Dark Mode On / Off

Feng shui a kertben – Halász Alexandra tanácsai

“Ha boldog szeretnél lenni egy napig, idd le magad. Ha egy évig, házasodj meg. Ha egy egész életre, kertészkedj!” A közmondás a “kertek anyja”, vagyis Kína egyik bölcsessége. A feng shui hazája tartogat tanácsokat a kertművelőknek is! 

Kína: a „Kertek Anyja”

A kertművelésnek, a kertészet művészetének Kínában több ezer éves hagyománya van. Kína a “Kertek Anyja”. A kínai császárok hatalmas botanikus kerteket hoztak létre, és a különleges, kinemesített új fajtákért hatalmas összegeket adtak. A legkedvesebb kínai virágokat számtalan művészi tárgyon örökítették meg: selymeken, festményeken, porcelánokon – ezeket sokszor a képzelet játékának vélte az európai szem. Nem hitték el, hogy ezek a virágok valóban léteznek.

A kínaiak számára legkedvesebb, gazdag szimbólumvilágú öt növény a bőséget árasztó bazsarózsa, a királyi krizantém, a tökéletes tisztaságot jelképező lótusz, a szerelmet megtestesítő orchidea és a szerencse és a bőség jelképe: a kajszibarackfa.

A kínaiak virágszeretete nem egyedülálló Keleten. Japánban hallatlanul kifinomult kultusszá alakult. A japánok számára az otthon fogalma (katei) magában foglalja a lakást és azt körülvevő kertet is.

Halász Alexandra – a szerző

A kertművelés: alkotómunka!

Aki olyan szerencsés, hogy kertje van, tág terepet talál az alkotómunkához. A kert széppé tétele és fenntartása folyamatos gondoskodást igényel, összekapcsolja az embert a természettel, összehangolja a magával a Földdel, amely a testi-lelki egészséghez elengedhetetlen. A kert állandóan változik, minden évszakban más arcát mutatja… valójában együtt változik velünk. Nem csak a kertész változtatja a kertet: a kert is visszahat a kertészre. Ez az oda-vissza kölcsönhatás közöttünk és környezetünk között a feng shui alapja.

Régi kerti ismerőseink: ki hinné, hogy ezek a növények Kínából származnak?

Szinte hihetetlen, hogy egyes kerti virágok és dísznövények, amelyek annyira részét képezik a mai európai kerteknek, és amelyeket népdalaink is megénekelnek, voltaképpen Kína távoli tájairól származnak. Ilyen a bazsarózsa (mu-tan), a reneszánsz Madonna-festményeken is ott díszlő fehér liliom (paj-ho), a hungarikum kajszibarack (tao), vagy a nótában megénekelt lila akác (ce teng).

Harmónia a kertben

A feng shui se annyira „kínai” dolog… vagyis valójában érthető, logikus elveket alkalmaz az ember és a természet közötti hatások kiegyensúlyozására, ami a harmónia forrása. A jin és a jang erők harmóniája, valamint az öt őselem egyensúlya (tűz, víz, föld, fém, fa) akár egy kicsi kertben is megvalósítható. A Föld (sziklakert, kaviccsal felszórt részek) és a Fa jelenléte (növények) magától értetődő… a Tűz jelen lehet kerti grill vagy tűzrakóhely, esetleg kerti világítás (lámpák, lámpások, mécsesek), vagy lángszínű (piros, narancsszín) virágok formájában. A Vizet kis kerti tó jelenítheti meg, a Fémet pedig az egyenes vonalak, csiszolt kőfelületek testesíthetik meg. A nyitott, tágas, rövid füvű, lekövezett vagy lebetonozott terek, derékszögek és egyenes vonalak, egyenes törzsű fák, szúrós levelű növények (például fenyő) jang jellegűek… a jin erőket a színes virágok, védett zugok, madárfészkeket ringató kanyargós ágak, burjánzó bokrok képviselik.

A kapu is fontos!

A kapu, az energia fő belépési pontja, a „csí szája”. Fontos, hogy hívogató legyen. A kapu két oldalán álló cserepes növények, rózsabokrok, fák vagy akár kis szobrok a „testőrök” szerepét töltik be. A kilátást teljesen eltakaró növényzet előnytelen, hiszen átvitt értelemben is rontja a kilátásainkat. Ha nem lehet belátni, akkor kilátni sem! Ugyanezért fontos, hogy a házhoz vezető utat, a kaput ne nőjék be a növények, ne kelljen miattuk hajolgatnunk.

A kert dísze: a kis kerti tó

A növényeken kívül kertünk ékességei lehetnek a természetes hatású kis tavacskák, amelyekkel kapcsolatban fontos, hogy sose váljanak elhanyagolt műpocsolyává, ne potyoghassanak bele kis állatok (ha igen, ki tudjanak jutni). Ezek akár lavórnyiak is lehetnek, ha kicsi a terület. A kis tavak számtalan létformának otthont adhatnak: szitakötők, békák, aranyhalak, ezáltal a kert számunkra is otthonosabbá válik. A kerti tavat számtalan madár látogatja. A szép kerti tó, még a legapróbb is, hihetetlen vonzerővel bír. Fontos, hogy a kerti tó ne legyen túl hangsúlyos a házhoz és a kert méretéhez képest, ha pedig kicsi, helyét nagy gondossággal kell megválasztani. Az éjszakára megvilágított kerti tó mesevilággá varázsolja a kertet, és önmagában is egy mini élő univerzum.

A kert ékszerei: sziklák és sziklakertek

Aki látott már japánkertet, megcsodálhatta a harmonikus és művészi hatást keltő szikla-kompozíciókat. Természetesen kell hatniuk, mintha csak ott termettek volna. Emiatt olyan helyzetben kell őket felállítani, ahogyan eredeti helyén álltak. Hamarosan megjelenik rajtuk a moha, a kövirózsa. Lehetőleg olyan anyagú sziklát válasszunk, ami megfelel a ház építőanyagának (legalább színében). Fontos, hogy sziklánk elég nagy legyen, és sokkal jobban hat, ha néhány kisebb is van körülötte.

Egészséges élőlények: egészség és bőség forrásai

A kertben élő lények (állatok és növények) jóléte jólétet hoz nekünk is… az egészséges élővilág jelenléte mindenképpen jó jel: a hely alkalmas az életre, a növekedésre, virágzásra és gyümölcsözésre. Ez otthonunk belsejére is igaz: a „Kilenc Gyógymód” egyike az élővilág. Vagyis az egészséges szobanövények és állatok (akváriumi díszhalak például) jó energiát hoznak a terünkbe.

A többi „gyógymódról” és a feng shui gyakorlatias alkalmazásáról szól a “Tedd rendbe az életed” című feng shui könyvem!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×