Dark Mode On / Off

Egyedüli magyar vörösborként nyert aranyat Vili Papa a világ legelismertebb borversenyén

A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legnagyobb és legelismertebb, páratlan globális érdeklődés által kísért borversenye. Ezért különösen figyelemre méltó eredmény, hogy 2022-ben, a Thummerer Pincészet Egri Vili Papa Cuvée Superior 2018 lett az egyetlen aranyérmes vörösbor a Magyarországról nevezett vörös tételek közül.

A pincészet presztízs bora ezzel nem csak a legsikeresebb hazai vörösbor lett a verseny kiemelkedően erős mezőnyében, de egyben megingathatatlan pozíciót harcolt ki magának a nemzetközi borvilág legmagasabb szintjén is.

„Thummerer Vilmos szellemisége, mindig is egyet jelentett az útkereséssel és a legmagasabb minőségre való törekvéssel. Ez a hozzáállása maradt örökül ránk, utódokra, s ez vezérli munkánk minden egyes lépését. Ezért is értékes számunkra ez az eredmény” – lelkesedik Pulay Polett, Thummerer Vilmos unokája, a pincészet gazdasági vezetője.

A Vili Papa csakis az arra méltó, legjobb években kerül palackba. Bordói stílusú házasítás Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot szőlőfajtákból. Intenzív bíborvörös megjelenés. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, csokoládé és felsejlő hordó fűszerek randevúznak. Kóstolva száraz, gömbölyű savérzet, gazdagon jelentkező bársonyos tannin, finoman melegítő alkohol, fekete bogyósokat idéző ízaromák, és hosszú-hosszú utóíz jellemzi. Kétségtelenül egy nagy formátumú vörösbor, amely komoly érlelési potenciállal rendelkezik. Különösen jól társítható bélszín- és vadételekhez, valamint érlelt kemény sajtokhoz.

Kiváló magyar szereplés

A Decanter World Wine Awards az a verseny, ahol szinte mindegy, hogy milyen érmet szerez egy bor; az már önmagában komoly elismerés. A világ legkiválóbb borszakértői, a jelenleg ismert legszigorúbb bírálati rendszer alapján ítélik oda a díjakat a legjobban szereplő boroknak. S amennyiben aranyra sikeredik az érem, az egyenesági belépőt jelent a világ legjobb borainak elit ligájába. A hazai borászatok kiválóan szerepeltek a 19. alkalommal megrendezett versenyen, összesen 140 érmet, 4 Platina-, 9 arany-, 57 ezüst, valamint 25 bronzot hoztak haza.

Platinaérmet nyert a Juliet Victor Tokaji Aszú 2018, a Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 2017

Derczó-Lovas Tokaji Aszú 2017 és Zelna Balatonfüred-Csopaki Olaszrizling 2017.

Aranyérmet nyert a Thummerer Egri Vili Papa Cuvée Superior 2018, a MAD Tokaji Aszú 2017, a Kreinbacher Somlói Prestige Brut pezsgő NV, a Kreinbacher Somlói Classic Brut Pezsgő NV, a Grand Tokaj Tokaji Aszú 2014, a Royal Tokaji Furmint 2016, a Disznókő Tokaji Kései Szüretelésű Cuvée 2017, a Gróf Degenfeld Tokaji Aszú Selection 2017, valamint a Derczó-Lovas Tokaji Eszencia 2017.

Miért van kevesebb a vörösbor?

A XIX. század végéig majd’ annyi vörösbor készült hazánkban, mint fehérbor. A filoxéra vész leküzdése után azonban, sok borvidékünkről tűntek el szinte nyomtalanul a vörösborok. Az egykori tokaji, somlói és Balaton-felvidéki kékszőlő ültetvények helyét – szinte egyik évről a másikra – a fehér szőlőfajták vették át. Ebből is adódik az a sajátosságunk, hogy – a villányi, a szekszárdi és az egri borvidékeket leszámítva – ma jelentősen kevesebb vörösbor készül hazánkban, mint fehér. Így különösen nagy értéket képvisel minden olyan hazai vörösbor, amelyik ezen az óriási presztízsű nemzetközi borversenyen aranyérmet tud kiharcolni.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×