Dark Mode On / Off

Babérlevél: több, mint fűszer!

babérlevél hatása - Kertportál.hu

A babérlevél régóta a magyar konyha egyik alapfűszere, csalamádéktól a főzelékekig rendkívül jól kombinálható plusz ízt ad az ételeknek. Bár fűszerként ismerjük, a babérlevélnek számos más jótékony hatása is van a szervezetre.

A babérlevelet már évszázadok vagy inkább évezredek óta ismerik. Legendákban említik, ősi gyógymódokban tisztelegnek előtte, de a konyhaművészet is előszeretettel használja. Vajon mitől olyan különleges a babérlevél vagyis a babérfa levele?

A babér növény Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén előforduló örökzöld cserje. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú leveleknek jellemző fűszeres illatuk van és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.

A babér (Laurus) a babérfélék (Lauraceae) család névadó nemzetsége három – négy cserje termetű, vagy kis fává növő örökzöld fajjal.

Több faj is a fás növénytársulások egy-egy csoportjának karakterfajai közé tartozik:

  • a nemes babér a keménylombú erdők,
  • a kanári babér és az azori babér a makaronéziai babérlombú erdők

jellemző fája.

A legendás babérlevél

A babérlevél több legendában is előfordul és egyes országokban a mai napig a Hippokratészi esküben is benne van. “Apollóra, az orvosra esküszöm…” A legenda szerint Apollónak, a görög gyógyászat istenének köszönhetjük a babérfát. Apolló beleszeretett egy csodálatos nimfába, Daphnéba, de a nimfa nem viszonozta érzelmeit. Amikor Daphné könyörgött az isteneknek, hogy szabadítsák meg szerelmes üldözőjétől, azok babérfává változtatták. A reménytelenül szerelmes Apolló a fát szentnek nyilvánította és a kitűnő költőknek és katonáknak babérkoszorút adományozott.

A rómaiak a császárok fejét övezték babérral. A nagy költőket még ma is koszorús költőknek hívják.

Babérlevél, ami több, mint fűszer!

Galenus római orvos sokféle betegség gyógyítására találta hasznosnak a babérlevelet és a babérbogyót, de különösen az ízületi gyulladásokra van jótékony hatással a kutatások szerint.

Érdekessége, hogy a XVII. században a népi gyógyászatban is ízületi gyulladások kezelésére használták illetve a méhbetegségek mellett kiegészítő terápiaként.

A népi gyógyászatban rengeteg más érdekességre lehet bukkanni. Egy időben az ízületeket “tisztították” a bérlevélteával, étvágyserkentőnek, gyomorbántalmak ellen vagy épp vízhajtóként is említik.

Érdekesség továbbá, hogy féregtelenítésre is használták a feljegyzések alapján.

Fürdővízbe téve az idegekre nyugtató hatással lehet, így alvássegítő tulajdonságokat is tulajdonítanak neki.

Természetesen a gyógynövényeket körültekintően kell használni és nem pótolják az orvosi diagnózisokat és kezeléseket.

kertportal-banner-applikacio
Töltsd le Google Playről Androidos mobilodra!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×