Dark Mode On / Off

Íme az 5000 éves fa, világ legidősebb fája

Világ legidősebb fája - patagón ciprus

Dendrológusként mindig elcsodálkozom a fás növények elképesztő világán, így a patagón ciprus sem különb a több, mint 5000 éves korával. A világ legidősebb fája lehet ez.

Az Alerce Milenario a legnagyobb fa a chilei Alerce Coster Nemzeti Parkban. Míg a világ legidősebb fája listáján szerepelt, ez az Alerce-fa ( Fitzroya cupressoides ) most másokkal vetekszik, hogy talán a világ legidősebb fája legyen. Kora 5458 évre becsülték a legutóbbi vizsgálatok alapján. Részlegesen megfúrták és a fa részleges dugója körülbelül 2400 szorosan elhelyezkedő növekedési gyűrűt eredményezett. Ezután statisztikai modellezést alkalmaztak a pontosabb kormeghatározáshoz.

Patagónciprus vetekszik a világ legmagasabb fái címért is. Kép forrás: Wikipedia

A chilei tudós szerint csaknem 5500 éves lehet a világ legöregebb fája, a Dédnagyapának becézett, négy méter vastag törzsű patagónciprus. Azóta pontos érték is rendelkezésre áll: évgyűrűkből számolt kormeghatározással 5484 évesnek tartják a világ legidősebb fáját.

A The Guardian cikke szerint Maisa Rojas Chile környezetvédelmi minisztere, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének tagja “csodálatos tudományos felfedezésnek” nevezte a hírt.

Matuzsálem volt az eddigi csúcstartó

A Kaliforniában található Matuzsálem névre hallgató simatűjű szálkásfenyő volt az eddig csúcstartó, de így akkor a patagón ciprus egy jó 600 évvel megelőzte a ranglistában. A kelet-kaliforniai Fehér Hegységben található.

A Dédnagyapa az Alerce Costero nemzeti park hűvös, párás környezetében él, hasadékai moháknak, zuzmóknak és más növényeknek nyújtanak menedéket.

Barichivich szerint a fát veszélyezteti, hogy a park látogatói körbesétálhatják a törzsét, és a globális felmelegedés okozta szárazság is.

De van még egy közeli csúcstartó: a híres President (Elnök)

Az óriás mamut fenyő a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban található.  3200 éves, több, mint 74 méter magas. A hatalmas fáról a National Geographic készített fotót, ami valójában 126 mozaikból lett összerakva, lévén egy fotóval lehetetlenség lett volna megmutatni a monumentális, lenyűgöző fát.

Borítókép: Newsweek

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek