Dark Mode On / Off

Sárgul a leylandi ciprus, mit tegyek?

sárgul a leylandi hajtásvége

A mai nap is érdekes kérdések érkeztek be hozzánk, egyik a sárguló leylandi kapcsán érkezett. Mit tegyünk, ha sárgul a leylandi ciprus? Ennek járunk utána ebben a cikkben.

Egy kertfentartással foglalkozó barátunk fordult hozzánk, hogy vajon mi lehet a leylandi ciprussal, mert tippre tápanyaghiány. Első kérdésünk persze az volt, hogy mit kapott tápanyagként és látható-e rajta bármilyen állati kártétel, mert az utóbbi időben megszaporodtak a borókaszú és hasonló kártevők megjelenése már a leylandi ciprusokon (Leylandii, Leyland-ciprus, ×Cupressocyparis leylandii) is.

Látatlanban nehéz szaktanácsot adni, de a leggyakoribb esetet írjuk most le.

Figyeld meg, hol jelentkezik a sárgulás

Attól függően, hogy hol jelentkezik a sárgulás, nagyon szépen elkezd a válasz is körvonalazódni.

Mivel első lépésként tisztázódott, hogy nincs állati kártételnek semmi nyoma, így a sárgulás viselkedését érdemes figyelni. Az idős vagy a fiatal hajtásrészeken jelentkezik? Ez azért nem mindegy, mert eltérő tápanyag hiányára utalhat.

A fiatal hajtások sárgulnak

A fiatal hajtások sárgulása a legtöbb esetben magnézium-hiányra vagy relatív hiányra utal.

magnézium fő szerepet tölt be a klorofillképződésben, és nélkülözhetetlen a kultúra számára. Beépül az enzimekbe és a sejtfalakba, biztosítva a növény szilárdságát. Amikor ez a magnézium nem tud beépülni, hasznosulni, akkor két irány lehetséges.

Vagy jelen van a talajban, csak maga a növény nem tudja valamiért felvenni, vagy komplett hiánytünet van, tehát nincs is jelen a magnézium a növény környezetében.

Fotó: Környe Géza, kertész

Ha a növény nem jut elegendő magnéziumhoz, akkor először lelassul a  klorofillképződés, ugyanakkor felgyorsul a klorofill lebomlása az idősebb levelekben is és emiatt a levélerek közti szövetek elsárgulnak. Súlyos hiány esetén a fiatal levelek is sárgulni kezdenek. Gyakran a kálium és/vagy a kalcium túlzott jelenléte okozza a magnéziumhiányt.

A kén szerepe is fontos

Mivel itt a fiatal hajtásoknál indult el a folyamat, lehet olyan eset is, hogy kénhiány jelentkezik. Ezt okozhatja nem emgfelelő növényvédelmi kezelés is egyébként.

kén a nitrogénnel együtt biztosítja a növényi fehérjék előállítását. Ezek a fehérjék fontos szerepet játszanak a klorofillképződésben, ami pedig elengedhetetlen a fotoszintézishez. A kén serkenti a gyökérfejlődést, fokozza a növény szilárdságát, valamint a növény szaganyagaiban is megtalálható. Hiány esetén szintén a fiatal levelek, hajtások sárgulása jelenik meg.

A kénhiány következtében visszaesik a növény fejlődése, csökevényes levelek jelennek meg és teljesen elsárgulnak a levelek, előbb a fiatalok, azután az idősebb levelek is. Ugyanakkor a kén túlzott jelenléte akadályozza a növény fejlődését, mivel növeli a víz sókoncentrációját. Az is előfordulhat, hogy a növény sötétebbre színeződik.

A vas szerepe a növényekben

Mivel a vas támoatja meg a klorofillképződést, így vashiány esetén is a levelek sárgás színe lesz a jellemző. Ha nincsen elegendő vas, akkor a fiatal levelekben lebomlik a klorofill és elindul egy sárgulási folyamat. Ilyenkor a levélerek viszont zöldek maradnak. A vashiány többnyire mangánfelesleggel is párosul. Túl magas vasmennyiség esetén mangánhiány lép fel.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×