Dark Mode On / Off

Hitek és tévhitek a gombahatározásról

Szabad-e képről gombát határozni? Vannak-e Magyarországon mérgező fajok? Miért fontos a gombavizsgáló szakellenőr munkája? És még sok hasonló kérdést vet fel, ahogy bejön a gombászásra való idő és százszám érkeznek be szerkesztőségünkbe és az Imádok Kertészkedni Fórum zárt csoportunkba a gombás kérdések. Ha Te is a hobbigombászok közé tartozol, akkor ez a cikk Neked szól!

Kezdjük is az elején!

A gombaismeret és a gombák világa egy külön szakmaként kezelendő, nagy felelősséggel járó tudás. Nem is véletlen, hogy akkora kíváncsiság övezi a gombák világát még a szakemberek körében is, hiszen a gomba-szakellenőrök komoly munkát végeznek, amikor eléjük raksz egy kosár frissen szedett erdei gombát.

Illatos szegfűgomba

Hol találsz gomba-szakellenőrt?

A legjobbat akkor teszed, ha felmész a NÉBIH oldalára és onnan kikeresed a hozzád legközelebb eső hivatalosan is bejegyzett gomba-szakellenőrt. Mi is szoktunk javasolni, amikor budapesti vagy környéki ellenőrt kerestek, így általában a Vincze Gombához, vagyis Vincze Zoltán szakellenőrhöz irányítunk Benneteket. Vincze Zoltán többnyire a hétvégi kispiacokon találjátok meg, aktuális árusító helyét a Facebook oldalán látjátok (Czakó Termelői Piacz, Pancs Gasztroplacc általában).

Határozunk-e gombát fényképről?

A válasz igen is és nem is. Fényképről többnyire még a szakellenőrök sem határoznak meg úgy, hogy utána egyenesen a fazékba rakhatod, mert kép alapján ők sem tudnak felelősséget vállalni a határozásért. Ez nem az ő szakmai hozzá nem értésük miatt van, hanem azért, mert a gombák világa annyira sokszínű, hogy képről még a leggyakorlottabbak is tévedhetnek. A gombáknál fontos lehet például az illat, aroma is, ami képről nem érzékelhető, viszont fontos jellemző lehet. Kézben fogva egy szakellenőr pontos meghatározást tud adni, mert látja pontosan a kalapot, a tönköt, a lemezek színét, állását. Ettől független kép alapján is kapsz választ, hogy ha erdőben látsz gombát, de ettől még nem jelenti azt, hogy rögtön irány a fazék!

Beoltott laskarönkön nevelt laskagomba

Ha gombahatározós csoportot keresel, akkor Fődi Attila Facebook csoportját ajánljuk, a Gombahatározó csoportot.

Hol találok gombás ételrecepteket? A Gombahatározós csoportokban miért nincsenek?

A Gombahatározós Facebook csoport kizárólag a határozásról szól! Az Adminok nem véletlen hozták ezt a szabályt. Ha gombás ételek és a gomba főzésre vonatkozó szabályok érdekelnek, akkor erre is találsz kifejezetten csoportot: Gombaételek – gyűjtőknek címmel. Így ha a Kertportálon keresnél ilyen témákat, akkor mindig ide fogunk irányítani.

A gombáknál sokszor fontos a főzési idő betartása is, így ezeket is tartsd szem előtt. A főzés során bomlanak le egyes gombatoxinok, amiről a gombaárusnak is és a gomba-szakellenőrnek is tájékoztatást kell adni, amikor vásárolsz vagy behatároztatsz gombát.

Van-e használható gombász szakkönyv manapság?

Korábban már írtunk egy könyvajánlót, az Erdők-mezők gombái című könyvről, mely jelenleg az egyik legalaposabb és leghasználhatóbb kézikönyv az erdőjáró gombászoknak, túrázóknak. Ezt a könyvet boltunkban is megveheted, igazi kincs, ha érdekel a gombák világa. A könyv segítségével meg tudod különböztetni a hasonló fajokat, ikonos jelöléseinek köszönhetően az ehető és mérgező fajokra is felhívja a figyelmet. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a könyv kizárja a gombaellenőr szükségességét!

Irány a bolt, megveszem a könyvet!

Miért dobja ki a szakellenőr az egész kosárnyi gombát, ha csak egy mérgezőt talál benne?

Mivel a gombák spórákkal szaporodnak és ráadásul egy könnyen aprózódó, törő “növényről” van szó, így könnyen megeshet, hogy a mérgező gomba beszennyezi az amúgy ehető gombákat is. (Azért raktuk idézőjelbe a növény szót, mert a gomba az állat és a növény kategória között helyezkedik el.) Így ha praktikusan szeretnéd gyűjteni, akkor az eltérő fajokat külön kosárba szeded.

Kép alapján nem határozunk gombát, hogy ehető-e vagy sem

Van még kérdésed a gombák világáról és a gyűjtésről? Tedd fel a cikk alatt a Facebook oldalunkon és szakellenőreink megválaszolják! Ha még több érdekességet olvasnál, kövesd oldalunkat és iratkozz fel Youtube csatornánk ra is!

(Nyitókép: Lila pereszke)

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×