Dark Mode On / Off

Februári kerti túra: ezekben a virágokban gyönyörködhetünk

ibolya virága február végén

Eljött a február vége és lassan a nyakunkon az igazi tavasz. Virágba borulnak a fák, bújnak a hagymások. Kis kerti túra következik a mi fenntartható kertünkből. Mi nyílik most?

Egy kicsit kiszaladtam ezen a borongós február végi napon, hogy körbenézzek a kertbe, mert bőven van teendő már most és így nemsokára a Kerti Kalendárium februári cikke is ezekkel fog bővülni, ahogy megszokhattátok. De nézzük sorra, hogyan éled a kert és tegyünk egy kis kerti túra keretében egy kitekintőt a mi természetes kertünkbe.

Most már javában nyílik a nagy som virága

virágzó sombokor

A nagy húsos som az elsők között van, mely virágot bont tavasszal. Bár még csak február van, az első beporzó rovarok már kedvükre látogatják a sombokrokat nálunk. Bár a kertben ez a fácska védett helyen van, közel a lakóház egyik épületéhez, de a kert többi részében is már ugyanilyen gazdag virágzással nyílik az orgonabokrok mellett, ahol most a rügyek kezdenek pattanni már.

A mi természetes kertünkben ezerszám nyílnak a fehér és kék ibolyák. Ilyenkor egy részét szedem csak össze ibolyaszörpnek és ibolyazselének, hogy borús napokon majd azzal kényeztessem női lelkem. A többi ibolyavirágot meghagyom a rovaroknak! Sisi kedvenc virágáról már többször írtunk az oldalon.

téli jázmin

A kerítés mellett nálunk egy rejtekhelynek is alkalmas bozótos van, hosszúra hagyott fűfélékkel, évelőkkel, mert rendre itt bújnak el a sünök, néha még fészket is találunk a kertben lakó madaraktól – bár ez utóbbi ritkább, mert több macska van a környéken, mint kellene. Ennek a “bozótnak” a lakója a téli jázmin is, mely szintén az első között nyílik, már február elején és még most így március eleje felé is bontja a virágokat!

rebarbara kezd bújni február végén

Elkezdtek a veteményesben kikelni a rebarbarák is. Ezek a kis ráncos levelek már az első nagy levelek lesznek a rebarbara töveken. Közvetlen mellette látszik egyébként egy csigaürülék, ami azért érdekes, mert innen is látszik, hogy mennyire sok csiga van nálunk a kertben. Főleg házas csigák, de spanyolcsiga is bőven több van, mint kellene. Ezeket a futókacsák, némakacsák és tyúkok rendezik egyébként le ilyenkor.

És ha már a csigakártételt említettem, szép ékes példája a megrágott jácintlevél is sajnos:

Virágbimbós már a jácint a kertben

Az általában mini cserepekben kapott jácintokat kiültetem a kertbe, hiszen alapvetően kerti növények. Viszont a vakond és pocok rendre kiemelgeti a járatkészítés közben, a csigák is hamar megtalálják őket, ami nem tesz jót a növényeknek. Elvirágzás után kiszedjük és lejjebb lesz beültetve, ahogyan szabályos. Talán újra nem kerül senki által felszínre.

Eltér a védett helyen lévő nárcisz virágzási ideje a fal mellettitől

Az évelőágyásokban a nárciszok még csak bimbósak. De a dézsákba ültetett és a fal melegségét megkapó példányok már virágban vannak.

Ha már virágzó hagymást vásárolunk, hogy a tavaszi hangulatot előcsalogassuk a természetes kertünkben, akkor elvirágzás után mindenképpen ültessük be az ágyásokba a hagymákat. Emellett ha hidegebb a tavaszkezdet, akkor érdemes a virágokkal teli dézsákat védettebb helyre tenni, mint itt nekünk is a főbejárat mellett a ház tövében, ahol a falból kisugárzó meleg is védi kicsit a növényeket az elfagyástól.

A mogyóróbokrok is barkásak már

Az allergiásoknak talán nem jó hír, de barkás már a mogyoró is a kertek legtöbbjében. A kerti túra során is számos mogyoróbokrunkat láttam tele barkával már. De érdekesség, hogy a csavartmogyorókon még nincs!

Nagy kedvencünk a kertünkben a japánbirsek. Bár termésük igen fanyar, de virágzás idején igazán csodálatosak a bokrok. Amellett, hogy tövises bokrai jó térhatárolók kerítés mellett is, számos madár fészkel beléjük. Élénk rózsaszín virágaik még nem látszanak most, de hamarosan virágbaborulnak, mert a bimbók már megduzzadtak. Ez az igazi tavaszkezdet egy természetes kertben!

És a tűző napot is bíró örökzöld tatásvirág (Iberis sempervirens) is elkezdte hozni virágszárait, hamarosan ezek is virágba borulnak!

Ha még több érdekességre vágysz, iratkozz fel Youtube csatornánkra vagy kövess minket a közösségi oldalainkon!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×