Dark Mode On / Off

Hogyan dolgozzunk otthonról, hogy ne őrüljünk meg?

Hogyan dolgozzunk otthonról?

Milyen hátrányai vannak az otthoni munkavégzésnek? Átálltál mostanában az otthoni munkavégzésre? Akkor valószínűleg már rájöttél, hogy nem is olyan csodálatos, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan lehet hosszú távon megoldani az otthoni munkát.

Az otthoni munkavégzés – gyakran “home office”-ként emlegetik – korábban megfizethetetlen álom volt a legtöbb irodai dolgozó számára, akiknek a munkáltatója megkövetelte, hogy állandóan jelen legyenek a munkahelyükön. A COVID-19 járvány azonban mindezt megváltoztatta, és hirtelen még azoknak is, akik nem akarták ezt a lehetőséget, otthonról kellett dolgozniuk.

Otthoni irodát kell létrehoznia

Nem mindenkinek van otthon elég hely ahhoz, hogy teljes mértékben otthon dolgozzon. Így különféle rögtönzött munkahelyek jöttek létre az étkezőasztalnál vagy akár a nappaliban a kanapén lévő dohányzóasztalnál.

Egy ilyen megoldás rövid távon segíthet megoldani egy akut problémát. Hosszú távon azonban ez fenntarthatatlan. Ezért a munkavállalóknak külön szobát kellett fenntartaniuk a munkához, vagy például a nappaliban kellett kialakítaniuk egy dolgozósarkot.

A legtöbb esetben ez olyan kompromisszum volt, amely értékes alapterületet vett el a lakásból, és az egész családnak hirtelen – különösen a kisebb lakások esetében – szűkösen kellett otthon éreznie magát.

Nem mindenkinek a munkáltatója járult hozzá a plusz bútorzathoz. A jó minőségű íróasztalba, kényelmes irodai székbe, külső monitorba, billentyűzetbe és egérbe történő befektetés pedig nem éppen elhanyagolható. Nélkülük mozgásszervi problémákat kockáztatunk. A hálószoba sarkában, a szekrény mellett elhelyezett kis íróasztal nem igazán tanácsos. A számítógépen való ülés természetellenes testhelyzet, és fejfájást, fájdalmat okozhat az ágyéki gerincben és a test más részein.

Kisgyermekek jelenlétében dolgozik? Nem egyszerű…

Különösen a COVID-19 alatti zárlatok idején, amikor az iskolák és az óvodák is zárva voltak, nagyon nehéz volt otthonról dolgozni, miközben a gyerekekről kellett gondoskodni. Ugyanez a helyzet áll elő a szünidőben, illetve az idősebb gyermekek esetében, akik akkor térnek haza az iskolából, amikor te még dolgozol. Az otthoni munkavégzés és a gyermekek zavaró tényezőinek összeegyeztetése egyszerűen nem könnyű.

A kollégákkal való kapcsolattartás hiánya

A telefonhívások és a videokonferenciák még nem képesek teljes mértékben helyettesíteni a személyes kapcsolattartást a munkahelyen. Otthon könnyen magányosnak érezheted magad. Egyes munkakörökben a kollégákkal való személyes kapcsolatfelvétel még elengedhetetlen is. Emellett a feletteseid sem tudnak annyira a mindennapi munkádról. Ez megnehezíti, hogy értékeljék az Ön erőfeszítéseid, vagy támogassák a teljesítményedet.

Megfelelő megoldások keresése

Szerencsére a fent említett problémák mindegyikére van megoldás. Az otthoni munkavégzésnek számos előnye van, és kár lenne teljesen lemondani erről a lehetőségről. Az első problémára már leírtuk a megoldást – hozz létre egy teljes értékű otthoni irodát, ahol jól érzed magad, és nem korlátoz a munkavégzésben vagy akár az egészségedben.

Szerencsére a második probléma már nagyrészt megoldódott. Az iskolák újra működnek, és a nagyobb gyerekek esetében ésszerű, világos határokat lehet felállítani. Röviden: téged nem szabad munka közben zavarni, kivéve, ha erre nyomós okok vannak.

Az utolsó problémát pedig úgy oldhatod meg, hogy a hétnek csak egy részét töltöd “otthoni irodával”. És hetente legalább egy napot az irodában más kollégákkal töltesz.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×