Dark Mode On / Off

Őszi gyepgondzási teendők

A gyepszellőztetés

Különösen idősebb – 2-3 éves vagy annál régebbi telepítésű – fűnél fontos a megfelelő karbantartás. Az évek alatt eleinte még könnyen átjárható talaj idővel – a sok nyírással, öntözéssel – tömörödik, filcesedik, a víz és a levegő számára kevésbé átjárhatóvá válik. Ilyenkor a fű könnyen megritkul, gyomosodás kezdődhet, gombabetegségek támadják meg.

A gyepszellőztetés lényege, hogy a talajt újra átjárhatóvá tesszük, kiforgatjuk az elhalt részeket, eltávolítjuk a képződött filcréteget. A gyepszellőztető gép kései belemarnak a talajba, meglazítva azt, egyúttal pedig szétvágják a fű gyökereit is. A növény ezek után már nem csak csomókban nő, hanem oldalirányba is képes terjeszkedni.

Gyepszellőztetés előtt nyírjuk le a füvet a megszokott nyírási magasságnál rövidebbre! Ha öntözőrendszerünk van, jelöljük meg a szórófejeket, nehogy tönkretegyék őket a gyepszellőztető gép kései! Ha nem túl mély szellőztetést végzünk, nem tervezünk felülvetést, általában elég egyszer végigmenni a területen. Ha alaposan szeretnénk szellőztetni, akkor hosszában és keresztben is végezzük el a szellőztetést, erre azonban nincs szükség évente, ráadásul utána szinte biztosan pótolnunk kell majd a hiányos foltokat. A gyepszellőztetés végeztével a nyesedéket gereblyével, lombseprűvel szedjük össze, a maradékot pedig egy fűnyírással távolítsuk el.

Gyepszellőztető gépek

A késes gyepszellőztetőknek két fajtáját különböztetjük meg, fix- és lengőkéses modelleket. Ha tehetjük, lengőkéses modellt érdemes választanunk, a fix késes gyepszellőztetővel ellentétben a tengelyen elmozduló kések gyorsabb munkavégzést tesznek lehetővé, nem fogják úgy vissza a motor teljesítményét. Gyepszellőztető vásárlásakor ne ragaszkodjunk feltétlenül a fűgyűjtőhöz, dúsabb gyep esetén ugyanis még egy nem túl mély szellőztetés alkalmával is néhány lépésenként ürítenünk kell a fűgyűjtőt! Az önjárónak szintén nem sok hasznát vesszük, a gyepszellőztetőt az előre forgó kések miatt inkább visszafogni kell, mint hajtani.

A képen egy Oleo-Mac SR 50 H60 lengőkéses gyepszellőztető látható munka közben.

Felülvetés
Ha a gyepszellőztetés után úgy ítéljük meg, helyenként pótolnunk kell a füvet, figyeljünk oda, hogy a meglévőhöz hasonló összetételű keverékkel tegyük! Érdemes a valamivel drágább, de minőségi fűmagot választanunk, mint a bizonytalan eredetű áruházas keverékeket. Ha az olcsóbb fűmag jóval kisebb arányban tartalmaz csíraképes magokat, könnyen megtörténhet, hogy végeredményben az olcsó fűmag lesz a drágább!

Az Everris fűmagok a legszigorúbb európai és amerikai normáknak is megfelelnek, magas csírázási arányukat a gyártó garantálja. Bizonyos magjaik speciális csírázáskönnyítő bevonattal kerülnek forgalomba.

Őszi műtrágyázás

A fű télre való felkészítésének utolsó, de legfontosabb lépése a megfelelő tápanyag utánpótlás biztosítása. Az évnek ebben a szakában elsősorban a magas kálium tartalmú műtrágyák használatát javasoljuk. A kálium fokozza a növény stressztűrését, ellenállóbbá teszi a téli betegségekkel szemben.  Kertépítők részére az Everris kínálatából a Landscaper ProPreWinter teljesen burkolt szemcsés, 4-5 hónapos hatástartamú őszi-téli felkészítő műtrágyát javasoljuk. A teljesen burkolt műtrágya előnye a hagyományos- vagy részben burkolt műtrágyákkal szemben a teljesen egyenletes tápanyagleadás, melyet a gyep egyenletes növekedéssel és folyamatos gyökérképződéssel hálál meg.

A Landscaper Pro Pre Winter műtrágya teljesen burkolt, nem égetjük meg vele a füvet. Használatával a gyep megerősödve megy bele a télbe és tavasszal korábban indul meg. 4-5 hónapos hatástartama révén az egész téli időszakban tápanyaggal látja el a növényt.

Nagyobb területek, sportgyepek számára pedig jó alternatíva lehet a Sportsmaster CRF High K részben burkolt műtrágya. Ez utóbbi olcsóbb, nagyobb kiszerelésű, mivel azonban csak részben burkolt, nem megfelelően alkalmazva könnyen megétetjük vele a gyepet.
Különösen a nem teljesen burkolt műtrágyák esetében figyeljünk oda, hogy mindig a megfelelő mennyiséget szórjuk!

Műtrágyázás után locsoljuk meg a füvet! A locsolás szerepe a perzselés elkerülésén kívül a kiszórt műtrágyaszemcsék növényzet tövéhez történő eljuttatása, hogy azok ne maradjanak a levélfelületen, így gyermekeink és háziállataink is kevésbé férnek hozzá a szemcsékhez.

Kertigepbolt.hu
oleomac.hu
everris-shop.hu

Ajánlott cikkek