Dark Mode On / Off

Ismerd meg a süngombát!

Tudjuk már, hogy #piacrajárnimenő, de hogy ennyire sokféle izgalmas új élelmiszert lehet venni, ez még nekünk is új volt, pedig mióta az eszünket tudjuk: háztájit eszünk. Vagy megtermeltük, vagy beszereztük, de ez a süngomba új volt a konyhában.

Mit kell tudni a süngombáról?

Az oroszlánsörény-gomba (Hericium erinaceus), más néven majomfejgombasüngombayamabushitake vagy Pom-Pom blanc, egy gombafaj a galambgomba alkatúak közül. Magyarországon az Év gombája volt 2018-ban.

Ha beírod a Google-be, hogy süngomba, rengeteg készítményt dob fel rögtön, itt már gyanakodhatsz, hogy valami kincsre bukkantál.

A süngomba egy ritka gombafaj, egy idősebb fák, főleg tölgy és bükkfa sebén növő parazitagomba.  Egyformán megtalálható álló, vagy kidőlt öreg fatörzseken, és tuskókon. A gomba olyan erdőkben nő szívesebben, ahol a levegő nedvességtartalma magas. 

Enyhe kókusz és citromfű illata van, a vegetáriánusok csirkehúsának is nevezik. Bár állaga messze nem hasonlít annyira a csirkehúshoz, mint például a gévagombáé.

Óvatosan szabad csak megmosni, mert hamar magába szívja a nedvességet, mint egy szivacs.

Miért olyan érdekes gombafaj nekünk?

16 különböző esszenciális aminosavat tartalmaz, amely az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlen. Kivétel a metionint és a triptofánt nem tartalmazza, mely embereknél limitáló aminosavként ismert. A legmagasabb aminosavtartalmú gombák közé tartozik, így nem véletlen, hogy gyógykészítményekben is találkozni vele.

A hagyományos kínai orvoslás a süngombának gyógyító hatást tulajdonít gyomor- és bélpanaszok, légzésszervi megbetegedések, idegi megbetegedések, mint az Alzheimer vagy a Parkinson kór, magas koleszterinszint, rák és meggyengült immunrendszer esetén. Ami a jó hír, hogy néhány neki tulajdonított hatás időközben tudományosan is bizonyítást nyert.

A süngomba idegrendszerre gyakorolt hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF). Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórral és az elbutulással.

– írja egy orvosi szaklap.

Idegrendszeri hatása mellett a bélrendszeri gyulladásokra kifejtett hatása is bizonyítást nyert, így vékony- és vastagbélgyulladások esetén is jótékonyan egészíti ki az orvosi terápiát a kutatások alapján.

Receptet keresel hozzá?

A Gourmet & Delicious Magazin blogjában találsz is hozzá, csak kattints át az oldalukra!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×