Dark Mode On / Off

Útmutató a térkőhöz és a szegélykövekhez

A kertépítések során van néhány kihagyhatatlan elem, amit szinte minden kerttulajdonos igényel. Ilyen például a gyep — legyen az akár természetes vagy műfű —, a növények és a burkolat.

Ahhoz, hogy ezeket az elemeket beépítsük a kertbe, szegélyekre is szükség lesz, hiszen a gyepet el kell választanunk a növényektől, ahogy a növényeket sem szabad hagyni, hogy rálógjanak a gyepre.

A szegély szerepe a burkolatok esetében még fontosabb, hiszen ez adja meg a terület keretét, ami miatt a nagy súly, illetve a különböző időjárási viszontagságok nem tudnak benne kárt tenni és kimozdítani őket a helyükről.

Az előbb felsorolt elemek közül a gyepről, a műfűről és a növényekről már rengetegszer írtunk — most következzen a burkolat és a szegély!  

Ami a burkolatokat illeti, számtalan fajtájuk létezik, de a két legnépszerűbb a térkő, illetve annak nagyobb testvére, a teraszlap.

Teraszlapok és térkövek (Kép: Koviko.hu)

A térkő egy igazán multifunkcionális eszköz, hiszen:

  • Képes még a legnehezebb eszközök, például a gépjárművek súlyát is elbírni.
  • Teljesen fagy-, ütés- és kopásálló.
  • Akár évtizedeken át is képes ellátni a funkcióját.
  • Nem csak hogy rendkívül hasznos, de vizuálisan is nagyszerűen fest.
  • Szinte bárhova lerakható, minden méretű kertbe és kertstílusba remekül illik.

Ahhoz azonban, hogy minél jobban és tovább gyönyörködhessünk benne, a megfelelő rétegrendet kell követnünk, valamint olyan lerakási mintát és kötést kell választanunk, ami a céljainknak leginkább megfelel.

Amennyiben például főleg esztétikai jelentősége lesz a kertben, úgy az egyszerű futósoros kötés is nagyszerű választás lehet — de amikor a teherbírás, a tartósság és a megbízhatóság játszik főszerepet, sokkal jobban járunk az olyan összetett mintákkal, mint a halszálka kötés.

Emellett arra is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogy a térkövek lerakási mintája képes lehet beszűkíteni vagy akár ki is tágítani a rendelkezésünkre álló teret:

  • A párhuzamosan lerakott kövek — a fugák közelsége miatt — képesek megmutatni a menetirányt (merőleges a kövek hosszabb oldalára), ám ezzel egyidőben beszűkítik a teret, éppen ezért olyan kerti utakra és utcai járdákra érdemes így lerakni őket, ahol nem a nagy tér megmutatása, hanem a menetirány kihangsúlyozása a cél.
  • Ezzel szemben a merőlegesen lerakott kövek — ismételten csak a fugák távolsága miatt — a navigáció szempontjából teljesen semlegesek, ám a teret vizuálisan tágítják, ezáltal jóval nagyobbnak fogjuk érzékelni az adott területet, mint amekkora valójában.

Bármelyik lerakási módszert is választjuk, egy biztos: szegélykövekre szükségünk lesz!

A szegélykő felel azért, hogy a térkövek mindig, minden körülmények között a helyén maradjanak, ne csússzanak szét, ne süllyedjenek meg, ne forduljanak ki. Ahhoz, hogy ez valóban így legyen, a szegélyt le kell betonozni. Igaz ez akkor is, ha a szegélykő nem a térkő mellé kerül, hanem például a bevezetőben említett növények és a gyep közé.

A gyep egy rendkívül agresszíven terjedő növényfajta, ezért ha nem szabunk neki határokat, addig fog terjeszkedni, amíg nem ütközik erősebb ellenállásba.

A szegély a fűnyírás szempontjából is fontos lehet, hiszen bár a kiálló szegélykövek mentén csak fűkaszával vagy szegélynyíróval tudjuk levágni a füvet, de ha süllyesztett — a gyep szintjével megegyező magasságú — szegélyköveket helyezünk el a gyep mellett, akkor a fűnyíró, sőt még az automata fűnyíró is képes lesz lenyírni a füvet.

A térkő és a szegélykő tehát rendkívül hasznos eszközök — amennyiben ízlésesen, előrelátóan, a jövő trendjeire is gondolva választjuk ki a kinézetüket, abban az esetben a funkcionalitásuk mellett esztétikai jelentőségük is hatalmas lesz!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×