Dark Mode On / Off

Őszi gyepgondozási teendők

őszi gyepápolási teendők

Az őszi gyepgondozási teendők rendkívül fontosak, ha szép gyepet szeretnénk. Talajtípustól függően eltérő is lehet az ápolási folyamat, de vannak aranyszabályok, melyeket ha betartunk, akkor nagyszerű pázsit lesz a végeredmény.

A gyepszellőztetés

Különösen idősebb – 2-3 éves vagy annál régebbi telepítésű – fűnél fontos a megfelelő karbantartás. Az évek alatt eleinte még könnyen átjárható talaj idővel – a sok nyírással, öntözéssel – tömörödik, filcesedik, a víz és a levegő számára kevésbé átjárhatóvá válik. Ilyenkor a fű könnyen megritkul, gyomosodás kezdődhet, gombabetegségek támadják meg.

A gyepszellőztetés lényege, hogy a talajt újra átjárhatóvá tesszük, kiforgatjuk az elhalt részeket, eltávolítjuk a képződött filcréteget. A gyepszellőztető gép kései belemarnak a talajba, meglazítva azt, egyúttal pedig szétvágják a fű gyökereit is. A növény ezek után már nem csak csomókban nő, hanem oldalirányba is képes terjeszkedni.

Gyepszellőztetés előtt nyírjuk le a füvet a megszokott nyírási magasságnál rövidebbre! Ha öntözőrendszerünk van, jelöljük meg a szórófejeket, nehogy tönkretegyék őket a gyepszellőztető gép kései! Ha nem túl mély szellőztetést végzünk, nem tervezünk felülvetést, általában elég egyszer végigmenni a területen. Ha alaposan szeretnénk szellőztetni, akkor hosszában és keresztben is végezzük el a szellőztetést, erre azonban nincs szükség évente, ráadásul utána szinte biztosan pótolnunk kell majd a hiányos foltokat. A gyepszellőztetés végeztével a nyesedéket gereblyével, lombseprűvel szedjük össze, a maradékot pedig egy fűnyírással távolítsuk el.

Gyepszellőztető gépek

A késes gyepszellőztetőknek két fajtáját különböztetjük meg, fix- és lengőkéses modelleket. Ha tehetjük, lengőkéses modellt érdemes választanunk, a fix késes gyepszellőztetővel ellentétben a tengelyen elmozduló kések gyorsabb munkavégzést tesznek lehetővé, nem fogják úgy vissza a motor teljesítményét. Gyepszellőztető vásárlásakor ne ragaszkodjunk feltétlenül a fűgyűjtőhöz, dúsabb gyep esetén ugyanis még egy nem túl mély szellőztetés alkalmával is néhány lépésenként ürítenünk kell a fűgyűjtőt! Az önjárónak szintén nem sok hasznát vesszük, a gyepszellőztetőt az előre forgó kések miatt inkább visszafogni kell, mint hajtani.

A képen egy Oleo-Mac SR 50 H60 lengőkéses gyepszellőztető látható munka közben.

Felülvetés
Ha a gyepszellőztetés után úgy ítéljük meg, helyenként pótolnunk kell a füvet, figyeljünk oda, hogy a meglévőhöz hasonló összetételű keverékkel tegyük! Érdemes a valamivel drágább, de minőségi fűmagot választanunk, mint a bizonytalan eredetű áruházas keverékeket. Ha az olcsóbb fűmag jóval kisebb arányban tartalmaz csíraképes magokat, könnyen megtörténhet, hogy végeredményben az olcsó fűmag lesz a drágább!

Az Everris fűmagok a legszigorúbb európai és amerikai normáknak is megfelelnek, magas csírázási arányukat a gyártó garantálja. Bizonyos magjaik speciális csírázáskönnyítő bevonattal kerülnek forgalomba.

Őszi műtrágyázás

A fű télre való felkészítésének utolsó, de legfontosabb lépése a megfelelő tápanyag utánpótlás biztosítása. Az évnek ebben a szakában elsősorban a magas kálium tartalmú műtrágyák használatát javasoljuk. A kálium fokozza a növény stressztűrését, ellenállóbbá teszi a téli betegségekkel szemben.  Kertépítők részére az Everris kínálatából a Landscaper ProPreWinter teljesen burkolt szemcsés, 4-5 hónapos hatástartamú őszi-téli felkészítő műtrágyát javasoljuk. A teljesen burkolt műtrágya előnye a hagyományos- vagy részben burkolt műtrágyákkal szemben a teljesen egyenletes tápanyagleadás, melyet a gyep egyenletes növekedéssel és folyamatos gyökérképződéssel hálál meg.

A Landscaper Pro Pre Winter műtrágya teljesen burkolt, nem égetjük meg vele a füvet. Használatával a gyep megerősödve megy bele a télbe és tavasszal korábban indul meg. 4-5 hónapos hatástartama révén az egész téli időszakban tápanyaggal látja el a növényt.

Nagyobb területek, sportgyepek számára pedig jó alternatíva lehet a Sportsmaster CRF High K részben burkolt műtrágya. Ez utóbbi olcsóbb, nagyobb kiszerelésű, mivel azonban csak részben burkolt, nem megfelelően alkalmazva könnyen megétetjük vele a gyepet.
Különösen a nem teljesen burkolt műtrágyák esetében figyeljünk oda, hogy mindig a megfelelő mennyiséget szórjuk!

Műtrágyázás után locsoljuk meg a füvet! A locsolás szerepe a perzselés elkerülésén kívül a kiszórt műtrágyaszemcsék növényzet tövéhez történő eljuttatása, hogy azok ne maradjanak a levélfelületen, így gyermekeink és háziállataink is kevésbé férnek hozzá a szemcsékhez.

A cikk támogatója a

Kertigepbolt.hu
oleomac.hu
everris-shop.hu volt.

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek