Dark Mode On / Off

Látogasd meg te is ezeket a csodahelyeket!

Királyi palota, Visegrád

Szinte mindenki külföldre utazik, ha egy kis látványosságra, csodára vagy egy csodahelyre vágyik. Pedig hazánk számos csodásabbnál csodásabb hellyel rendelkezik! Íme, kettő ilyen hely, melyet kár kihagyni a látnivalók sorából.

Királyi palota, Visegrád

Visegrád és környéke az egyik olyan csodahely, mely gyönyörű látnivalókkal van tele. Közép-Magyarországon, Pest megyében, Budapesttől 35 km-re, Esztergomtól pedig 25 km-re található, közvetlenül a Duna partján. Népszerű kirándulóhely és kikötőváros is egyben. Ma egy eldugott, kevésbé ismert szegletét mutatnám be, a Visegrádi Királyi palotát.

A 14. és 15. század között emelték a Királyi palotát Visegrádon. A középkori magyar uralkodóknak szolgált állandó székhelyül, majd később vidéki rezidencia lett, a gótikus reneszánsz stílusban készült épület. I. Károly kezdte meg az építettését, majd I. Lajos kibővítette. A török hódoltság alatt sajnálatosan meglehetősen romos, elhagyatott lett. Majd 1934-ben feltárták a romokat és elkezdték rekonstruálni, helyreállítani a szépséges műemléket. Ma a Magyar Nemzeti Múzeumnak a Mátyás Király Múzeuma található benne. A Királyi Palota az Európai Kulturális Örökség címet is viseli.

Mátyás Király Múzeum, Fotó: Mediátus

Ez mellett érdemes megnézni a környéken a Visegrádi Fellegvárat, az Alsóvárat, a Görgey vadászkastélyt, a Salamon-tornyot, a Völgyzárófalat, a Palotaházat, a Vízibástyát, és a Zsitvay-kilátót is. Nem beszélve a mesés Duna kanyarról és a Pilis kirándulásra tökéletesen alkalmas erdeiről a környéken! A csodás erdőség az egyik legszebb hazai Nemzeti Park része. Itt halad el a közelben Országos Kéktúra útvonala is, érdemes egy nagy körutat tenni.

Fotó: https://www.orszagalbum.hu/, Szabalaca
https://www.orszagalbum.hu/

Gyadai-rét, tanösvény

Nógrád megyében, Naszály mellett a Lósi-patak mentén fekszik a Gyadai-rét és a tanösvény. Egy iagzán mesés csodahely. Az 5 km hosszú túraútvonal 13 állomása számos erdei, réti természeti látnivalóval kecsegtet. Erdőkön, mezőkön, hintahídon, Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídján, mocsáron átvezető fapallókon, tó mellett vezet az út, számos izgalmas látnivalóval tarkítva az amúgy is kellemes látványt.

Fotó: https://www.orszagalbum.hu/, Fotoman

A kicsikre is gondoltak. A tó partján ovis élményösvényt is kialakítottak, hogy a kisebbek játékos formában az erdőben élő állatokat, növényeket megismerjék és egy izgalmas játszótér, szalonnasütő, piknikező hely is adott.

Fotó: https://www.orszagalbum.hu/, Fotoman

Az Országos Kék Túra útvonalát is követheted, mely szintén itt halad el. A közeli Katalinpusztai Kirándulóközpont és az onnan induló Hangyavasút nevű, népszerű mini vonat is kihagyhatatlan látnivaló.

Ha továbbra is valami erdei barangolásra vágysz, mutatunk még három izgalmas látnivalót hazánkban.

Kiemelt kép: Wikipédia, Elamy-Indafotó

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×