Dark Mode On / Off

Az 5 legszebb kerti tavi növény

Kicsi vagy nagy a kerti tó, érdemes az egyensúlyhoz megfelelő növényzettel beültetni. A jól megválasztott tavi növény rejtekhely az állatoknak, árnyékot biztosít és egyben a tó vizének tisztításában is szerepet játszik. Az 5 legszebb kerti tavi növény következik.

Oxigéntermelő tavi növények

Ha olyan a kerti tavunk, hogy halakat is tartunk benne, akkor érdemes elgondolkodni, hogy oxigéntermelő tavi növényeket is telepítsünk bele. Ha természetes mintára alakítjuk ki a tavat, akkor gondoljunk csak bele: a természetes vizekben is van egy növényzet az állóvizekben és eltérő növényzet alakul ki a folyóvizekben. Ennek ökológiai szinten is jelentősége van.

Növényekkel egy önszabályozó egyensúlyt tudunk megteremteni a vízben, ami előnyére lesz az állatoknak és más növényeknek is.

A vízinövények tápanyag kiszűrő képessége és oxigéntermelése, árnyékoló hatása és a lebontó szervezetekkel való együttműködése miatt fontos. A vízben keletkező (vagy kívülről belehulló) szerves anyagokat (hallürülék, növényi részek, falevél, virágpollen stb.) a lebontó szervezetek lépésenként elemeikre bontják. Az így keletkező tápoldat az algák elszaporodásához vezetne vízi növények nélkül, mert ez könnyen felvehető tápanyagnak számít. Ha nem szeretnénk, hogy az algák elszporodjanak, akkor telepítsünk vízi növényeket, melyek tisztítják és egyben el is használják a többlet „elemeket”, ionokat.

Milyen tavi növényeket telepítsünk?

Az 5 legszebb kerti tavi növény közül az egyik legszebb hínárféle a süllőhínár, mely ültetési mélysége kb 100 cm. Ugyanígy a vizilófarok és az ecsetkáka, békaszittyó is jó választás lehet, ha az oxigéntermelés a fő célunk.

A legszebb virágzó tavi növényünk a tavirózsa. A tündérrózsának is nevezett virágzó vízinövény rendkívül kedvelt és elterjedt egész Európában. A legkisebb tavakban is megél, de igazán szépre a nagyobb vizekben tud fejlődni. A víz tetején úszó levelei felett hozza élénk színű virágait. Nagy levelei a halaknak árnyékot adnak, a rovaroknak pihenőhelyet és a madarak is gyakran rászállnak, mikor inni érkeznek a tóhoz.

A fehér virágú kaliforniai vízipipacs viszonylag ritkaságnak számít, bár egyre több tavi növénnyel foglalkozó kertészetben elérhető. Ültetési mélysége 10-20 cm mélységig, de ha télen kint teleltetjük, akkor a télállósághoz mindenképp inkább a 20 cm-es mélység körül telepítsük. Fehér virágait áprilistól októberig csodálhatjuk.

A kagylótutaj, vagy más néven vízi saláta is igen kedvelt. Hamvas, húsos levelei a víz felszínén úsznak. Ezt a vízi növényt viszont teleltetnünk kell, így akkor vásároljunk belőle, ha a teleltetése megoldható. 

A sekélyebb vízmélységekhez az orvosi vizitorma az egyik legismertebb. Szintén egy télálló növényről beszélünk, melynek ültetési mélysége 5 cm csupán.

Borítókép: Unplashed

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×