Dark Mode On / Off

Hagymásokból illatos asztaldísz

A téli időszak kiválóan alkalmas arra, hogy hagymás virágokból asztaldíszt készítsünk. Jácintok, nárciszok, tulipánok, muszkari megtalálhatóak a nagyobb áruházak kert osztályán és a barkácsáruházakban is sokféle hajtatott hagymás virággal találkozhatunk.

Érdemes rendszeresen ellátogatni és begyűjteni az asztalra valót. Szobahőmérsékleten hamar nyílásnak indulnak a bimbós virágok így vidám színfoltjai lesznek otthonunknak.
Egyszerű elrendezést készíthetünk, különböző nyílásritmusú és különböző méretű hagymásokból, például jácintból, nárciszból, muszkariból.


Egyszerűen egy kisebb kosárba helyezzük őket akár cserepestül, mohával, zuzmóval, díszmulccsal, fakéreggel, szalmával, letakarjuk a földet. Szalaggal, kisebb kiegészítőkkel, csigaházzal, ággal dekorálhatjuk még.


Aki több alkotókedvet érez magában, akár egy vázába is elrendezheti a hagymásakat úgy, hogy a műanyagcserépből kivéve a földet a gyökereket meglazítva egy magasabb váza aljára tesszük őket, a fehér gyökérrészek így láthatóak, majd kisebb ágakkal, mohával tovább rendezve a vázát egy természet részletet rendezhetünk be.


De használhatunk díszkavicsot, köveket, bármilyen díszítőelemet, kerámiamadarat, fafigurákat, szalagokat is egy-egy elrendezéshez.


Kedvünkre készíthetjük az asztaldíszeket néhány, az otthon és a környezetünkben is könnyen fellehető kiegészítőkkel dekorálva azokat. Majd elvirágzás után újra pótolhatjuk őket.
Szobai gondozásuknál tartsuk enyhén nedvesen a földet, vázadekoráció esetén ügyeljünk arra, hogy az elrendezés levegős legyen annyira, hogy a penészesdést elkerüljük.
Nekem személyes kedvenceim a jácintok, erős illatukkal betöltik a teret, egyszerű de látványos virágai pedig mindig csodálkozásra bírnak.


Elvirágzás után soha ne vágjuk le az összeszáradt virágokat és leveleket, hanem csomagoljuk újságpapírba és száraz hűvös helyen hagyjuk megszáradni őket. Abban az esetben, ha mégis véletlenül levágtuk a virágot és leveleket, türelmesnek kell maradnunk, mert a következő évben nem tud virágot hozni a hagyma.


Akinek van kertje már a tavasszal kiültetheti a visszahúzódott hagymákat vagy később is ősszel. Így nemcsak a téli időszakban élvezhetjük a kora tavaszi virágok látványát, hanem később a kora tavaszi kert díszeivé is válnak.


Akinek van elég mély balkonládája szintén megteheti, hogy a tavaszi időszakban elülteti ezeket a hagymákat, földtakaró réteg után az aktuális palánta beültetés következhet. Hívjuk bátran segítségül a virágokat az otthonunk megszépítéséhez, a hangulatunk pozitív befolyásolására, az alkotókedvünk megéléséhez.

Írta: Virágdíszek.com – Wagner Ildikó

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×