Dark Mode On / Off

Természetes illatanyagok

…melyek elől menekülnek a szúnyogok. Itt a jó idő, támadnak a szúnyogok. Összegyűjtöttünk néhány bevált praktikát, amivel elkerülhetjük a szúnyogcsípést, s azt, hogy a vérszívók megkörnyékezzenek minket.

A szúnyogok szaglása és hőérzékelése rendkívül kifinomult, ezek segítségével találják meg áldozatukat. Kizárólag a nőstény szúnyogok csípnek, mivel a hímek nem szívnak vért. A nőstényeknek viszont az vérben található anyagokra. A szúnyogcsípés következtében kialakuló bőrduzzanatot az idézi elő, hogy a szúnyog nyálával idegen fehérjék (antikoaguláns anyag) kerülnek a véráramba; reakcióként hisztamin szabadul fel, ami valójában túlérzékenységi reakció. Jótékony célja, hogy az idegen fehérjét mielőbb kilökje. A csípés környezetében a hisztamin hatására az erek kitágulnak, ez okozza a piros, kellemetlen bőrduzzanatot. A csípés tüneteit antihisztamin tartalmú krémekkel enyhíthetjük.

Kaphatók kifejezetten szúnyogok (rovarok) távol tartására szolgáló stift és krém, melyeket a bőrünkre vagy a ruházatunkra vihetünk fel; intenzívnek mondható illatanyaguk távol tartja a vérszívókat. (Némelyik termék illatanyaga az ember számára is irritáló lehet.) Ha szabadban tartózkodunk, tegyünk magunk mellé füstölőket, érdemes a nyitott ajtók, ablakok környezetében is füstölni – a szúnyogok menekülnek a füstölő illatától. Léteznek elektromos szúnyogriasztók is, ezekről jó és sajnos kedvezőtlen véleményeket is lehet olvasni (kisgyermekes családok, akut légúti betegségben szenvedők lehetőség szerint ne használják). UV fénycsöves rovarcsapda is kapható – szúnyogtámadás ellen hatásos védekezés.

Természetes szúnyogriasztók

A szúnyogok nem szeretik a fokhagyma illatát. Ha fokhagymát fogyasztunk, azt is megérzik, és távol maradnak tőlünk.

Régi népi praktika: tegyünk egy kis tálkába ecetet, intenzív illata irritálja a vérszívókat. A diófalevél-főzete is hasonló reakciókat vált ki. A szegfűszeget sem szeretik, tűzzünk félbevágott citromba néhányat.

Hatásos, ha szójaolajba – esetleg a testápolónkba – keverünk, csepegtetünk bors- és macskamenta, citrom, citromfű (az indiai citromfű is jó), citronella, eukaliptusz, levendula, rozmaring vagy szegfűszeg illóolaj valamelyikéből, és azzal kenjük be testünk fedetlenül maradt részeit. Olyan illóolajat vásároljunk, ami külső és belső alkalmazásra egyaránt használható! Ezekhez gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban biztosan hozzájuthatunk. Azok számára, akiknél bőrirritáció léphet fel egyes illóolajok használatakor, megoldást jelenthet, ha a ruhájukra cseppentenek a fentebb felsorolt illóolajok egyikéből.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×