Dark Mode On / Off

Én kis kertem: évszakok kertje Tordason

Én kis kertem rovatunkban most Kunsági Raffer Gabriella kertje került Tordasról.

A kert kb 12 éves. A fák többsége magától nőt a kertbe, madarak hozhatták.

– meséli Gabriella.
Ősszel vöröslő vadszőlők a házfalra futva

A cserjéket magam ültettem, és a kedvenc fám a tulipánfa, ami sajnos még nem hozott virágot. Azt remélem a jövő évben már megajándékoz minket nem csak ősszel a sárgán világító leveleivel, hanem nyáron a csodás virágjával. Ezen kívül ezidáig minden karácsonyfánk a kertbe került ünnepek után, így több ezüstfenyő és dísze mára. Volt egy év, mikor libanoni aranycédrust öltöztettünk fel az ünnepekre és mára már ő is a kert dísze. De van itt illatos lonc, vadszőlő, borostyán , sőt Othello szőlő is a pergolára kapaszkodva. Saját magam ,,művelem” a kertet. A célom a véletlenszerű , nem tájidegen kert kialakítása. A kerítés mentén ezért nem tuják sorakoznak, hanem som, aranyeső, nyáriorgona, jázmin..olyan igazi vidéki, falusi porta, a magam módján. Tordas településen élünk egy kedves kis falu határának a szélén.

– mondja Gabriella.
A növényzet természetes hatást kelt

“A ,,kislányom” (13,5 éves) szerint, olyan a házunk a kertünk, mint egy vadregényes táj. “

Nyáron szinte az egész udvar hűs, árnyékos, de azért találunk még napfürdőzésre alkalmas teret is. Tavasszal a sokféle zöld színben gyönyörködünk. A sárgászöld kecskerágótól a fénylő haragosabb zöld levelekig. A tarka levelű rózsalonc a rózsaszín és mályva virágaival sokáig színe a kertnek.

“Minden évszak más színbe öltözteti és minden évszakban elmondom egyszer, hogy ez a kedvenc évszakom.”

A koncepcióhoz hozzátartozik, hogy Gabrielláék nem szedik össze ősszel a faleveleket, a kertben több süncsalád is otthonra lelt már.

Azt hiszem, van még egy fontos, ami szerintem mindenkinek értékes . Szimbiózis, ez a szó, amikor a szomszédom kertjével együtt élünk. Hiszen az Ő kertje az Én kertem is. A kúszó mászó növényeknek nincs telekhatár és ezt ki is élvezzük .

– vallja Gabriella.
Látkép a szomszéd felől

“Ezt azért mutatom, mert pont a szomszédom kertje felőli kép. A jobboldali fa és a kis tujácska az ő kertje. Így alkotunk egy közöset.” – teszi hozzá a kertbemutatáshoz a tulajdonos.

Neked is van kedvenc kertrészleted? Várjuk e-mailben szeretettel, büszkélkedj el vele az Én kis kertem rovatban! Küldj el kertbemutatóddal együtt 3-5 fotóval. Fontos, hogy a képeket külön .jpg formátumban kérjük megküldeni.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×