Dark Mode On / Off

Ismerd meg a süngombát!

Tudjuk már, hogy #piacrajárnimenő, de hogy ennyire sokféle izgalmas új élelmiszert lehet venni, ez még nekünk is új volt, pedig mióta az eszünket tudjuk: háztájit eszünk. Vagy megtermeltük, vagy beszereztük, de ez a süngomba új volt a konyhában.

Mit kell tudni a süngombáról?

Az oroszlánsörény-gomba (Hericium erinaceus), más néven majomfejgombasüngombayamabushitake vagy Pom-Pom blanc, egy gombafaj a galambgomba alkatúak közül. Magyarországon az Év gombája volt 2018-ban.

Ha beírod a Google-be, hogy süngomba, rengeteg készítményt dob fel rögtön, itt már gyanakodhatsz, hogy valami kincsre bukkantál.

A süngomba egy ritka gombafaj, egy idősebb fák, főleg tölgy és bükkfa sebén növő parazitagomba.  Egyformán megtalálható álló, vagy kidőlt öreg fatörzseken, és tuskókon. A gomba olyan erdőkben nő szívesebben, ahol a levegő nedvességtartalma magas. 

Enyhe kókusz és citromfű illata van, a vegetáriánusok csirkehúsának is nevezik. Bár állaga messze nem hasonlít annyira a csirkehúshoz, mint például a gévagombáé.

Óvatosan szabad csak megmosni, mert hamar magába szívja a nedvességet, mint egy szivacs.

Miért olyan érdekes gombafaj nekünk?

16 különböző esszenciális aminosavat tartalmaz, amely az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlen. Kivétel a metionint és a triptofánt nem tartalmazza, mely embereknél limitáló aminosavként ismert. A legmagasabb aminosavtartalmú gombák közé tartozik, így nem véletlen, hogy gyógykészítményekben is találkozni vele.

A hagyományos kínai orvoslás a süngombának gyógyító hatást tulajdonít gyomor- és bélpanaszok, légzésszervi megbetegedések, idegi megbetegedések, mint az Alzheimer vagy a Parkinson kór, magas koleszterinszint, rák és meggyengült immunrendszer esetén. Ami a jó hír, hogy néhány neki tulajdonított hatás időközben tudományosan is bizonyítást nyert.

A süngomba idegrendszerre gyakorolt hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF). Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórral és az elbutulással.

– írja egy orvosi szaklap.

Idegrendszeri hatása mellett a bélrendszeri gyulladásokra kifejtett hatása is bizonyítást nyert, így vékony- és vastagbélgyulladások esetén is jótékonyan egészíti ki az orvosi terápiát a kutatások alapján.

Receptet keresel hozzá?

A Gourmet & Delicious Magazin blogjában találsz is hozzá, csak kattints át az oldalukra!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.