Dark Mode On / Off

Újra jön a hideg: ezt kell tenned, hogy megvédd a növényeket!

Újra jön a hideg

Mi tagadás, de azért még bármennyire is elcsúszott az időjárás a nyár irányába, azért csak tavasz van és szeszélyes időjárás. Újra jön a hideg, főleg éjjel, így fel kell rá készülni.

Amikor azt mondom a Tv-műsorokban vagy a rádió adásokban, hogy legyünk türelemmel, akkor pontosan erre a helyzetre gondolok: újra jön a hideg és ez akár éjjelente fagypont alá is mehet helyenként. Erre érdemes felkészülni. Hoztam pár tippet, hogy mit kell tenned a növények védelme érdekében.

Erősítsük a növényeket algával!

Egyre több olyan készítmény kapható már a piacon, mely a fagykárok megelőzésére való. Ilyen például az Asco Alga, mely nemcsak az extra növekedésért felelős, de a fagykárok megelőzésében is élenjár. Ebben egy tengeri alga van, a legtisztább francia partokról, a legtöményebb algakészítményként szinte már krémszerű az állagú. Amiért érdemes használni az az, hogy a növényt átsegítik a stresszeken, mint a hőstressz, így nemcsak fagykár megelőzésre, de a hőstressz ellen is ellenálló lesz a növényünk.

Legyen kéznél a fátyolfólia!

Ne rettenj meg, ez nem nejlon, hanem inkább egy textilszerű anyag, amit fagyás előtt ha ráterítesz a növények tetejére, akár az egész veteményesre, akkor a hirtelen érkező talajmenti fagyokat elzárja a növényektől és megmenekülnek a melegigényesebb növények.

Hozd be a fázós növényeket!

Míg a leanderek elviselik az átmeneti fagyokat, azért a bougainvillea, a plumbago vagy akár csak a még palántaként nevelgetett bazsalikomok nem fognak örülni neki. A melegigényes és fázós növényeket érdemes erre a pár éjszakára visszavinni a védett helyre.

Párásítás is megoldás lehet

Egy párás kertben kevésbé okoz gondot a váratlan hideg idő, mert a párásabb levegőben másképp érvénesülnek ezek a hidegek. Nem véletlen, hogy a gyümölcsöskertekben is elterjedt védekezési mód, hogy vízzel párásítják és nedvesítik a fákat, ami által egy jégpáncél védi a növényeket a fagytól.

Borítókép: pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×