Dark Mode On / Off

Top6 hazai tó, melyet ki kell próbálnod!

Tata, Öreg-tó

Ebben a nagy melegben és szárazságban mi mást is ajánlhatnék hétvégére úti célnak, mint olyan tavakat, ahol lehűtheted magad jó eséllyel!

A Balaton, a Fertő-tó, a Velencei-tó, Hévízi tófürdő, vagy a Tisza-tó neve szinte biztos, hogy mindenkinek ismerősen cseng. Viszont hazánkban rengeteg olyan tó van még, melyeket érdemes meglátogatni, kipróbálni. Hat kevésbé ismert tavat mutatok ma be nektek.

Tudtad, hogy Magyarországon 3085 tavat és vizes területet tartanak nyilván? Ezekből több, mint a 75 százalék mesterséges tó.

Fotó: Wikipédia: Civertan 

Délegyházi-tó

Pest megyében, nagyjából 27-30 km-re tőle fekszik Délegyháza és gyönyörű tavak sokasága. Délegyháza a Kiskunsági Nemzeti Park és az Ócsai Tájvédelmi Körzethez tartozik. Területén tizenkét kavicsbányató is helyet foglal. A tavak korábbi kavicsbánya művelés során keletkeztek.

A tiszta vizű tavak rendkívüli lehetőségeket nyitottak meg a település számára. A mintegy 300 hektár vízfelülettel rendelkező térség fürdésre, horgászásra és különféle vízi sportokra is alkalmas. A település körül pedig kirándulni, lovagolni tudnak a turisták. További érdekessége a helynek, hogy itt található az országban elsőként létesített, ma is működő naturista strand és kemping is.

Sipovics Tengerszem, Szilvásvárad

Szilvásvárad és környéke, a Szaljka-völgy páratlan természeti kincset rejt, melyeket kár kihagyni. Egyikük a Sipovics Tengerszem, más néven Felső-tó. Hihetetlen látványos, kék színéről, és kíváló hőmérsékletéről ismeretes, ami még rossz időben is izgalmas látnivaló. A Szalajka-patak több helyen való felduzzasztása miatt jött létre.

Tökéletes kirándulóhely, melyet körbejárva a napunk rögtön feledhetetlen lesz. De a Fátyol-vízesés és a Gloriette-tisztás is itt található.

Sóstói tófürdő

Mátyás király korában még Igrice néven volt ismert a Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő között elhelyezkedő, most már Sóstói tófürdő nevet viselő tavacska. Egy olyan természetes víz, melyet kár kihagyni, ha már fürdésről van szó. 2019-ben újították fel, a tökéletesen kellemes strandoláshoz. 9,5 hektár területű a tó. Tölgyerdővel van körülvéve.

Nevét a partján gyakran kivirágzó sziksóról kapta. Ebből korábban szódát főztek a közelben épített szódaházban. Hihetetlen, de már az 1700-as évek eleje óta használnak fürdőzésre! A tóban nemcsak fürdeni, hanem csónakázni, vízi biciklizni és horgászni is lehet.

Fotó: Komondi Ágnes

Öreg-tó, Tata

Komárom-Esztergom megyében, Budapesttől70 km-re, Esztergomtól 35 km-re, Tata város közepén található Magyarország legrégebbi halastava az Öreg-tó. Tata szimbóluma is egyben a híres tó. Partján ma is ott áll Tata vára, melynek védelmében fontos szerepet játszott. Még a római korban hozták létre, egyes források szerint.

269 hektár területű. Körbejárva a parti sétányt 7,06 kilométer. A víz mélysége eléri az 5 métert is több helyen.  Mesterségesen létrehozott tó. Kialakulása a környéken működött nagyszámú forrás vizének köszönhető. A tavat az Által-ér táplálja. Az Öreg-tó és környéke ma természetvédelmi terület, élővilága miatt, mivel kiemelt fontosságú vízi élőhely számos ritka madárfaj, de költöző madarak tízezrei is a tavon találnak átmeneti menedéket. A Tatai vár, a mellette található Esterházy-kastély, illetve a Hamary-ház és az Axmann-ház található a közvetlen környezetében, melyeket érdemes megnézni.

Az érdekessége, hogy az Öreg-tavat ősszel leengedik, tavasszal pedig felöltik, zsilipen keresztül.

Sós-tó, Kiskunhalas

Kiskunhalast korábban gazdag mocsárvilág és tórendszer övezte egykor. Ám a régi mocsárvilág eltűnt és már csak a Sóstó maradt belőle. Szél által formált, szikes tó. Nevét a vízben oldott magas ásványi sótartalmáról kapta. A mai tómeder 50 hektár területű, és nagyrészt nádfal övezi. Vízmélysége átlagosan 1 méter. Országos hírű fürdő volt korábban, mára horgász tóként ismert leginkább, de szabad strandja is van.

A sóstó déli részén tanösvénnyel ellátott Parkerdő, a tó közepén pedig Nádas-sziget természetvédelmi terület, helyi védettség alatt áll. Két túraútvonal is bejárható a környéken. Érdemes egy kellemes sétát tenni a parkerdőben, valamint a tó körül is. Továbbá horgászatra is szívesen használják a helyiek.

Fotó: Apc környéke

Apci-tengerszem

Zagyva völgyében, az Árpád-kori falu, Apc közelében, a Mátra déli lábánál található a Széleskő-tó néven is ismert az Apci-tengerszem. A bányászatnak köszönhető a megléte. Az 1800-as évek végén kezdték el a bányászatot, majd 1960-ban bezárt a bánya. A gödör azonban érintetlenül maradt, és feltöltődött vízzel az évek során.

Elképesztő látványt nyújt az arra látogatóknak, vörössel színezett szikláival és kékeszölden csillogó tó vizével. Főként horgászni és fürdeni járnak az emberek ki. A tó mélysége 5 és 10 méter között váltakozik, a tengerszemet pedig helyenként 10-15 méter magas sziklák határolják. A tó, illetve a körülötte lévő erdősáv helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

A fürdés és a tavak helyett inkább kastélyokat látogatnál meg a hétvégén, nézd meg korábbi cikkünk.

Ajánlott cikkek