Dark Mode On / Off

Fűszernövény: minden balkonon lehet!

citromos_kakukkfu_thymus_x_citriodorus_archers_gold

A fűszernövény minden balkonon megnevelhető, ami a konyhakert jelleggel jól jön a konyhánkban is. Mutatjuk is hogyan és mit érdemes ültetni!

Először is érdemes tisztába tenni, mit is jelent a fűszernövény fogalma. Minden olyan aromás növény, melyet étkezésre, ételek fűszerezésére lehet használni, azt fűszernövénynek nevezzük.

A fűszernövények jó nagy része gyógyhatással bír, sőt, talán lehet azt mondani, hogy minden fűszernövény egyben gyógynövény is. Aromás tulajdonságainak és más hatóanyagainak köszönhetően már az ókorban is nagy szerepük volt a konyhaművészetben.

Milyen erkélyen lehet konyhakert?

Bár a legjobb a déli-délkeleti vagy dél-nyugati erkély a fűszertermesztésre, szinte mindegyiken megnevelhető pár tő növény. Arra kell azonban vigyázni, hogy bizonyos fűszerek – mint a bazsalikom például – rendkívül szeretik a napos meleget, így egy északi balkonon lehet fázni fognak kicsit.

Fűszereket elsősorban nagy dézsába vagy nagyobb balkonládába érdemes vetni is és ültetni is. A balkonládát lehet nyugodtan kezdetben a fal mellé védett helyre tenni, ahol a házfal melege még sugározza a meleget, majd nyáron mehetnek nyugodtan a korlátra, ablakpárkányra a ládák.

Ha a dézsáinkat, ládáinkat jó közeggel töltjük fel, netán önöntözős ládákba tesszük a fűszereket, akkor jól fogják érezni magukat.

Kertészetekben lehet kapni fűszernövény földkeveréket is, melybe a legtöbb fűszernövény belepalántázható. Vetéshez inkább a magvető földeket javaslom.

Hogyan lesz ez esztétikus?

A fűszernövényeket ugyanúgy lehet csoportosítani, összeültetni, mint a dísznövényeket, egynyári virágzókat. Itt is a szempont az, hogy a háttérben legyenek a magasak, előtérben az alacsonyabbak. Például jó háttérben egy kapor és bazsalikom, míg előtérbe egy koriander, mellé metélőpetrezselyem és metélőhagyma kerüljön. Akár a növények között dekorkavicsot is szórhatunk.

Ha még dekorálnád, akkor a minikertek elvén kerülhet bele kismanótól kezdve tündéreknek pad is akár, ez már csak rajtad és a kreativitásodon múlik.

Egymást segítő növények

Az egymást segítő növények között is számos fűszernek valót találni. Nem véletlen, mert akár a rovarok elűzésére is alkalmasak. Ki mondta, hogy egynyári virágzókkal nem ültethető egybe egy fűszernövény?

Sokszor a növénypárosításoknál csak mi magunk szabunk határokat, mert valójában a legszebb összeültetések mindig a vagány elképzelésekből születnek. Nyilván nem árt hozzá ismerni a növények habitusát és növekedési erélyüket, de bátran lehet kísérletezni!

A metélőhagyma is rendkívül hálás balkonládába ültetve és jól mutat “alatta” egy kék lobélia vagy egy mézvirág.

Játssz a színekkel és formákkal!

A növényekben az is a jó, hogy rendkívüli dekorációs értékük van. Egy feketelevelű bazsalikom, egy metélőpetrezselyem, egy metélőhagyma, némi kapor, mellé egy kis bársonyvirág szép színes, kontrasztos látkép lesz.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×