Dark Mode On / Off

Sétálj a lombok között!

Ma egy igazán izgalmas kirándulásra szeretnélek rávenni. Te is azok közé tartozol, akik imádják a természetet? Megnyugtat a fák közelsége és nem félsz valami újat kipróbálni? Nézd más perspektívából a környezeted! Fedezd fel a lombkorona sétányok szépségét!

Remélem nem félsz a magasban! Elképesztő érzés a fák lombkoronájának magasságában lenni, a fák tetejéről, madártávlatból szemlélni a természet csodáit, letekinteni. Ma három ilyen izgalmas helyszínt is ajánlok, melyeket ne hagyj ki a bakancslistádról! Irány egy lombkorona sétány!

Tuzson Lombkorona sétány

Korábban hevederes ösvény volt Tuzson, de ma már a kisgyermekes családokra is gondolva, alaposan át lett építve. A sétány a három emeletes Tuzson toronyból indul, és több mint 150 méter hosszan ontja magából a látványosságot. Mindezt 8-10 méter magasan! A fák lombjai közt meghúzódó, keskeny függőhidakból álló sétányon tökéletesen lelátni az avarszintre, de arra is alkalmas, hogy a lombok lakóival is találkozzon az ember. Az indítótorony legalsó szintjéből csőcsúszda is vezet le, továbbá játszótér színesíti a gyermekkel érkezők programját. A torony kilátóként is funkcionál. A lomkorona sétány alatt alatti ösvény mentén a kicsik további izgalmakra számíthatnak. Különböző állati lakhelyekre akadhatnak, mesterséges madárfészkekre, rókalyukakra, és denevérbarlangra. És a hatalmas sikernek örvendő gyermek drótkötél- és akadálypályát sem érdemes kihagyni!

Lombkorona sétány

Kaszói Lombkorona sétány

A Somogy megyében, Nagykanizsa közelében, Kaszó központjától mintegy 450 méterre található a Kaszói Lombkorona Tanösvény. 2017-ben lett átadva a nagyközönségnek. Hosszát és magasságát tekintve, illetve nem csak méretében, hanem szerkezeti megoldásában is egyedinek számít Magyarországon. 10 méter magasan, több mint 124 méter hosszan kígyózik. A lombsétány egy hídszerkezeten halad, melyet Hent László építész tervei alapján készítettek el. A hidat hosszában több helyen egy-egy pihenő, és egy függőhíd teszi még látványosabbá. A sétányon egy les is helyet kapott. Interaktív táblák nyújtanak segítséget abban, hogy jobban megismerjük az erdő alsó és felső szintjét, élővilágát. Főként gyertyánokkal és tölgyekkel találkozhatunk. Az itt található fák átlagéletkora több, mint 110 év.

Gerecsei Lombkorona sétány

Dunántúlon, a Dunazug hegység legnyugatibb részén, a Gerecsében található, Süttő és Tardos községek mellett, a Gerecse Tájvédelmi Körzetben a Gerecsei Lombkorona sétány. Egy korábban üzemelő, de ma már lezárt kőfejtő területén létesítették és 2019. október 25-én adták át a közönségnek. Nagyjából 11 méter magas a kör alakú, 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszú lombkorona-tanösvény. Igen változatos a növény- és állatvilága.

Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A tartószerkezeti váz horganyzott kivitelű fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fémszerkezet, a járófelületek anyaga pedig erős tölgyfa. A tanösvényen tájékoztató táblák is kihelyezésre kerültek. A növény és állatvilágon kívül betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába is.

A különleges ösvények bejárása némi bátorságot igényel, de nagyon megéri. Hiszen felejthetetlen órákat tölthetünk el és teljesen más látószögből szemlélhetjük a világot!

Viszont, ha szeretnél a földön maradni, akkor lesd meg korábbi cikkünket a Szarvasi Arborétumról például.

Képek a szerző tulajdonát képezik.

Tetszett írásunk? Csatlakozz youtube csatornánkhoz!

Ajánlott cikkek