Dark Mode On / Off

Tündérrózsa – egész nyáron virágban

Természetes és mesterséges tavakban, de akár egészen kicsi kerti tóban is pazar látványt nyújtanak a színpompás virágokat bontó tavirózsák – tündérrózsák.

Természetes és mesterséges tavakban, de akár egészen kicsi kerti tóban is pazar látványt nyújtanak a színpompás virágokat bontó tavirózsák – tündérrózsák.

Egy-két tő tavirózsát is elég telepíteni, gyorsan szaporodik, látványosan terjeszkedik, tányérlevelei teljesen beboríthatják a víz felszínét.

Őszig folyamatosan virágzik. Május, június eleje ideális a szép vízinövény telepítéséhez.

A tavirózsa kúszó, vastag gyöktörzsű, víz felszínén úszó levelű évelő vízinövény, 10-20 cm széles, illatos virágai a víz színén nyílnak.

Hogyan telepítsük szakszerűen?

A tavirózsa virágai néhány nap alatt elvirágoznak, de a növény folyamatosan újabb és újabb virágokat bont. A virágok reggel kinyílnak, este becsukódnak, látványuk lenyűgöző.

Sok fajtája van, hazánkban is beszerezhetők több kertészetben a klímánkon megélő fajták. Az egyes fajták más-más ültetési mélységet igényelnek, ezért mindig járjunk utána, hogy az adott növény milyen mélyre kell ültetni. Az ideális vízmélység fajtától függően 20-120 centi tartományban mozog; általában megfelelő, ha 50-80 centi mélységben telepítjük.

A növény méretes ültetőkosárban, ládában vagy nagy, 10-15 literes cserépben kerüljön a vízbe. Az ültetőedény felét, kétharmad részét földdel töltsük meg. Ültessük bele a növényeket. Szórjunk rá kevés földet. Az ültetőedény tetejére kavicsréteg kerüljön, ami megakadályozza, hogy a víz kimossa a földet és a növényt az edényből.

A tavirózsa nagy fényigényű növény, napos helyen érzi jól magát; csak akkor hoz virágokat, ha elegendő napfény éri.

Egyes fajták a vízben is képesek áttelelni – főleg enyhébb teleken. Ha a tó vizét késő ősszel leeresztjük, a tavirózsa töveit alaposan takarjuk be tőzeggel, faforgáccsal.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×