Dark Mode On / Off

3 csodás kirándulóhely, télen is!

Téli kirándulás kirándulóhely

A tél és a hideg beálltával nehezebb olyan kirándulóhelyet találni, mely nyitva van és érdemes is ellátogatni oda. Így mutatok három olyan kirándulóhely ötletet, mely csodás télen, nyáron egyaránt. Érdemes mindenképpen mindegyik helyszínt sorra venni, ha jó kirándulóhelyet keresel.

Három télen is tökéletes kirándulóhely

Alcsúti Arborétum

Az ország egyik legrégebbi angolpark jellegű kertje Alcsúton található. Igazi kedvenc egész éves kirándulóhely. Alcsút a fővárostól 40 km-re, két nagyobb város, Székesfehérvár és Tata között található. Pollach Mihány tervei alapján a schönbrunni kertépítőmesterrel, Tost Károllyal terveztette. Mintegy 40 hektáron nagyon változatos növényvilággal és izgalmas programokkal találkozhat az ember.Az angolkert amolyan szabályosságot mellőző formavilág. A fákat, cserjéket és a virágokat is úgy ültetik, hogy a növények elrendezésében nincs szabályosság, nincsenek megadott formák, elrendezések. Inkább amolyan romantikus rendezetlenség, bájosság, késze-kuszaság jellemzi, és nem válik el a természetességtől, a természettől élesen.

Megtalálható számos fenyőféle, a ciprus, jegenye, platánok, török mogyoró, tulipánok, vasfák, vérbükkök, jegenyefenyők, japánakácok, de hárs, juhar, tölgy és gesztenyefák, óriástuják is. Itt található, a közeli Csaplári erdőben Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor is, mely igazi kuriózum.

Télen mégsem ezért ajánlom az arborétumot, hanem a hatalmas, gyönyörűen fehérlő hóvirágmezeje miatt. Szemet kápráztató, annyi biztos! A hóvirágoknak hét hóvirágfaj, huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára.

És amellett se menjünk el, hogy rengeteg látnivaló akad például József nádor pompás klasszicista kastélya is. Remek kikapcsolódási lehetőség a természetet kedvelő, aktív pihenésre vágyók számára. Ráadásul egy Kalandpark mellett helyezkedik el. Télen szerdától vasárnapig 10 órától 16 óráig tart nyitva.

Itt találod a honlapját: https://www.alcsuti-arboretum.hu

Börzsönyi Királyrét

A következő helyszín egy igazán látványos úti cél. Királyrét, a Börzsöny-hegységben bújik meg, a legmagasabban fekvő és legkisebb medencéjében, Szokolya település részeként. Rengeteg izgalmasabbnál izgalmasabb programot tartogathat az odalátogatók számára. Télen főként a Királyréti tanösvény, a Hiúz Ház Erdei Iskola és Királyréti Látogatóközpont mozgalmas, új kiállításával, tanösvényeivel, erdei iskolájával biztosít változatos programokat. Illetve a Szokolya-Huta Tanösvény vagy a Várhegy-kilátó is látogatható.

Nyáron pedig a Királyréti Hajtánypálya, ahol a sínbiciklit lehet kipróbálni, vagy a Királyréti Erdei Vasút mutatja meg a környék izgalmasságát, látnivalóit. A vasút egészen Kismarostól, Szokolyát érintve Királyrétig közlekedik. A középkorban az uralkodók vadászkastélya állt a környéken. Egy igazi bakancslistás hely, ne hagyd ki!  

A Hiúz Ház Erdei Iskola és Királyréti Látogatóközpont honlapját Itt találod.

Nemzeti Botanikus kert

A Nemzeti Botanikus kert különböző örökzöldekkel csalogatja a látogatókat télen is. kert a Kastélyparkból alakult ki. Műemléki védettséget élvez. A vácrátóti kertről 1827-ben tesznek először említést, Géczy család idejében.

Korának egyik legjobbja, a hazai kerttervező, Jámbor Vilmos hívta életre a kertet. Band Henrik főkertész irányítása mellett tovább szépült. Ma már csak épületromok, régi vízimalmok eshetnek az ember útjába és az udvarház, a korábbi kastély helyén. 1961. május 1-jén nyitotta meg hivatalosan a kapuit a nagyközönség előtt. Idő közben új épületek, fahidak épültek, a Berkenyeház, az új pozsgás- és kaktuszház is épült, és jelenleg is folyik az üvegházak átépítése.

A vácrátóti homokos, meszes talajnak, a nyáron aszályos, télen igen hideg időjárásnak köszönhetően korlátozott a növényvilág száma. Szerencsére a mérsékelt égöv minden részéről származó fajok képviseltetik magukat így is. A gyűjtemény kiemelkedő értéke a közép- és kelet-ázsiai fák és cserjék sokasága. Továbbá kimagasló arányban van a juhar, a hárs, a nyír, a lonc, a borbolya, az orgona, a kőris, a madárbirs, a bangita is. Helyet kaptak még a platánok, feketediók, pagodafák, nyugati ostorfák is. Jelentős szabadföldi gyűjteménye is van a Nemzeti Botanikus kertnek. Boglárkafélék, hüvelyesek, fészkesek, pázsitfűfélék, de cserjék és futónövények is helyet kaptak benne. Gyógy-, a fűszer- és zöldségnövények, aromás levelű illatnövények sokasága szintén. Évelő-, sziklakerti és hagymásgyűjtemény is fekszik a területén. Gyönyörű liliomfélék, nősziromfélék, kőtörőfűfélék, varjúhájfélék, harangvirágfélék, kankalinfélék is.

Télen pedig főként a fekete hunyor, magyar kikerics, és a pompás hóvirág mutatja meg szépségét. A Nemzeti Botanikus Kert hétfők kivételével nyitva tart november 1. és március 31. között is. Így érdemes télen is ellátogatni, kirándulni egy nagyot.

Itt találod a honlapját:

Ha kedvet kaptál a kiránduláshoz, itt további kirándulóhelyeket ajánlok neked.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×