Dark Mode On / Off

Leander teleltetése: pár tudnivaló a sikerért

Leander teleltetése - hogyan teleltessem a leandert - gyakori kérdések

Gyakori kérdések közé tartozik, hogy “hogyan teleltessem a leandert?”. Ősz kezdetével mindennapos kérdés, amit hozzánk intéztek, így most elmondunk pár bevált tippet, ahogy a leander teleltetése nálunk zajlik.

Az egyik legkedveltebb mediterrán virágzó dísznövényünk a leander (Nerium oleander). Lassan minden kertes ház teraszán megtalálható, egész nyáron hatalmas virágpompában díszítő bokorforma növény. Fásodó szárait és leveleit előszeretettel lepik el a tetvek, takácsatkák. Míg nyáron többnyire kezelhető a helyzet egy alapos fürdővel, addig télen erre aligha van lehetőségünk.

A nyári fürdőnél erősebb vízsugárral locsoljuk le a hajtásokról a kártevőket. A napon hamar meg is fog száradni a hajtásrendszere, és szinte vegyszermentesen védhetjük őket.

De mi a helyzet télen? Hogyan teleltessem a leandert?

A leanderről kevesen tudják, hogy élőhelyéből adódóan képes elviselni a -1- -3 fokos hideget is. Ez természetesen átmeneti fagyot jelent, nem a huzamosabb ideig fennálló téli fagyokat jelenti.

Amennyiben 1-2 fagyig még kint hagyjuk, úgy a kártevők is gyérülni fognak a növényen.

A leander teleltetése ekkor kezdődik: Az őszi tartósabb fagyok előtt viszont vigyük már be védett helyre, és a teleltetést egy hatalmas fürdővel kezdjük. Az erősen ragacsos hajtásokat óvatosan, szappanos vízzel is lemoshatjuk, vigyázva, hogy a talajba ne kerüljön a szappanos vízből.

A levelek fonákát is vizsgáljuk át. Ha lapos szürkés telepeket látunk rajta, akkor bizony a pajzstetvek károsítani kezdték növényünket, mely ellen mielőbb védekezni kell. A védett melegben a pajzstetű hamar elszaporodik, és átterjedhet más növényekre is.

A pajzstetveket permetezéssel  tarthatjuk távol a növényektől. Készíts 0,1%-os  Decis vagy Fendona oldatot és keverj ebbe az előírásnak megfelelő mennyiségű tapadást fokozó szert (pl. káliszappan, vagy Nonit-ot) is, amely jelentékenyen fokozza a szer hatékonyságát.

Érdemes a kezelést 1-2 héttel később is megismételni.

A kártevőket akkor tudjuk visszaszorítani, ha a teleltetést +4-6 fokon végezzük. A leander elviseli a sötétet, is, de célszerű egy kis fényt kapjon a teleltetés közben is. Csak annyi vizet adjunk neki, hogy a talaja nem száradjon ki. Túlöntözéskor a kártevők is újra megjelennek a friss hajtásokon, illetve a hajtások is erőtlenek, vékonyak lesznek.

Minél magasabb a teleltetési hőmrséklet, annál több vízre van szüksége a leandernek, és a kártevőkkel is jobban számolnunk kell.

Tavasszal a leandert minél előbb vigyük vissza a szabadba, amikor a tartós fagyok elmúltak.

Eleinte az erős napsütéstől érdemes védeni, de később már bátran kirakhatjuk a tűző napra is.

A muskátli teleltetése sem megy? Olvasd el hasonló cikkünket a Muskátli teleltetése témában!

HASZNOS TARTALMAKÉRT IRATKOZZ FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×