Dark Mode On / Off

Valóban igénytelen a fenntartható kert?

igénytelen fenntartható kert

Gyakori kérdés az olvasók és a minket megkeresők között az az aggodalom, hogy igénytelen a fenntartható kert. De nézzünk kicsit távolabbról indulva a kérdést és máris érteni fogjuk az anomáliát.

Amikor ezeket a kérdéseket először megkaptam, akkor nem tagadom: nagyon mérges lettem. Mert miért is lenne igénytelen a fenntartható kert? Hát hova is gondolunk? Ennyire rossz irányba tartana a világ?

Aztán elkezdtem gondolkodni és ahogy egyre nagyobb tere lett a közösségi média az életünknek, rá kellett jönnöm, hogy egy olyan világban élünk, ahol a fenntartható inkább lett divathóbort, mint valódi fenntarthatóság és máris az emberek fejében teljesen más kép él a fenntartható kertről és pont nem az igényesség. Bár ez szomorú, de akkor itt az idő, így sok év távlatából, hogy megmagyarázzam mi s ez valójában.

A mi kertünk sem megy át a celeblistán, pedig állítom neked, hogy messze a legfajgazdagabb és legszebb a térségben. Csak másképp. Így azt gondolom: nem veled van a baj.

Miért lenne igénytelen a fenntartható kert?

Míg ma nyírtam a füvet, amire nagyjából havonta egyszer, maximum kétszer kerül sor (mindjárt mondom miért), akkor döbbentem rá egy anomáliára, ami a kedves Olvasónak, neked is a fejedben megfogalmazódik a Te saját és a közösségi oldalakon “fenntarthatónak” álcázott kertek kapcsán megjelenik. Legalábbis az én fejemben már megjelent, gondolom nem vagyok egyedül.

Végigpörgetheted a Facebookot, Instagrammot bátran, ezernyi és egy kertészblogger hangoztatja, hogy az ő kertje fenntartható. Ez az utóbbi évek nagy divatja. Mi meg már 2003-ban is ezt kiabáltuk, csak mivel nekünk természetes szemlélet, így nem csináltunk belőle akkora felhajtást. Talán kellett volna…és akkor most nem egy hibás kép él a fejedben a fenntartható kertről.

Tervezéskor is egy árnyas, akár zegzugos, de virágos és nyugalmat sugárzó kertet kell végeredményben alkossunk, ami tulajdonosai a legtöbb esetben igen magas igényekkel rendelkeznek. (Kép: egy valós projektből)

Hol a disszonancia a fejekben?

Fenntartható angolkert öntözés nélkül? Egy kárpát-medencei klímán, ahol az ország egy része olyan szinten aszályos, hogy csak úgy rekken a hőség, csapadék nulla és öntözés nélkül szinte nem arad meg semmi? És se öntözni nem kell, se ápolni? Kissé diszonáns. Pedig én sem ma kezdtem. Nézzük az alapoktól. Az angolkertek nem véletlenül a brit félsziget kincsei, a maguk mindennapos esőikkel, a haragoszöld pázsitjukkal, a meseszép kertjeikkel. Mert van csapadék. Párásabb a mikroklíma, más a talaj és talán-talán itthon a Mátrában vagy a zalai és somogyi vidéken, netántán az Alpok környékén találunk ilyen mikorklímát. Kisalföldön? A Homokhátságon? A sztyeppés Hortobágyon? Ugye mennyire más a valós kép? A természetes növényzet megfigyelése nagyon sok kérdésre választ ad, ha netán nekem nem hinnél.

Mi van a színfalak mögött?

A színfalak mögött egy teljesen más szemlélet és más világ rejtőzik. A valóban fenntartható kert messze nem igénytelen, csak teljesen más növényzettel teli. Emlékeztek a Kaposvár melletti Csodáskertem podcast adásunkra? Ahol Petronellával is beszélgetve mennyire más világ tárul eléd rögtön a fenntartható kertjéről? Elég erősen szembemegyünk a megszokottal.

A fenntartható kertben nem angolpázsit van

Sokan felhorkanhatnak akkor, hogy jajj, elengedhetem a szép gyepet? Messze nem. Nézd meg ezt a kis videóm, amit a napokban készítettem pont egy ilyen olvasói kérdés miatt:

Ha jól gondolom, most egészen megnyugtattalak. Lehet igényes gyeped fenntarthatóan is!

Lehet igényes fenntartható kerted!

A fenntartható kert más növényösszetételű és sokkal inkább alapjaiban tér el a megszokottól, de ugyanúgy egész évben lehet zöld, lehet virágos, lehet habosbabos.

Nyílik a zanót a déli fekvésű díszágyásban (Kép: saját kertünk részlete)

Azt gondolom ez is elég megnyugtató. Ha visszakeresed a fenti videó után az új Youtube csatornánk videóit, akkor már visszatöltöttünk sok videót, amiben a saját szemeddel is láthatod, mennyire harmonikus és szép egy fenntartható kert. Tele virágzó évelővel, tele örökzöldekkel, színes lombhullatókkal, csak az alapokat kell jól letenni!

Tehát ne riadj vissza attól, ha fenntarthatót szeretnél és nem tudod mennyire lesz szép, mert bizony a fenntartható kert is lehet szép és igényes!

Ha tetszett a gondolatsor vagy maradt benned kérdés, írj nekünk üzenetet bátran, kérdezz, mert tudod: csak az a rossz kérdés, amit nem raknak fel!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×