Dark Mode On / Off

Természetes kert és tájképi kertek, amit tudni érdemes

természetes kertek

A tájképi vagy másnéven természetes kertek egy olyan kategória a kerttervezésben és kertépítésben, ami most kezd újra divatba jönni, de leginkább a vidéki vagy a cottage garden életérzés hasonlítana rá. De hogy közelebbi képet kapjunk, hogy valójában mire is gondolok, akkor nézzük meg a témát közelebbről.

Egy természetes kert nem ördögtől való gondolat. Alapja a természet tisztelete és az az univerzális szemlélet, hogy a természetnek vissza is adjunk, ne csak elvegyünk. Ez egyfajta ökológiai kérdés, de kielemezhetnénk egó irányából is.

A kert az ember egóját is tükrözi

Akár tetszik, akár nem: ahogyan a kertünkről álmodozunk és amit megvalósítunk, az van bennünk is. Ha sivár egy kert, akkor sokszor az emberi elme is sivár. Ha természetesen rendezett, akkor harmonikus az ember lelke. Ha formára van nyírva és minden mindenhol szabályos, akkor a gondolkodásban is megjelenik egyfajta mondjuk úgy kötöttség. A természetben és így a tájképi kertben sincs tökéletlenség. A tökéletes tökéletlenség van maximum.

Photo by Zane Lee on Unsplash

Mitől természetes kert egy tájképi kert?

Amikor kerteket tervezünk, akkor egy fenntartható kertnél teljesen más szempontokat figyelünk meg, mint egy művi létképűnél. Egyrészt minket nagyon is érdekel a talajod. Amikor kimegyünk tervezés előtt, akkor külön kérjük, hogy NE gyomírtózzál. Amúgy se, de ilyenkor pláne ne, mert nem látjuk a természetes gyomflórát, ami nekünk úgy mesél, mint másnak a színek és az emberi lélek kapcsolata. Nekünk a gyomok is mesélnek.

Egy természetes kertben semmi keresnivalója a gyepszőnyegnek vagy díszpázsitnak, ami gyommentes vagy beporzó virágoktól mentes. Itt a természetes gyep dukál.

A kertnek be kell olvadnia a tájba? Ez mit is jelent…egy város közepén ezt elég nehéz kivitelezni. De ha onnan fogom meg a témát, hogy a tájképi kertnek olyan összhatásúnak kell lennie, mintha kint lennél a természetbe, csak icsit megzabolázott verzióba?

Természetes kertekben természetes anyagokkal dolgozunk

A természetes kertek másik fontos jellemzője, hogy egyrészt nem egy kerti törpegyűjtemény helye, nincs benne giccs. Egy finom harmonikus térelrendezés mellett egy otthonos, természetközeli dekorációkkal lehet tele, de messze nem giccsesen. Talán itt a vidéki és a vintage stílus lehet a legközelebb hozzá.

Egy tájképi kertben a vadvirágok és a virágzó évelők és önmagukat vető egynyáriak dominiálnak, természetesen a színes lombok és örökzöldek mellett.

Ilyenkor még a növényvédelem oldaláról is nagyon fontos, hogy mivel biodiverz a kert, természetes anyagokkal érdemes dolgozni.

Ha többet szeretnél tudni a témában:

Borítókép: Photo by Pankaj Shah on Unsplash

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×