Dark Mode On / Off

Spórolj ősszel a kerted segítségével!

Amikor közeleg a fűtésszezon, mindenki szinte azon morfondírozik, hogyan lehetne a legolcsóbban megúszni a telet. Ha van kertünk, akkor számos olyan ötletünk akadhat, amivel egy kis plusz pénzt kereshetünk, vagy akár spórolhatunk.

Szortírozz és tarts garázsvásárt!

Egy kertben mindig rengeteg olyan kerti kiegészítő és apróság rejtőzik, melyeket egyszer megvettünk, de valójában sosem használtunk. Legyen szó a bohókás locsolófejről, mely viccesen néz ki, de semmire sem jó, vagy akár egy rossz méretben vásárolt kertibútorgarnitúra. Rengeteg olyan eladható tárgy van, amire nem is gondolunk, pedig egész évben csak kerülgetjük.

A garázsvásáron vagy valamelyik internetes portálon meghirdetve viszonylag könnyen és gyorsan megszabadulhatunk ezektől a “kacatoktól”, és egy kis pénzt is kereshetünk vele.

Azok a tárgyak, melyeket évek óta nem használtunk, és csak azért raktuk el, mert “még jó lesz valamire”, azok általában csak hosszú évek után kerülnek kidobásra, mert valójában csak a gyűjtögető szellemünk miatt került birtokunkba már a kezdet kezdetén.

Ugye ismerős a helyzet?

Gyűjts tüzifára valót!

Azoknak, akiknek van vegyestüzelésű vagy fatüzelésű kazánjuk, érdemes legondlolkodni azon, hogy az év során hány köteg gallytól szabadultak meg, pedig ha betárolnánk, akkor rengeteg tüzelőanyagot tudnánk spórolni. Lehet, hogy annyira nem fűt jól egy-egy faanyag, mint a brikett, mégis több ezer fornt értékű tüzelőanyag vész kárba az év során.

Készíts kézzel készült ajándéktárgyakat karácsonyra!

A kertben bizonyára találsz olyan növényeket, melyeknek leveleit lepréselheted, terméseit és/vagy virágait leszáríthatod. Ha szerencséd van, akár egy kis virágbolt is átveszi tőled az érdekes terméseket, szépen megmaradt faleveleket, hiszen koszorúkhoz és más őszi dekorációkhoz fel tudják használni.

Spórolhatsz azon is, ha Te magad készíted az ajándéktárgyakat. Az ősz kiváló alkalom arra, hogy rengeteg termést összegyűjts. Ha ezekből karácsonyi ajándékokat készítesz, akkor legalább már a karácsonnyal kell kevesebbet számolnod! A gesztenyék, a girbegurba faágak, a színes falevelek mind alkalmasak erre, hiszen a szép falevelek bekeretezhetők, és nagyon mutatósak. A termésekből asztaldíszek köthetők, vagy gesztenyebábúk gyermekeknek. Hidd el, a kézzel készült ajándékok mindig sokkal szívmelengetőbbek, mint a boltban vásárolt, mindenki számára elérhető “kacatok” és kényszerajándékok! Légy bátor, légy kreatív!

Tárolj be minél több terményt télire!

Amit csak tudsz tárolj be télire. Egy hideg pincében igen sokféle termény eltárolható, a lehullott gyümölcsökből nem csak pálinka készíthető. A befőttek és lekvárok is segítségedre lehetnek egy-egy téli konyhatündér napon. Az olyan zöldségek, melyek már nem olyan tökéletesek a téli betároláshoz szintén feldolgozva alkalmasak lehetnek szószok, lecsók, mártások alapanyagaiként, így megfelelő recepttel, ezek az alapanyagok sem vesznek kárba.

Komposztálj!

Az egyik legmagasabb költség egy házikertben is a műtrágyázás, főleg, ha szeretünk ilyen anyagokat használni. Ha komposztálsz, akkor rengeteget spórolhatsz a műtrágya és a növényvédő szer költségein is, hiszen egy jó komposztföld sokszor többet ér minden vegyianyagnál! Ha a növényeidet jól táplálod, akkor hosszútávon meghálálják a gondoskodást. Ugyanez igaz a gyepre is! A kirostált komposztföld rárostálható a gyepre, így a fű is megkapja azokat a szükséges tápanyagokat, amivel mentesülünk a műtrágyák használatától – arról nem is beszélve, hogy sokkal környezetbarátabb megoldás, mint a vegyszerezés, hiszen a műtrágya is vegyszer, csak sokan másképp gondolkodnak róla.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×