Dark Mode On / Off

Májusi tennivalók a veteményesben

veteményeskert májusban

Április végétől már pár palánta kiültethető, de ahogy melegszik fel az időjárás, egyre több zöldség fogja jól érezni magát a kertben.

Nézzük sorra milyen kerti munkák lehetnek májusban! A májusi időjárás még nagyon szeszélyes tud lenni, ezért nem árt az óvatosság. Az utóbbi években az évszakok elkezdtek összetolódni. Az idei évben már a tavsz gyakorlatilag kimaradt és a hidegek után szinte közvetlenül jött a nyári forróság is.

Milyen az időjárás a májusi kertben?

Április végén már a napközbeni 30-35 fok sem ritka, sőt, inkább mindennapos, míg éjjel bizony a hőmérséklet leesik akár 8 fok alá is. Ezt sok zöldségnövény nem viseli el, így érdemes elővigyázatos lenni.

A 2023-as májusra nem ígérnek fagyokat (pedig a Fagyosszentek hamarosan itt van), és sok veteményesbe kikerültek már a paradicsomok és paprikák is. A paradicsomok még csak-csak, de a paprikák melegigényesek, így érdemes őket még pár hétig meleg helyen tartani, és csak május második felében kiültetni.

Mi van ilyenkor már a veteményesben?

Zöldségnövények között a babok, gyökérzöldségek már javában a földben vannak, illetve már szabadföldön is virágzik a szamóca.

A szamócának ilyenkor is roppant sok víz kell, úgyhogy főleg ezekben a rekkenő hőségekben sokkal többször öntözzük meg, szükség esetén reggel és este is, hogy a termés rendesen növekedhessen és beérhessen. A mélymulcsos és permakultúrás gazdaálkodás ilyenkor is jó lehet, mert jobban tartja a nedvességet a szalmaréteg vagy a mulcs, de öntözni akkor is érdemes – csak kevesebbet kell.

A szamóca tápanyagigényes és vízigényes gyümölcs
A szamóca tápanyagigényes és vízigényes gyümölcs (Fotó: Pixabay/congerdesign)

dughagymákat még mindig el lehet duggatni, de a korábbi újhagymák hamarosan jók, főleg május második felében igen finom reggeli zöldségekké érnek.

sárgarépák, fehérrépák, paszternák már javában kel ki, az első levelek után már a fajra jellemző levelek is megjelentek májusra.

retek elkezdett már fejesedni áprilisban, úgyhogy hamarosan saját retekkel lepheted meg a családot a zsíroskenyér mellé.

A burgonyabogár igen komoly kártételt tud okozni, érdemes odafigyelni rá. A fiatal burgonyán, padlizsánon szinte tarrágást képes okozni pár óra alatt!

A levélzöldségek között a spenót, sóska és mángold már április végén szüetelhető első körben. Hatalmas leveleket hoznak már május elejére, így az első főzelékeket el lehet belőlük készíteni.

Gyomlálás téren is szorgoskodhatunk. A tavaszi gyors gyomok, mint a tyúkhúr hamar uralma alá vonja a veteményest és virágágyásokat. Ugyanígy a tarack is erőteljesen terjed már ilyenkor, úgyhogy a gyommentesítés lesz ennek az időszaknak a legtöbb feladata az ültetések mellett.

Május második felében a paprikaféléket is bátran kiültethetjük.

Nálunk kikerült szabadföldbe már a tök, cukkini, patiszon, de a dinnyével még várunk május második feléig.

A gyümölcsösökben a téli metszéseknek már vége – a csonthéjasoknál is, nagyjából látszik, hogy mennyire fagytak el a fák a késői fagyoknál.

barackokon a tafrína is hamarosan megáll, így ha eddig nem védekeztél ellene, akkor már felesleges. Azok a fák, ahol alapjáraton életerős a növekedés, ott a fa kinövi a tafrínát.

szilván, cseresznyén és meggyen nagyon szépen gömbölyödnek az apró terméskezdemények.

Az első adag lombtrágyát is ki lehet juttatni már a gyümölcsfákra.

Borítókép: I Ekaterina Ershova / Pixabay

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×