Dark Mode On / Off

Receptek medvehagymára

medvehagymás receptek palacsinta

Nagyon szeretjük a medvehagymát és minden tél végén azt várjuk, hogy mikor gyűjthetjük be kosárszámra, hogy elraktározhassuk a mélyhűtőbe vagy frissen alkossunk belőle valami igazán finomat, friss tavaszit és a gyermekeink kedvencét!

Ha már lassan érkezik a medvehagymaszezon, akkor nézzünk is sorra pár medvehagymás receptet! Ha kipróbáltad, várjuk a képeket hozzászólásban!

Receptek medvehagymára:

Ázsiai medvehagymás palacsinta

A palacsintához

260 g finomliszt (00-ás, ha lehet)

1 dl víz (kb)

2 kávéskanál só

2 ek olívaolaj

3 csokor medvehagyma

3 ek szezámolaj (vagy más olaj)

A szószhoz

3 ek hoisin-szósz

50 ml szójaszósz

0.5 dl víz

2 cm gyömbér (lereszelve)

1 gerezd fokhagyma

A palacsintához

A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a vizet, és jól összedolgozzuk, amíg nagyon rugalmas tésztát kapunk. Lefedjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a medvehagymát apróra vágjuk. Ha kész, nyolc egyenlő részre osztjuk. Egyenként olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, lehetőleg maradjunk meg a téglalap formánál. Szórjuk rá a medvehagymából bőven. Óvatosan tekerjük fel, mint egy palacsintát, majd tekerjünk csigát belőle. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a csigákat sodrófával, olyan vastagra, mint egy vékonyabb amerikai palacsinta. Egy serpenyőbe melegítsünk egy kanál szezámolajat, és mindkét oldalát süssük ropogósra.

A szószhoz

Az összes hozzávalót összekeverjük, a gyömbért és a fokhagymát pedig belereszeljük.

Medvehagymás pogácsa

60 dkg finomliszt

25 dkg margarin

3 dkg friss élesztő

1 dl tej

1 dkg cukor

só ízlés szerint

1 dl tejföl

2 db tojássárgája

1.5 ek margarin (a tésztát majd megkenni)

2 csokor medvehagyma

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, és az összes többi hozzávalóval összedolgozzuk, a medvehagyma kivételével. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Felsodorjuk szorosan, mint a piskótatekercset, és sodrófával megütögetjük a tésztát, majd a két végét középre hajtjuk. Letakarva hagyjuk 20 percig pihenni, majd megint kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, szórhatunk rá megint egy kis medvehagymát, és hajtogatjuk, még egyszer megismételjük. Ha kész kinyújtjuk, bevágjuk a tetejét, egy egész tojással megkenjük, sütőpapírral kibélelt tepsiben hagyjuk 10 percig pihenni. Sütjük pár percig 180 fokon, majd 160 fokon, amíg meg nem sül.

Medvehagymás fűszervaj

13.5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

5 dkg medvehagyma

5 dkg kéksajt (márványsajt)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Hozzáadjuk a vajat, márványsajtot és addig keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kész fűszervajat szilikonformába töltjük, majd mélyhűtőben kb. 30 perc alatt lehűtjük. A medvehagymát megmossuk, darabokra tépkedjük és a késes aprítóba tesszük. Kifordítjuk a formából, és tálaljuk.

Receptek medvehagymára számos helyen az interneten megtalálhatók, viszont ha magunk állunk neki gyűjteni, akkor csakis olyan helyről szedjünk, melyek nem természetvédelmi területek.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek