Dark Mode On / Off

Kutya a kertben: Így óvd meg féltett növényeidet kedvencedtől

Kutya a kertben - Így óvd meg féltett növényeidet kedvencedtől

Sokan vagyunk úgy, hogy imádjuk a szép, rendezett kertet, de a kutyánk szerelmese is vagyunk. Az eb azonban nem feltétlenül néz olyan áhítattal a zöldellő növényekre, mint mi, sőt, hajlamos kiásni, levizelni azokat. Hogyan védekezhetünk ez ellen? Hogyan lehet egyszerre szép kertünk és kutyánk is? Mutatjuk a tippeket.

A kutya természetéből adódóan imádja a zöldet, nem lakásba született, hanem a szabadba, ezért természetes módon a kertben tartózkodást is nagyon kedveli. Az emberrel ellentétben azonban nem úgy tekint rá, mint esztétikai élményre, hanem mint a szabadság és a játék forrására.

Nem érdeklik a díjnyertes rózsák, a növénykülönlegességek és a gondosan ápolt konyhakert sem. Ő ezt természetes közegként értelmezi, amiben azt tehet, amit akar. A probléma pedig itt kezdődik.

A legkézenfekvőbb megoldás az lenne, hogy nem engedjük a kedvencünket a kertbe, vagy kikötjük egy félre eső helyen, ez azonban koránt sem állatbarát megoldás és aki szereti a kutyáját, nem is tesz ilyet.

Szerencsére az ásásról való leszoktatáson kívül is vannak alternatívák a probléma kezelésére, ezekből szemezgettünk.

Nagy séták és figyelem elterelés

Ha a kutyát nagy sétákkal, futtatással lefárasztjuk, akkor jó eséllyel már nem lesz felesleges energiája arra, hogy a kertben randalírozzon.

Vagyis akkor engedjük be a kertbe a kutyát, amikor már túl vagyunk a napi testmozgáson, amire így is úgy is szüksége van.

Hasonló praktika a kinti játékok alkalmazása, mint a műcsont, vagy a labda, hiszen ezek elterelik az állat figyelmét a növényekről. Bár, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy idő után meg fogja unni ezeket a kutyus és újra a kert lesz a célpont. Figyelem elterelésre azonban, egy időre mindenképpen jó.

Kerti tó és szabad terület

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a kutya hajlamos gödröket ásni a kertben. Ha megfigyeljük, ezt leginkább nyaranta teszi, és azért, hogy hűsítse magát a forróságban.

Sok kutyatartó esküszik rá, hogy egy kerti tó nagyban képes elterelni az állat figyelmét a növényekről, és inkább a vizet fogja látogatni a melegben, mint a kedvenc rózsa ágyásainkat.

A másik, hogy egy placcot szabadon hagyunk a kertben és nem ültetjük be fűvel. Ebben az esetben a kutya ott fog kaparni, gödröt ásni, hiszen akár az emberek, az állat is a leggyorsabban akarja elérni a célját. Ebben az esetben a forróságban való enyhülést, ásni pedig könnyebb ott, ahol nem kell megküzdeni a fűcsomókkal.

Kerítés építés

Sokan nem szeretik, pedig az egyik leghatékonyabb mód féltett növényeink védelmére, ha kerítéssel vesszük körbe azokat. A legfőbb ellenérv, hogy nem esztétikus.

Holott, egy kis idő ráfordításával magunk is készíthetünk olyan „védelmi vonalat”, ami még illeszkedik is a környezethez, emellett védelmet nyújt és még a kert esztétikai ékét is növeli.

Termessz fűszert

A fűszerek termesztése az egyik legjobb praktika. A kutya kiváló szaglásának köszönhetően borzong az erős illatú növényektől, a legtöbb fűszernövény pedig pont ilyen.

A paprika, a rozmaring és a citromfű tökéletes hatékonysággal képes távol tartani kedvencünket a féltett növényektől. Elég, ha csak párat ültetünk a környékükre és máris biztonságban tudhatjuk őket. Ráadásul a sütés-főzéshez is megtermesztjük az ízesítőket.

Használj ecetet

Nem csak a vasaló vízkőteleníthető és a lefolyó tisztítható az ecettel, de a növényeidet is védheted vele a kutyád ellen. Ha heti egy alkalommal ecetes vagy almaecetes vízzel lepermetezed a féltett növényeidet, akkor a kutya messze el fogja kerülni azokat, mert akárcsak a fűszereknek az ecetnek is utálja a szagát.

Ráadásul ez a szer természetesen véd számos kártevő ellen is, amelyek így szintén nem fognak kárt tenni a növényekben.

Kutya WC és járda

Az ásás és a növények megrongálása mellett szintén zavaró probléma, ha a kutya a kertben összevissza végzi el a nagy dolgát.

Erre egyszerűen az a megoldás, hogy ki kell neki alakítani, valami kevésbé szembetűnő helyen egy kutya toalettet, és oda kell szoktatni. Többen járdát is építenek a kertbe, amire a legjobb a zúzott kő használata.

A kutya állítólag ezen fog futkározni a kert helyett, bár ez azért leginkább a kedvencünk habitusától függ. Mindenesetre egy próbát ez is megérhet.

Összefoglalás

A kert tökéletesen úgy védhető meg kedvencünktől, ha nem engedjük ki a kutyát, a második leghatékonyabb megoldás pedig, ha a leszoktatjuk a kutyát az ásásról vagy a féltett növényeinket elkerítjük valamivel.

Emellett több lehetőséget is érdemes lehet kipróbálni, melyek, ha nem is jelentenek százszázalékos garanciát, de mindenképpen enyhítik a kerti károkat. Talán a legjobb a fűszernövények ültetése, és az ecetes permetezés. De ilyen a kerti tó, vagy a szabadon hagyott terület is, ahol áshat és játszhat a kedvencünk.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×