Dark Mode On / Off

Fűszernövény: minden balkonon lehet!

citromos_kakukkfu_thymus_x_citriodorus_archers_gold

A fűszernövény minden balkonon megnevelhető, ami a konyhakert jelleggel jól jön a konyhánkban is. Mutatjuk is hogyan és mit érdemes ültetni!

Először is érdemes tisztába tenni, mit is jelent a fűszernövény fogalma. Minden olyan aromás növény, melyet étkezésre, ételek fűszerezésére lehet használni, azt fűszernövénynek nevezzük.

A fűszernövények jó nagy része gyógyhatással bír, sőt, talán lehet azt mondani, hogy minden fűszernövény egyben gyógynövény is. Aromás tulajdonságainak és más hatóanyagainak köszönhetően már az ókorban is nagy szerepük volt a konyhaművészetben.

Milyen erkélyen lehet konyhakert?

Bár a legjobb a déli-délkeleti vagy dél-nyugati erkély a fűszertermesztésre, szinte mindegyiken megnevelhető pár tő növény. Arra kell azonban vigyázni, hogy bizonyos fűszerek – mint a bazsalikom például – rendkívül szeretik a napos meleget, így egy északi balkonon lehet fázni fognak kicsit.

Fűszereket elsősorban nagy dézsába vagy nagyobb balkonládába érdemes vetni is és ültetni is. A balkonládát lehet nyugodtan kezdetben a fal mellé védett helyre tenni, ahol a házfal melege még sugározza a meleget, majd nyáron mehetnek nyugodtan a korlátra, ablakpárkányra a ládák.

Ha a dézsáinkat, ládáinkat jó közeggel töltjük fel, netán önöntözős ládákba tesszük a fűszereket, akkor jól fogják érezni magukat.

Kertészetekben lehet kapni fűszernövény földkeveréket is, melybe a legtöbb fűszernövény belepalántázható. Vetéshez inkább a magvető földeket javaslom.

Hogyan lesz ez esztétikus?

A fűszernövényeket ugyanúgy lehet csoportosítani, összeültetni, mint a dísznövényeket, egynyári virágzókat. Itt is a szempont az, hogy a háttérben legyenek a magasak, előtérben az alacsonyabbak. Például jó háttérben egy kapor és bazsalikom, míg előtérbe egy koriander, mellé metélőpetrezselyem és metélőhagyma kerüljön. Akár a növények között dekorkavicsot is szórhatunk.

Ha még dekorálnád, akkor a minikertek elvén kerülhet bele kismanótól kezdve tündéreknek pad is akár, ez már csak rajtad és a kreativitásodon múlik.

Egymást segítő növények

Az egymást segítő növények között is számos fűszernek valót találni. Nem véletlen, mert akár a rovarok elűzésére is alkalmasak. Ki mondta, hogy egynyári virágzókkal nem ültethető egybe egy fűszernövény?

Sokszor a növénypárosításoknál csak mi magunk szabunk határokat, mert valójában a legszebb összeültetések mindig a vagány elképzelésekből születnek. Nyilván nem árt hozzá ismerni a növények habitusát és növekedési erélyüket, de bátran lehet kísérletezni!

A metélőhagyma is rendkívül hálás balkonládába ültetve és jól mutat “alatta” egy kék lobélia vagy egy mézvirág.

Játssz a színekkel és formákkal!

A növényekben az is a jó, hogy rendkívüli dekorációs értékük van. Egy feketelevelű bazsalikom, egy metélőpetrezselyem, egy metélőhagyma, némi kapor, mellé egy kis bársonyvirág szép színes, kontrasztos látkép lesz.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek