Dark Mode On / Off

A fekete fokhagyma hatása – gyógyír vagy különleges fűszer?

fekete fokhagyma

A válasz: mindkettő. A fekete fokhagyma hatása az emberi szervezetre nem elhanyagolható. Hazánkban leginkább valamely kivonat, por vagy kapszula formájában kapható, egészségmegőrzés céljából. Ugyanakkor a fekete fokhagyma, más néven fermentált vagy öregített fokhagyma, sokoldalú gasztronómiai különlegesség is, mely az ázsiai kultúrában régóta használt alapanyag.

Miben rejlik a fekete fokhagyma hatása?

A fermentálási folyamat megsokszorozza a fokhagyma erejét, és a fekete fokhagyma antioxidáns tartalma akár 8-10-szer magasabb lehet, mint a normál fokhagymáé. . A fermentálás során a fokhagyma allicintartalma átalakul erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekké, így a fekete fokhagyma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A fekete fokhagyma számos jótékony hatással rendelkezik:

  • antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás,
  • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése,
  • daganatos betegségek megelőzése,
  • vércukorszint csökkentése,
  • vérnyomás csökkentése,
  • memória javítása,
  • hasi zsír csökkentése,
  • fertőzések elleni védelem
  • emésztés elősegítése.
fekete fokhagyma

Miért fekete a fekete fokhagyma?

Bevallom őszintén, mikor először hallottam róla, azt hittem, hogy valami különleges fokhagymafajtáról lesz szó. Tévedtem! A fermentálás során a fokhagyma allicintartalma jelentősen csökken, emiatt kevésbé jellemző a fekete fokhagymára a közönséges fokhagyma erős, intenzív illata és íze, ezért az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Az allicin olajos, enyhén sárga folyadék, mely felelős a friss fokhagyma jellegzetes illatáért és segíti a növényt a kártevők támadásai ellen. A fermentálás ideje alatt melanoidin termelődik, amely egy sötét színű anyag, ezért is feketedik be a fokhagyma, és ennek az anyagnak köszönhetően válik rendkívül egészségessé.

A fekete fokhagyma készítése

A fekete fokhagyma fermentálása, kissé életér a hagyományos erjesztési módszerektől. Az eljárás során a fokhagymát hosszabb ideig, több hétig 60–90°C-os hőmérsékleten, zárt kamrában fermentálják, aminek következtében a fokhagymának jellegzetes színe, íze és illata alakul ki, valamint növekszik az antioxidáns-tartalma és a kalciumtartalma is.

A fekete fokhagyma, mint különleges fűszer

A fekete fokhagyma íze, ha valamihez hasonlítani kell, olyan, mint az „érlelt balzsamecet, aszalt szilva, medvecukor, melasz, karamell, tamarind”. A fekete fokhagyma ízvilága és állaga is az aszalt szilvát idézi, és a folyamat során a szúrós szagért felelős összetevők is eltűnnek. A fekete fokhagyma így egyre népszerűbbé válik a gasztronómiában is. Konyhai felhasználásra, paszta vagy egész fejek formájában is kapható.

💡Tipp: Magyarországon a Vadkelet – Pócsik Gergő kertjéből juthatunk fekete fokhagymához. Keressétek őt bátran a Római parti Piacon. A fiatal magyar kertészről, pedig többet is megtudhattok ebből a cikkünkből.

A fekete fokhagyma konyhai felhasználása rendkívül sokoldalú. Ajánlott: salátákhoz, zöldségekhez, sajtokhoz, szendvicsekre, levesek, mártások készítéséhez. Halételek, sültek mellé is kiváló. Tésztaszószok, majonézek, hamburgerek ízesítésére is nagyszerű lehet. Toppingként, lepényekre, pizzákra, grillezett ételekre, rizottóra is bátran kipróbálhatjuk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az érlelés során a fokhagymáétól kissé eltérő ízvilágot kapunk, enyhébb ízvilág, mely elmélyíti az eredeti ízeket és egy kis földes tónust ad az ételeknek. Ennek megfelelően kísérletezzünk a fekete fokhagymával.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×