Dark Mode On / Off

Veszélyeztetett fajjá vált Canberra jelképe, a sisakos kakadu

A kihalás szélére sodródhat az ausztrál főváros jelképe, a sisakos kakadu – számolt be róla az ausztrál ABC News.


Az ausztrál városok közül csak Canberrában élő szürke tollú kakadufaj veszélyeztetett státuszának visszaállítása azért vált esedékessé, mert az Ausztráliában 2019-ben és 2020-ban pusztító bozóttüzek a kisméretű madár élőhelyeinek 36 százalékát érintették.

Ezzel, és a klímaváltozás miatti létszámhanyatlással – becslések szerint- a faj populációja 69 százalékkal csökkenhetett.  A bozóttüzek miatt a koalák is vörös listára kerültek, még februárban.


A sisakos kakaduk veszélyeztetett státusza azt jelenti, hogy az ausztrál kormánynak figyelembe kell vennie az állami beruházásoknak a fajra gyakorolt hatásait: közbe kell lépnie, hogy jobban megvédje ezt a madárfajt és az őshonos erdőket, amelyek létfontosságú fészkelőhelyeket biztosítanak számára.


A sisakos kakadu kisméretű kakadufaj, amely csak Ausztrália délkeleti részén fordul elő. Tollazata szürkészöld, a hímek feje élénkpiros. Hangjuk egy nyikorgó ajtóra hasonlít. A sisakos kakaduk közkedvelt madarak Canberrában, a külvárosi hátsó kertekben és a város természetvédelmi területein fordulnak elő leggyakrabban – írta a Guardian.

Borítófotó: David Cook Wildlife Photography

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Jóba Kati

Jóba Kati

okleveles környezetmérnök, vadgazdamérnök és okleveles kertészmérnök

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×