Dark Mode On / Off

Vetés vetőszalaggal

A vetés vetőszalaggal nem is olyan nehéz, mint gondolnánk. Sőt, időt takaríthatunk meg, mert még pikírozni, tűzdelni sem kell utána!

A vetőszalag egy praktikus segédeszköz az aprómagvú dísznövények és zöldségek vetésénél. Így a vetés vetőszalaggal megkönnyíthető és időtakarékossá teszi a kertészkedést.

A vetés vetőszalaggal nem újkeletű tudomány. A vetőszalagot elsősorban a kismagvú növényekhez találták ki, ahol a pikírozást elkerülendően könnyebb megtartani a tő- és sortávolságot. A vetőszalag egy nedvszívó papírszalag, melyre ragasztják a vetőmagot.

Házilag is készíthető!

Mi is kell hozzá? Egy papír – lehetőleg vékony újságpapír, ami nem fényes felületű. Olló, csiríz, fülpiszkáló, vetőmag.

A papírt vágjuk 2 cm vékony csíkokra, és a kívánt tőtávolságra tegyünk egy-egy pötty csirízt. A csiríz fogja adni a ragasztóanyagot. A csirízpöttyökre helyezzük el az egy-egy szem vetőmagot, és hagyjuk egy picit megszáradni, de ne teljesen! Csak annyira száradjon meg, hogy ne hulljon le róla a vetőmag ültetés során.

Ugye nem is olyan nehéz?

Hogyan használjuk?

A vetőszalaghoz készítsük elő a talajt. Ássuk fel, egyengessük el minél apróbb szemcsére, aprómorzsásra kell a talajt előkészíteni. Hússunk egy bottal egy medret, ahova szeretnénk a magokat vetni, és a vályatba tegyük bele a vetőszalagot, majd takarjuk be földdel és öntözzük meg alaposan.

Semmiképp ne hagyjuk teljesen megszáradni a csirízt, mert utána annyira megkeményedik, hogy a csírázást gátolni fogja.

Borítókép: Pixabay

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek