatot nem bővítették, ami pedig a mai igényeinknek valószínűleg nem fog megfelelni. Arról nem is beszélve, hogy az új berendezés, netán falbontás automatikusan jár a lámpák, dugaljak áthelyezésével is. Ebben a esetben szánjunk a villanyszerelésre is egy nagyobb összeget.

Szigetelés:

a fűtés témához szorosan kapcsolódik a szigetelés kérdése. Hiszen hiába jó és költséghatékony a fűtésrendszer, ha a falakon és nyílászárókon át távozik a hő. Egy társasházban jó esetben fűtenek és szigetelnek minket az alattunk illetve a mellettünk lakók, egy ház esetében azonban csak a puszta falak vesznek körbe minket. Viszonylag egyszerűen meg tudjuk azonban állapítani, hogy a ház mennyire szigetelt: a lábazattól feljebb kezdődő vastagabb, kiálló falszakasz maga a szigetelés, aminek a vastagsága legalább a 15 cm-t el kell, hogy érje. Hiába mondja a tulajdonos, hogy szigetelték a házat, ha ez csak 5 cm szigetelést jelent, az körülbelül annyit ér, mint halottnak a csók. Ebben az esetben szintén számoljunk azzal, hogy vagy a fűtésköltségünk lesz magasabb, vagy pedig nekünk kell megcsináltatni a megfelelő minőségű szigetelést.

fotó: foter.com

Repedések, süllyedések:

Ha a mennyezet nem vízszintes, úgy tűnik, mintha lógna, akkor ott nagyobb statikai problémák lehetnek. A falon megjelenő repedések azonban nem mindig jelentenek feltétlenül nagy bajt. Ebben az esetben érdemes akár csak egy szóbeli statikai szakvéleményt kikérni, megér pártízezer forintos befektetést. A szakember el tudja mondani, hogy körülbelül mekkora a baj, illetve hogy szükséges-e további dokumentáció, számítások.

Természetesen az eddigieken kívül is lehet még elég buktatója a lakásvásárlásnak, hiszen pl. a bútorokról még csak szó sem esett. Ez talán viszont már a felújítás azon része, amelyik a laikusok számára is jól felismerhető.

Remélem, sikerült pár hasznos tippet adnom. További tanácsokért olvasgassátok az fb-oldalamat: https://www.facebook.com/kekinterior

vagy itt: https://www.kertportal.hu/felujitas-vigyazz-kesz-rajt/
https://www.kertportal.hu/hogyan-valasszunk-lakberendezot-vagy-belsoepiteszt/

/borítófotó: www.kekinterior.com/

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény