Dark Mode On / Off

Takarékossági tippek a fenntartható háztartásért

takarékossági tippek

Elindítunk egy új sorozatot, takarékossági tippek vonalon, mert egyre többeket izgat ez a dolog és mi tagadás: minket is.

A gatyaszíjat is csak addig lehet szorosabbra húzni, ameddig van még nadrág a fenekünkön, de pár okos megoldással még ha időben nem is feltétlen jövünk ki mindig jól, azért csak ügyeskedhetünk.

A takarékossági tippek rovatnak nem lesz célja az, hogy mindenki pénz nélkül is túl tudjon élni. Irreleváns is lenne és valljuk be, az már egy olyan szint, ahol felmerüül sok-sok olyan kérdés, ahol megkérdezhetnénk: meddig még, de most komolyan? De ilyet nem kérdezünk, főleg nem Access bars-t ismerők körében és a tudatos olvasók sem sopánkodnak ugyebár és csak pozitív megerősítésekkel vannak tele. Ugye? Ugye. Vagy nem. De azért optimistának muszáj lenni kicsit a realitás mellett. Nézzük sorra a már általunk kitesztelt dolgokat, ami működik!

1# Házi mosógél Ökoanyu konyhájából

Kihez is fordulhatnék még én is, ha öko és praktikus és olcsó megoldás érdekelne, mint Rékához, Ökoanyuhoz. Hála az égnek barátnők vagyunk, így mindig jó plusz ötletei is vannak. A mosógél régóta izgatja a fantáziám, főleg, mert a webshopunk is telis-tele van illóolajokkal: ergo nem kellene flancos bolti cuccokat venni tele méreganyagokkal meg mindenféle színezékkel és mesterséges illattal, készítek házilag!

Nagy meglepetésemre még a mai árak mellett is 65 Ft-ra jön ki egy liter mosógél. Jól olvasod: folyékony mosószernél 65 Ft/liter áron.

A recept nagyon egyszerű: le kell reszelni a mosószappant (vagy szappanmorzsalékot kell venni, de az drágább lesz), azt eltárolni egy jól zárható üvegben. Egy liter vízhez 5 ek. mosószappan darálékot teszek, nekem ez az arány vált be a legjobban, de mosószappan márkája válogatja egyébként. Érdemes kísérletezni. Ez a mosószappannal kikevert lé lesz a mosógél, ami mehet is a mosógépbe. Illóolajjal kedvünk szerint illatosíthatjuk!

2# Folttisztítás egyszerűen fillérekből

Elnézést kérek minden “O.i Action” rajongótól, de valahogy egyre drágább lett minden profi folttisztító és nem tudom, hogy receptúrák változtak-e vagy sem, de nekem újabban nem is szedik ki a gazdálkodás közben ejtett foltokat a ruhákból. Sokszor nem is az ára miatt, hanem ezen szerek (más márkát is idesorolhatnék, de ezt talán mindenki ismeri…) hatékonysága sem a régi. Így jutottam el a szó szerint filléres folttisztítókig, amit drogériák alsó polcán, háztartási boltok polcain lehet kapni.

Az un. folttisztító só, vagyis a Na-perkarbonát tipikusan egy ilyen anyag, amiből a foltra kell kiskanállal tenni a nedves ruhánál és várni, majd alaposan kimosni. Semmi trükk vagy macera, nagyon egyszerű használni is és hatékony is. Még a csúcsszuper bio márkákból is az árak eszerint alakulnak: a fél kg-os kiszerelés 1100-1200 Ft-ig terjed, nagyon sokáig elegendő, mert kis foltnál elegendő csak egy kis mokkáskanállal elhasználni belőle, amekkorát a vizes ruhán lévő folton el tudunk teríteni.

3# Padlóápolás költséghatékonyan

A padlóápolás is egy olyan dolog, hogy nehéz elhagyni az igazán finom illatú padlóápoló, színes-szagos keverékeket, melyek ígéretei mindenféle csodát mondanak: fényes lesz, de nem csúszik, hosszantartó illat és fertőtlenítő hatás és olyan, mintha egy virágos mezőn sétálnál természetesen. Na erre kerestem megoldást, amikor megláttam, hogy most már egy klasszikus kedvencem is jó 1000 Ft körül mozog az eddigi 4-500 Ft-tól.

Fél liter forró vízben feloldok 2 evőkanál mosószódát, ehhez teszek illóolajokat kedvem szerint. Elsősorban a teafa, cajeput a fő irányvonal, hogy fertőtlenítő hatást is elérjünk. Ha olyan csillogó hatást akarok elérni a padlón, akkor fél citrom levét is hozzáadom.

4# WC bomba házilag a bolti helyett

Az egyik nagy hiányosság, ami az utóbbi időben valahogy hiánycikk, az a wc-tabletta, ami szépen felpezsgeti az életet…vagyis a koszt a wc-ből. Ehhez is nekiálltam receptet kreálni és az alábbi recept tűnik most ideálisnak, ha elkészítenéd:

-100 g szódabikarbóna (kb 600 Ft/kg)
-100 g citromsav (1200 Ft/kg körül)
– 40 g kukoricakeményítő (499-700 Ft/500 g áron van jelenleg (2022.10.11.)
természetes citrom illóolaj
– egy kevés víz, ami segít a formázáshoz

Keverd össze a hozzávalókat, majd spricceld le egy kis vízzel, és nyomkodd bele egy jégkockatartóba. Kicsit hagyd, hogy összeálljon, és már használhatod is a kis bombákat, csak dobd bele a WC-be. Nagyon egyszerű és nagyszerű, hatékonyságban tudja legalább azt, amit a bolti változatok.

5# A vízkő réme az ecet vagy citromsav

Gyermekkorunk idejében ez egy teljesen elfogadott megoldás volt. Nem voltak csilli-villi mindenféle csodaszerek erre, hatalmas ígéretekkel, mennyire kiválóak. Teljes töménységben viszont mindkettő megmarhatja a szanitereket, főleg a fém részeket, így érdemes higítani, higított keveréket készíteni. Első körben a víz keménységétől függ, hogy a fele-fele víz-citromsav vagy víz-ecet arány lesz a jó vagy kell erősebbet gyártsunk. Nekem az alföldi házunk nagyon vasas és kemény vizénél egy 60% ecetes vizet kell kevernem ahhoz, hogy szépen oldja a vízkövet. Így ráadásul belélegezve sem olyan veszélyes, mint maga az ecet töményen.

A citromsav viszont erős: abból csak a kerámia szanitereket takarítom akár dörzsölhető sűrűséggel, mert a fémet és a fémszínű, de nem korracél csapokat pikk-pakk megmarta még higított állapotban is (50%-os aránnyal dolgozva).

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek