Dark Mode On / Off

Kertész. Munka vagy hobby?

Kertész. Munka vagy hobby?

A kertész fő feladata parkosított területen a növények, pázsit, bokrok, fák gondozása.

A kertész fő feladata parkosított területen a növények, pázsit, bokrok, fák gondozása. Teljes képet alkot egy kertről vagy parkról, növényeket, bokrokat, fákat ültet és nevel és gondoskodik a már ott lévőkről. Tudja, hogyan kell fákat és bokrokat ültetni, formálni, sövényt és pázsitot vágni, dekoratív kompozíciókat, virágágyásokat készíteni. És védi a zöld ültetvényeket a betegségektől és a kártevőktől, táplálja az ültetvényeket műtrágyákkal, műveli a talajt, átülteti, szaporítja és beoltja a növényeket. Általában a kertész mindent megtesz a zöldterület rendjének fenntartása érdekében.

Az egyik legfontosabb mércéje annak, hogy valamilyen foglalkozás munkának vagy hobbynak számít az, hogy meg tud-e élni belőle a potenciális munkavállaló. Tehát fontos faktor a fizetés. A kertész fizetése a kereső tapasztalatától, a cégtől és a várostól függően változik, ahol munkát kínálnak. Például aktuális kertész állásokat Budapesten a Jooble portálon tudunk találni, ugyanitt össze tudjuk hasonlítani a különböző pozíciókhoz tartozó fizetéseket is. 

A kertész munkája fizikailag nehéz, mert földet, műtrágyát kell szállítani, el kell távolítani a felesleges ágakat, havat.

A kertész agronómiai, botanikai, virágkertészeti, dendrológiai, talajtani és tájtervezési ismereteket ötvözve teremt és tartja fenn a szépséget és a harmóniát egy adott területen.

Egy kertész Magyarországon ma átlagosan 360 000 Ft körüli fizetésre számíthat, viszont külföldön akár 2000 eurót is ajánlanak egy-egy jó szakembernek.

Milyen készségekre van szüksége egy kertésznek:

–          szaktudás a növények, bokrok, fák ültetésében és termesztésében;

–          tudja gondozni a növényeket, pázsitot, bokrokat, fákat;

–          ismerje a zöldterületek kártevői és betegségei elleni küzdelem fő eszközeit;

–          legyen tapasztalata a berendezésekkel és szerszámokkal végzett munkában;

–          legyen képes javítási munkákat végezni;

–          ismerje a munkavédelem alapvető szabályait;

–          a kemény munka, a felelősség és a konfliktusmentesség további bónuszokat jelent.

Előnyök és hátrányok a kertész munkájában

A kertész szakma friss levegőn való munkavégzést takar, illetve a kreatív önkifejezést és a természettel való harmóniát is az előnyökhöz tudjuk sorolni. Illetve az új növényfajok nemesítésének lehetősége is ide tartozik.

Ami a negatívumokat illeti, megemlíthetjük azt, hogy bármilyen évszakban és bármilyen időjárási viszonyok közepette dolgoznia kell, a munka nehéz fizikailag, gyakran mérgező vegyszerekkel kell dolgozniuk és természetesen az élő kommunikáció hiánya is nehéz lehet.

A kertészek munkája nagyon összetett – Kép forrása: Pexels 1105019.

Mennyire keresettek a kertészek?

E szakmában egyre nagyobb az igény a szakemberekre. Egy jó kertész ma már aranyat ér, ez pedig a munka presztízsnövekedésének köszönhető. Most a kereslet messze meghaladja a kínálatot. A kertész kézműves, tudós és művész egy személyben – kertművészeti alkotások készítésére képes mester.

Követelmények, melyeket a legtöbb munkaadó elvár:

–          speciális oktatás;

–          kertészi munkatapasztalat vagy portfólió;

–          a szabadban vagy üvegházban való munkavégzés képessége;

–          különböző kerti rendszerek és szerszámok használatának ismerete;

–          a növények iránti szeretet;

–          fejlett szépérzék;

–          jóízlés;

–          figyelmesség és pontosság.

A szakképzett kertésznek minden egyéb mellett alapismeretekkel kell rendelkeznie a virágkertészet, növénytan, agronómia és talajtudomány területén is.

Ha imádja a növényeket, és szakmai életét szeretné összekapcsolni a növényvilággal, akkor javasoljuk figyeljen fel egy ilyen érdekes és kreatív szakmára, mint a kertész.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×