Dark Mode On / Off

Ezek a fémhulladék újrahasznosítás fázisai

fémhulladék újrahasznosítás fázisai

A fémek elsődleges alapanyagai az ércek, amelyek kibányászása igencsak megterheli a környezetet és hatalmas költségekkel jár. Nem beszélve arról, hogy rengeteg haszontalan kőzet marad utána. Minden szempontból a legelőnyösebb tehát, ha újrahasznosításra törekszünk.

Az alábbiakban utánajárunk, miért is bír ez ekkora jelentőséggel és hogyan történik meg a fémhulladék újrahasznosítás!

Mi történik a kibányászott ércekkel?

Nos, miután a bányákból kibányászták a különböző érceket (rezet, vasat, bauxitot, stb.), kohókba szállítják őket, ahol nagy mennyiségű energia felhasználásával történik meg a kiolvasztásuk. Ezt követően öntvényeket állítanak elő belőlük, amelyeket aztán különböző eljárásokkal – hengereléssel, kovácsolással, sajtolással – dolgoznak fel. A legtöbb ércet más anyagokkal ötvözik és késztermékeket készítenek belőlük, amelyeket aztán az ipar számos területén alkalmaznak. Gondoljunk csak például a csomagolóiparra, a járműiparra vagy a gépiparra.

Ami mellett azonban nem lehet elmenni, az az, hogy mind az iparban, mind pedig a háztartásokban jelentős mennyiségű fémhulladék keletkezik. Az új ércek bányászata meglehetősen költséges, érdemesebb ezért az újrahasznosításra helyezni a hangsúlyt. Ezzel a környezetért is sokat tehetünk, nem beszélve a gazdaságossági szempontokról.

Fémhulladék újrahasznosítás napjainkban

A fémhulladékokat szelektív hulladékgyűjtő konténerekben tárolják az elszállításukig. Az elektronikai hulladék elszállítása szintén az erre kijelölt gyűjtőpontokon történik. Fontos, hogy soha ne helyezzünk ilyen típusú hulladékot a háztartási szemetesbe és ne hagyjuk őket szabadon sem, hiszen káros anyagokat bocsátanak a talajba, ami szennyezi a talajvizet és a földet is.

A konténereket fémfeldolgozó üzemekbe viszik, ahol aztán sor kerül a válogatásukra fajták szerint. Itt történik meg a hulladékkábel újrahasznosítás is, amelyeket külön gépekkel és helyen dolgoznak fel. Minden esetben eltávolítják a kábelekről az őket borító műanyagot, leválasztják a burkolatot a fémről, ezt követően történhet meg az újrafeldolgozás. Ha minden fémhulladékot sikerült megszabadítani a szennyeződésektől, az olvasztó medencébe helyezik őket. Itt újra felhasználható késztermékeket állítanak elő a fémből.

Ezt teheti a lakosság a fémhulladék újrahasznosítás érdekében

A fémhulladék újrahasznosítás nemcsak az ipari szereplők, de a polgárok feladata is. Hiszen a háztartásokban is rengeteg fémhulladék keletkezik. Talán nem is gondolnánk, de az alumínium doboz teljes mértékben újrahasznosítható, így óriási hiba lenne egyszerűen csak a kommunális hulladék közé vetni. Feldolgozva ugyanis járműipari alkatrészek és egyéb elemek készülnek belőlük.

A fémhulladék gyűjtése során gondoskodjunk arról, hogy csakis tiszta, mindenféle szennyeződésektől mentes hulladékot rakjunk a konténerekbe. Az ital- és ételkonzervek és a spray-s dobozok is elhelyezhetők az erre szolgáló gyűjtőállomásokon.

Fontos azonban, hogy a vegyszeres fémdobozokat ne vigyük egy ilyen szemetesbe, hiszen ez már veszélyes hulladéknak minősül! Ezeket külön gyűjtőpontokon vagy akciók keretében adhatjuk le. A fémhulladék feldolgozása profi gépekkel a Zöld-Gépezet Kft. segítségével is megvalósulhat. Akit bővebben is érdekel a téma, látogasson el weboldalunkra.

Kép forrása: zoldgepezet.hu

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×