Dark Mode On / Off

Vihar – a fóliás termesztés látta kárát a szélnek

bolvári biokert és zsámboki biokert

A hétvégi viharok okozta mezőgazdasági károk elsősorban a fóliás zöldségtermesztést érintették. Az Agrárminisztérium (AM) megkezdte annak vizsgálatát, hogy költségvetési átcsoportosítás révén milyen módon lehetne rendkívüli, közvetlen támogatási lehetőséget biztosítani a kárt szenvedett gazdálkodóknak.


A közlemény szerint a kiterjedt mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer a fólia alatti növénykultúrában keletkezett károkat kezeli a kárenyhítési alap révén, itt 15 napja van a termelőnek az erre szolgáló elektronikus felületen bejelentést tenni. A termelőeszközökben keletkezett károk okozta jövedelemcsökkenést a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer kezeli.


Az AM a pontos helyzetkép érdekében felkéri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hogy a falugazdászok közreműködésével mérje fel a fedett növénytermesztő eszközökben keletkezett károkat. Javasolják az érintetteknek, hogy káraikat a falugazdászoknál jelezzék, hiszen a tényleges károkról azok felmérése után lehet teljes képet kapni.

A Zsámboki Biokert és a Bolvári Biokert is segítséget kér.
IDE KATTINTVA TUDSZ SEGÍTENI NEKIK!

A tárca ezen felül a biztosítótársaságoktól azt kéri, hogy a mezőgazdasági termelők termelési eszközökben, gazdasági épületekben keletkezett, vihar- és homokverés miatti kárbejelentéseit prioritásként kezeljék, a helyszíni kárfelmérésekkor soron kívül járjanak el, hiszen a termeléshez szükséges eszközökben keletkezett károkról van szó.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×