Dark Mode On / Off

Vitaminbombák a kamrapolcról – tavaszi fáradtság ellen fermentált finomságok

vitaminbomba

Tél végére kimerülőben van szervezetünk vitamin háztartása.  Gyakran érezzük magunkat levertnek, fáradtnak, ezt az állapotot szoktuk a köznyelvben tavaszi fáradtságnak nevezni. Ilyenkor jól jön egy löket vitaminbomba szervezetünk számára.

vitaminbomba

Természetes vitaminbombák a nyáron eltett, fermentált savanyúságok

A napérlelte vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök általában egészségesebbek, mint téli időszakban kapható társaik. Lássuk miért:

  1. Magasabb tápérték: A napfény és a fotoszintézis révén a növények által termelt vitaminok és ásványi anyagok koncentrációja magasabb lesz, így ezek az élelmiszerek táplálóbbak lehetnek.
  1. Magasabb antioxidáns tartalom: A napérlelete zöldségek és gyümölcsök sokkal nagyobb mennyiségű antioxidánst halmoznak fel. Ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a károsodástól és hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez.
  2. Jobb íz és aroma: A természetes érés során a zöldségek és gyümölcsök aromadúsabbak. A napfény hatására az ízanyagok és cukrok koncentrációja nőhet, ami gazdagabb ízt és aromát élvezhetünk.
  3. Frissesség és tápanyagtartalom megőrzése: A napérlelte zöldségek és gyümölcsök frissebbek lehetnek, jobban megőrzik tápanyag tartalmukat, mivel nem kell hosszú távú tárolási módszerekhez folyamodni.
vitaminbomba

Mitől lesz igazi vitaminbomba a fermentált zöldség?

Fermentáláskor a zöldségek vitamintartalma általában emelkedik. Élő példa erre a savanyított káposzta C-vitamin tartalma. A fermentációs folyamat során a jótékony mikroorganizmusok, például baktériumok és élesztőgombák, segítségével a zöldségekben lévő tápanyagok, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is, jobban hozzáférhetővé válnak a szervezet számára.

Milyen koktélból álljon a vitaminbomba? Azaz, milyen vitaminok hiánya okoz tavaszi fáradságot?

  1. D-vitamin: A D-vitamin hiánya általános probléma lehet, különösen télen, amikor kevesebb napfény éri a bőrünket. A D-vitamin fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában és az energiaszint fenntartásában is. Egyre hosszabbak a nappalok, többet süt a nap! Legyünk a szabadban a napsütésben, amennyit csak lehet! A gomba, spenót és a kelkáposzta fermentálható zöldség, magas D-vitamin tartalommal.
  2. C-vitamin: A C-vitamin hiánya is vezethet kimerültséget. Antioxidáns vitamin, mely segít fenntartani az immunrendszer megfelelő működését. Paprika, a brokkoli, a spenót, a káposzta, a paradicsom, a kelbimbó és a zöldbab mindegyike fermentálható zöldség.
  3. B-vitaminok: Hiánya is okozhat fáradtságot és kimerültséget. Ezek a vitaminok fontosak a sejtek anyagcseréjében és az energiatermelésben. Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó mindegyike fermentálható.
  4. Vas: A vashiány is gyakori ok lehet a fáradtság hátterében. A vas szerepet játszik az oxigén szállításában a szervezetben, így hiánya csökkentheti az energiaszintet. Bordáskel, bab, lencse és a csicseriborsó, mely tartalmaz vasat és alkalmas fermentálásra.
  5. Magnézium: A magnézium hiánya szintén kimerültséget és gyengeséget okozhat. Fontos szerepet tölt be az idegrendszer és az izmok működésében, valamint részt vesz az energiatermelés folyamataiban is. Spenót, sóska, kelkáposzta, mángold, kitűnő fermentálható magnézium források.

A napérlelte zöldségekből készült, fermentált savanyúságok, tápértékükkel és antioxidáns tartalmukkal valóságos vitaminbombát jelenthetnek szervezetünk számára. Ha kedvet kaptál a fermentáláshoz, akkor ismerkedj meg az alapokkal és vágj bele bátran! Vagy keresd fel a Fermentálás – tippek, trükkök, receptek csoportot.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×