Dark Mode On / Off

Ha az aktív pihenés és természet híve vagy, ide látogass el!

Őrjeg

Ha az aktív pihenés lelkes művelője vagy, akkor ezt a két látnivalót ne felejtsd le a bakancslistádról!

Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark

2020. áprilisában tizenhatodikként kapta meg az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark a névhasználati jogosultságot a természetvédelemért felelős agrárminisztertől. Bács-Kiskun megyében található, Érsekhalma, Hajós, Császártöltés, Homokmégy, Öregcsertő határában.

Az agroturizmust erősíti a natúrparki minősítés és a helyi gazdaságokat, vállalkozásokat. A több különböző látnivalót, a mintagazdaságokat célszerű jelzett gyalogos, kerékpáros vagy lovas útvonalakon körbejárni. A Duna ártere és a Duna–Tisza közi homokhátság határán húzódó lápvidék déli részét nevezték hagyományosan Őrjegnek. A Duna hajdani vízi világának utolsó hírmondója a Vörös-mocsár ma már természetvédelmi oltalom alatt áll, természeti értékeit tanösvényen ismerhetjük meg. A térség célja az érintett táj természeti és kulturális örökségének a megőrzése, megismertetése a külvilággal, valamint a térségben élők érdekeit szolgáló, hosszú távon is fenntartható módon történő hasznosítása.

Fotó: Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark

Ezeket nézd meg mindenképp, ha azon a vidéken jársz

Az egyik ilyen látnivaló a bivalyok a Hajósi Kaszálók és Löszpartok területén. A hatalmas állatokból álló csorda lelegeli az őshonos flórát veszélyeztető, betolakodó invazív növényeket. Segítségükkel a terület ökológiai egyensúlya stabilabbá vált, így számos védett növényfaj tud zavartalanul élni a területen. Ez mellett több védett madárfaj is él a területen, mint például a színpompás gyurgyalagok. A terület bármikor szabadon látogatható.

Homokmégynél az őrjegi mocsarak jellegzetes a nád és a gyékény uralta területek vannak, melyek sűrűje szintén rengeteg élőlénynek szolgál búvóhelyéül. Vízisiklók, a tarajos- és pettyes gőték, mocsári teknősök, különféle békafajok és mocsári halfajok menedéke, mint a réti csík és a lápi póc.

Érsekhalmán Bronzkori földvár bejárása ajánlott program. Az 54-es főútról az érsekhalmi leágazásnál a faluhoz vezető bekötőúttal szemközt leágazó aszfaltútra kell lekanyarodni. A “hegyre” felkapaszkodva gyönyörű kilátásban lehet részünk, az egykori erőd szerkezetén kívül.

Császártöltésnél a Vörös-mocsár Tanösvény az, ami kihagyhatatlan. A 2,5 km hosszú útvonalon a tőzeges mocsárra és a löszpartokra jellemző állat és növényvilágot érdemes megszemlélni. A tanösvény a Csala-csárdától indul az 54-es főút 68. km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.

Öregcsertőn a lovas oktatást a Csatangoló Lovardában sem érdemes kihagyni. Ez mellett a Hajósi Pincefalut, a Hajósi barokk kastélyt, a Homokmégyi Tájházat, Romsics-szállás Tanösvényt, Paskumot, Érsekhalmai Tájházat, a Császártöltési Sváb Tájházat is érdemes sorra venni.

Fotó: Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark

Tiszta-tavi kilátók

Poroszlóhoz közel, a Hortobágyi Nemzeti Park területén találhat mindkét kilátó. A Tisza-tavi kilátók érdekessége, hogy csak csónakból, kajakkal, úszva vagy Sup-pal lehet megközelíteni őket, szárazon nem. Az ötletet az adta, hogy a vízitúrázók számára jelentős hiány van kikötésre alkalmas helyekből, ahol megpihenhetnének. Így létrejött és átadták a Tisza-tó két kilátóját, 2021. június 12-től pedig fogadja a vízről érkező látogatókat. 

Az egyik kilátó a Csapói Holt-Tisza partján található szigeten készült el, melyen korábban is volt egy népszerű madármegfigyelő torony. Az új kilátó a régebbitől és a fáktól kicsit arrébb, a nádasban kapott helyet. A látvány a magaslatról leírhatatlan. Szemünk elé tárul az egész Poroszlói-medence és a Csapói Holt-Tisza is.

A másik kilátó az újlőrincfalvi Neptun kikötőhöz és a Ravasz-háthoz közel egy hínárral benőtt, védett kis öbölben lelhető fel. A különlegessége, hogy nem a vízi járművekkel közvetlenül a kilátó alatt lehet kikötni.

A tervező, Komáromi Tas a modern, de tájba illeszkedő megjelenés híve, így erre különösen figyelt a tervezéskor. Mindkét kilátó kilenc méter magasak és vörösfenyőből készültek. Különösen nagy hangsúlyt helyezett arra is, hogy a szerkezet minél tartósabb, strapabíróbb, az időjárásnak is ellenállóbb legyen.

Kedvet kaptál egy nagyobb természetjáráshoz? Ezt a cikket is érdemes akkor elolvasnod.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×