Dark Mode On / Off

Az éghajlatváltozás miatt korábban költenek a madarak

madarak fészkelése

A klímaváltozás miatt egyre korábban lesz meleg, ezért a növények is korábban kezdenek virágozni, e jelenség pedig az ökoszisztémák táplálkozási hálózatait követve végiggyűrűzik a fajok ökológiai kapcsolatrendszerén.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatása szerint ez azt eredményezi, hogy évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak. Az ökológusok csaknem 700 madárfaj költési adatait elemezték.


Az ornitológusok megfigyelték, hogy a tápláléknövények korábbi virágzásával párhuzamosan a költözőmadarak is előbb érkeznek meg telelőhelyeikről, majd hamarabb párosodnak és költenek. A kutatók azonban azt találták, hogy annak ellenére, hogy a madarak korai költéskezdése a klímaváltozásra adott általános válasznak tekinthető, ez nem jár együtt azzal, hogy a költési szezont korábban is fejezik be. Vagyis összességében megnyúlik a költési időszak, hiszen az éghajlat megváltozásával a hűvösebb klímájú vidékeken is egyre hosszabb ideig alkalmas számukra az időjárás.


Viszont nem minden faj reagál egyformán: vannak olyanok, amelyeknek költési viselkedését kevésbé befolyásolja az éghajlat átalakulása, másokéra viszont nagyon erőteljes hatást gyakorol. A fajok megóvása szempontjából elengedhetetlen az ezeket a különbségeket meghatározó tényezők megértése.


A vizsgálat eredményeit bemutató publikáció az Ecological Monographs című szakfolyóiratban jelent meg.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek