Dark Mode On / Off

Növényvédelem: Milyen készítményeket használhatok fenntartható kertben?

A fenntartható kert számára is vannak olyan készítmények már a piacon, amivel még jobbá teheted a növekedésüket, fejlődésüket vagy akár segítheted a gyökeresedésüket. Nézzük sorra, hogy mit ajánlunk mi!

Egy fenntartható kertben is van növényvédelem. Tudom, hogy vannak, akik ezzel most kavicsokat görgetnek rám, de én a kert oldaláról sokkal fontosabbnak tartok egy ésszerű növényvédelmet és táplálást, minthogy beteg növények sokasága legyen a kertben. Ugyanezt gondolom arra is, hogy sokan egyáltalán nem akarnak külső forrást bejuttatni a kertbe, mint akárcsak egy madárguanós tápanyag. Ilyen is van és el kell fogadni, valójában akkor járunk jól, ha megfelelő mértékben használjuk a kertben azokat a plusz készítményeket, melyek valóban segtik a kertet és a környezetet is.

Természetes növényvédelem, ami hozzáad a természethez!

A természetes növényvédelem ott kezdődik, hogy ökológiai oldalról is tisztába vagyunk azzal, hogy amit kijuttatunk, az hány féle fronton érinti a kertet és a hozzá tartozó élővilágot.

Erről írtunk is egy kertészfüzetet, mely az egyik legkeresettebb kertészfüzetünk!

Már ebben a kertészfüzetben is számos növényi levet találsz, hiszen pont az a lényeg, hogy amennyire lehet, csakis bio és/vagy természetes anyagokkal dolgozz.

De tudom, hogy sokatoknak nagyon kevés ideje van és pont nem arra akarja elhasználni, hogy növényi leveket kotyvasszon otthon. Erre viszont szintén van megoldás!

5 termék, ami nekem mindig beválik!

Az idei év nagyon levéltetű-gazdagon indult, plusz volt egy igen komoly fekete olajosbogár inváziónk is. Ez utóbbinál nem tudom megoldás lett volna-e, de a SoftGuard kitozán alapú készítménye nekem csodát tett, ha szabad így fogalmaznom.

Amikor elkezdtek megjelenni az első levéltetvek a frissen kihajtott rózsáimon, akkor a SoftGuard készítmény volt az, amivel alaposan lepermeteztem.

A logika úgy néz ki, hogy a növény azt hiszi, hogy rovartámadás van és megerősíti a szöveteit annyira, hogy a levéltetvek már nem tudják károsítani – főleg nem olyan mértékben, mint azt tavasszal megszoktuk. Így becsapjuk kicsit a növényt a kitozán hatóanyaggal és volt, nincs probléma.

Aztán a másik nagy kedvencem a humusz növelésére a Blackjak. Méghozzá az a különlegessége ennek a készítménynek, hogy leonarditot (hazai nevén dudaritot) tartalmaz, melyet mechanikai úton nyernek ki és kerül bele a termékbe. Miért olyan angy dolog ez? A legtöbb esetben a leonarditnál kémiai “feldolgozás” van, tehát a humusztermék előadásához kálium-hidroxidot használ, míg a Blackjak esetében egy gyémántkéses aprítás történik és úgy kerül bele a készítménybe.

Az algakészítmények is nagyon hasznosak lehetnek!

Kétfajta algakészítményt is teszteltünk az idők során ugyanabból a márkából és itt a Kelpak és az Asco Alga az, mely nálunk bizonyított már.

A Kelpak az Ecklonia maxima algát tartalmazza, melyből ez a biostimuláns készül. Biostimuláns minden olyan akár növényi alapú készítmény, mely a növényünket növekedésre, virágzásra, terméshozásra sarkallja vagy netán javítja az immunrendszerét.

Az algakészítményeknek az a nagyon agy előnyük, hogy a bennük található lipidek és poliszacharidok energiát adnak a növény számára. De a betain csökkenti az abiotikus stressz hatást, mint pl. a fagy okozta károk. Amilyen szeszélyes az időjárás, azt gondolom érdemes ezeknek az algakészítményeknek is teret engedni a kertben. Ráadásul mindezt vegyszermentesen, hiszen a Kelpaknál a gyártáskor  a koncentrált alga “nedvet” vonják ki fagyasztásos és nagynyomású, vegyszer mentes technológiával a tengeri algából, és csomagolják nekünk felhasználóknak.

Ugyanígy az Asco Alga is hasonlóan kiváló a kertben: Ascophyllum nodosum algát tartalmaz és nagyon egyszerű adagolni is. Lehet nagy cseppmérettel kipermetezni lombtrágyaként is és beöntözni is lehet a növényeket vele:

De mi a helyzet az immunerősítéssel? Csak algával? Dehogy!

Trichoderma gombákkal is dolgozhatunk

Ígértem, hogy hozok még ötleteket, mint természetes megoldás és ez nem más, mint a Tricho Immun, ami azért izgalmas, mert kétféle Trichoderma törzs van benne, melyek le lettek védve és szabadalmaztatva Magyarországon. Ezek a fajok a Trichoderma afroharzianum (TR04) és a Trichoderma simmonsii (TR05). A magyar fejlesztésű Trichoderma gomba a megújuló és fenntartható kertészkedés új nagyágyúja. Nem csak a stressz faktorokkal, de a gomba kórokozókkal szemben is véd. Lehetne akár a növényvédelem új fejlesztésű szuperfegyverének is hívni. De nem csak a növényvédelmet segíti elő, de a növény fejlődését is stimulálja, ami felgyorsítja a termésnövekedést.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×