Dark Mode On / Off

pH-teszter: Miért kell minden háztartásba?

ph-teszter tippek otthoni felhasználáshoz

Minden háztartásba elkélne egy pH-teszter, mégsem tanították meg szinte senkinek az iskolában, hogy vajon mire lehet használni és mi a valódi értelme a méricskélésnek. Összeszedtem pár okot, amiért mi rendszeres pH-teszter használók lettünk.

A pH-teszter egy nagyon különleges dolognak tűnik és most tudom, hogy sokan legyintettek is, hogy mekkora őrültség, hogy egy ilyennel szaladgáljanak otthon. Ha viszont megérted a lényegét, hogy mire használható, máris kedvet kapsz a használatához, sőt gyermeki kíváncsisággal fogsz szinte mindent letesztelni, hogy milyen pH-értékkel rendelkezik.

Kerti tó tulajdonosoknak

Kezdem is a kerti tavasokkal a listát: a legtöbb vízprobléma abból adódik, hogy a kerti tóban nem jó a pH-érték. Ez úgy mutatkozik meg, hogy többek között sok az alga is.

A pH érték tájékoztat, hogy a kerti tó vize savas, semleges vagy lúgos kémhatású. 7-es pH értéknél a víz semleges. Ha a pH érték kisebb, mint 7 – a tó vize savas, ha 7-nél magasabb – a víz lúgos.

A pH mérésével könnyen eldönthetjük, hogy a víz kémhatása alkalmas-e a halak számára. Az optimális érték 7.0 és 8.5 közé tehető, de 6.0 és 9.0 között még elfogadható. A legtöbb hal még elviseli az 5.0-ás pH-t is, de a biokonverter baktériumai nem.

Medencetulajdonosoknak

Másik nagy nyári feladat a medencetulajdonosoknak, hogy mindig szép, kristálytiszta vizet varázsoljanak. Ehhez már egy korábbi cikkünkben adtunk megoldást egy profi medence-szakembertől, de a pH-értékre ott nem tértünk ki részletesen.

medence vizének ideális pHértéke 7,2–7,6.

Akár csapvízzel, akár kútvízzel töltjük fel a medencénket, az első feladat: a kémhatás beállítása.  Ezt a pH érték mutatja egy 0-14 fokozatú skálán, melyen a 7 a semleges érték. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így ez alatti érték nem ajánlott. A 7,8 fölött sem ajánlott, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és a klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken. 

A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után a legtöbb esetben az derül ki, hogy a magas pH volt a probléma okozója. 

A medence pH-értéke az emberi test számára is fontos mérőszám, főleg, ha kisgyerekes családról van szó, így még fontosabb a rendszeres mérés, nem elegendő csak a leírásoknak megfelelő vegyszerek használata. Mindig kövessük nyomon is a medence vizének kémhatását is!

Növénytáplálás a kertben

Most már kezdjük látni, hogy az életünk is a kémhatás körül forog. Persze ez lehetne vicc is, de amikor kémia órán ezt mondták, sokan biztos nem hittük el, hogy valaha is ezt a tudást elő kell ássuk. A növénytápláláskor is fontos a pH-érték mérése, de ugyanígy az EC-értéké is, de erről egy következő cikkben lesz csak szó. Maradjunk a pH-nál!

A növényi tápelemek adott pH-érték mellett szívódnak, hasznosulnak csak. Ha túl magas a pH-érték a vízben vagy a talajban, akkor a növény számára nem felvehető lesz az adott tápelem, akármennyit is adagoltunk ki.

Ugyanez igaz a túl alacsony pH-értéknél is.

Kép forrása: HunKalc 95

A kép bár nem a mienk, de szemléltetésre nagyon is kiváló. Adott értéknél jól látszik, hogy mely elemek szívódnak fel optimális mennyiségben és melyek azok, amit feleslegesen juttattunk ki, mert nem tud felszívódni. Példa kedvéért, ahol egy nitrogén szuperül hasznosul, ott már egy vas kevésbé, vagy alig.

Ebből következik, hogy sokszor nem is az a kérdés csak, hogy mit és milyen dózisban juttattunk ki, hanem az is, hogy milyen kémhatású vízzel (ha épp az lombtrágya) vagy milyen kémhatású talajba és öntözővízzel tettük mindezt.

pH-teszter a konyhában

Egy pH-tesztert nem csak a kertben használhatunk. A befőzésnél, tartósításnál is ugyanúgy nagy szerepe van a kémhatásnak. Akár tartósítószeresen, akár anélkül szeretnénk befőzni, a kémhatásnak nagy szerepe van a folyamatban.

Példa kedvéért a Na-benzoát savas közegben hatékony és egy nagyon lúgos kémhatású cukkinikrémnél, sárgarépakrémnél már ugyanúgy probléma lesz még dunsztolás után is a befőzött élelmiszerrel.

Sokféle baktérium létezik a konyhában is és mindnek megvannak a maguk kémhatásai, melyeket kiváltképp szeretnek. Így egy fermentálás során is a kémhatás az első, amit figyelni kell, hogy jó irányba menjen az erjedés.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×