Dark Mode On / Off

A fenntarthatóság forradalma a textilgyártásban: A zöld anyagok

A jelenlegi fast-fashion divatcégek gyors, intenzív és egyszer használatos termékeket állítanak elő, ezzel elveszik a fenntarthatóság fontossága. Egyes esetekben nem bánnak etikus módon a dolgozóikkal, és akár mérgező vegyszereket alkalmaznak a gyártás során. Ahogy egyre jobban megismerjük a divatipar természetre gyakorolt hatását, egyre jobban az ökologikus és fenntartható anyagokat keressük. Magam is gyakran másodkézből származó ruházatot keresek, vagy jó minőségű, környezetbarát pólók után nyúlok. De miért is fontos mindez?

A fenntartható divat célja a környezetre gyakorolt károk minimalizálása, és etikus gyakorlatok terjesztése a teljes ellátási lánc mentén. Ahhoz, hogy környezetbarát ruhatárat alakítsunk ki, fontos tudni milyen anyagú ruhadarabok kerülnek komódunk fiókjába. Emiatt is nélkülözhetetlen, hogy megismerjük azokat az anyagokat, amelyek a fenntarthatóság elveit követik. Nézzünk meg néhányat kicsit közelebbről.

Az organikus pamut

Az organikus pamut vagy biopamut olyan szál, amelynek termesztése során nem használtak rovar és gombaölő szereket, műtrágyát és természetes génállománnyal rendelkezik (GMO mentes). Az ilyen növények termesztése során a természet sokszínűségét veszik alapul. Ez azt jelenti, hogy a földművesek képesek olyan módszereket alkalmazni, amelyek segítenek megvédeni a gyapotot a kártevőktől. Például néhány olyan növényt ültetnek a gyapot közelébe, amelyek a kártevők természetes ellenségei. Több növény együttes termesztése még a gyomok eltávolításában is segít, csökkenti a vízfogyasztást és elősegíti a talaj egészségét. Azok a ruhák, melyek ebből az anyagból készülnek, rendelkeznek GOTS (Global Organic Textile Standard) tanúsítvánnyal. Ilyen esetben a “World Standard for Organic Textiles” garantálja, hogy az anyag kizárólag szerves szálakból készül.

A biopamut szigorú ellenőrzésen megy keresztül, amely biztosítja az anyag minőségét, színtartósságát, természetes színezékek használatát, de a szerves szálak eredetét is. A tanúsítvány a gyártási folyamattal is foglalkozik, amelynek figyelembe kell vennie az etikus munkakörülményeket is. Az organikus pamutból készült ruha jobb minőségű, puhább és tartósabb. Az így kapott termék hipoallergén, amely ideális az érzékeny bőrűeknek.

Kender

Egyes ismeretek szerint honfoglaló magyarok ruházatában is megjelent a kender. Köteleket, zsinegeket és öveket készítettek belőle. A biopamuthoz hasonlóan alacsony környezeti terhelésű növény, amely számos előnnyel rendelkezik. Minimális víz-, rovarirtó- és műtrágya-felhasználást igényel, így fenntarthatóbb alternatívát kínál. A kender leveléből és szárából előállított rostok erősek, tartósak és légáteresztő képességűek. Nem csak a textiliparban, hanem az építő iparban is hasznosítható mint kiváló szigetelőanyag. Ráadásul remek takarók is készülnek belőle.

Újrahasznosított poliészter

Az újrahasznosított poliészter műanyag palackokból és további újrahasznosított anyagokból készül. Az e fajta hulladék újrahasznosításával csökkenthetjük az úgynevezett szűz , még fel nem használt, poliészter gyártását, ami valljuk be környezetszennyező. Ez az újrahasznosítási folyamat energiát takarít meg és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

TENCEL™ (Lyocell)

A TENCEL™, más néven Lyocell, egy olyan fenntartható rost, melyet megújuló fafajokból, főleg eukaliptuszfákból állítanak elő. A TENCEL™ szövetek a puhaságukról, légáteresztő képességükről és biológiailag lebomló tulajdonságaikról ismertek. A környezettudatos divatmárkák előszeretettel választják.

Organikus len

A len az egyik legrégebbi növényből készült textil anyag és az egyik legfenntarthatóbb rost. Kiváló választás ruházat, lakástextíliák és kiegészítők terén. Rovarirtószerek vagy műtrágyák nélkül állítják elő. A len termesztése kevesebb vizet és energiát igényel a pamuthoz képest, környezetbarátabb választás a textiliparban.

Földünk kimerül és jövőnk szempontjából létfontosságú a fenntartható anyagok megfelelő kiválasztása és felhasználása a divatiparban is. Fontos, hogy odafigyeljünk a környezeti terhelésünk mértékére. Az organikus pamut, a kender, az újrahasznosított poliészter, a TENCEL™ és az organikus len jó példa azokra az anyagokra, amelyek megvásárlásával és mindennapi használatával pozitív módon hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Borítókép és képek: Favi.hu

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×