Dark Mode On / Off

A tiszta vizű medence titka

tiszta vizű medence titka

Most, hogy itt a kiváló idő a pancsolásra, szinte minden nagy multinál hegyekben álltak az otthonra való medencék. Hozzá mindenféle eszközzel és tablettával, vízszűrővel és porszívóverzióval. De vajon mi a tiszta vizű medence titka?Nem voltunk mi sem restek, Facebook oldalunkon meg is kérdeztük olvasóinkat, vajon nekik is ekkora nagy feladat a medence karbantartása vagy csak nekünk gyűlik meg a bajunk vele? Míg a kerti tavunkat a gazdaságban már egészen jól kiismertük és ha nem is krisztálytiszta benne a víz, mégiscsak növények burjánzanak benne és boldog halacskák úszkálnak a tavirózsák alatt. De a medence nagyon más. Gyorsan jelentkezett egy szakértő is, alig pár utcányira tőlünk, így őt kérdeztük a szakmai kérdésekben.

Rózinger László (Tabdi, Kiskőrösi-térség) közel egy évtizede foglalkozik medence-karbantartással, sokáig egy vállalkozás alkalmazottjaként, de a közelmúltban egyéni vállalkozóvá vált, hogy a nyári szezonban ezzel, medenceszezonon kívül pedig apróbb házkörüli javításokkal, ezermester-tevékenységgel szolgálja ki a nála jelentkező ügyfeleket. Most ő válaszol kérdéseinkre:


Kútvízről töltött medencéknél a legtöbbször az első problémát a vas okozza. Mit lehet tenni a vasas vízzel, hogy a víz tiszta maradjon?

Elsősorban azt ajánlanám, hogy ne kútvízzel töltsék fel a medencét, hanem csapvízzel. Amennyiben ez nem megoldható, és mégis kútvizet használnának, köbméterenként egy liter háztartási hypot keverjenek el a medence vizében, és pihentessék egy éjszakát. Reggelre a vízben található vas, illetve egyéb szennyeződés leül a medence aljára, ekkor ezt már ki lehet onnan porszívózni. A porszívózás során ne használjuk a szivattyúhoz csatlakoztatott szűrőt, hanem rögtön a medencén kívülre távolítsuk el a szennyeződést, így a szűrő nem dugul el a belekerülő kosztól.

Ha nincs lehetőség porszívózásra, mindenféleképpen a csapvízzel való feltöltést javasolom. – mondja első tanácsát Rózinger László.

Mitől zöldül be a medence vize?

R.L.: Felszaporodik benne az alga. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy a medence vizét mindig tisztán  tartjuk, porszívózzuk, a szűrőket rendszeresen tisztítjuk és a víz klórtartalmát a megfelelő szinten tartjuk.

A klór mellett van még egy fontos tényező, amit jó ha tudunk és nem más, mint a pH-értéke a víznek. Milyen az ideális pH-értéke a medence vizének és miért fontos ennek a pH-értéknek a beállítása? Hogyan állítjuk be a pH-t?

Az ideális pH-érték 7,2-7,6 között van. Ezen az értéken a klór hatékonyabb az algákkal és baktériumokkal szemben, így könnyű tisztán tartani a vizet. A fürdés hatására a víz általában lúgosodik, vagyis nő a pH-érték. Uszodatechnikai boltokban lehet kapni pH+ (plusz), ill. pH- (mínusz) készítményeket, az adagolási útmutató pontos követésével könnyedén beállítható az ideális pH-érték.

– avat be minket a pH-titokba László.

Mi az a pH-érték? A pH (pondus hidrogenii, latinul potentia hydrogeni, hidrogénion-kitevő) dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. pH-mérő eszközzel mérhető, mely gazdaboltokban és szakáruházakban is kapható. Egy korábbi cikkünkben olvashatsz a ph-érték és az EC-érték fontosságáról.


Ha már medenceporszívózást szóba hoztad: Milyen a jó medenceporszívó? Mivel elég sokfélét lehet kapni a boltok polcain, az olcsótól egészen a soktízezres gépekig, melyiket érdemes valójában megvenni? Melyek a vásárlás szempontjai?

R.L.: A legtöbb medenceporszívó megfelelő minőségű, és jó munkát végez. A medence méretéhez (és a pénztárcánkhoz) viszonyítva célszerű kiválasztani a porszívó teljesítményét is. Kisebb medencékhez bőven elegendő a hozzá kapott kéziporszívó, vagy a szerényebb teljesítményű is, míg nagyobb medencékhez, illetve az épített, telepített medencékhez már a nagyobb teljesítményű, esetleg automata medenceporszívókat ajánlom.


Egy jól beállított vizű medencénél mennyi időnként kell cserélni a vizet?

Ebben az esetben egy szezonban elég egyszer feltölteni a medencét. Ha jól karbantartjuk a vizet, és a megfelelő vegyszereket, eszközöket használjuk a víz, illetve a medence tisztán tartásához, ha szezon elején megtöltjük, szezon végéig rendben lesz a vizünk. – mondja László, ami laikus és kezdő medencéseknek akár csodamondatként is hathat.


Saját tapasztalat, hogy a medencére solar takarót javasoltak nekünk és amint felraktuk a medencére a gyorsan 42-45 C fokos víz mellé egy elképesztően gyors zöldülés, algásodás is jelentkezett. Mire jó a solar takaró és valóban jobban algásodik-e tőle a víz?

R.L.: A solar takaró a medence vizének gyorsabb felmelegedését szolgálja, illetve a felmelegedett víz lassabban fog kihűlni alatta a hűvösebb éjszakákon. A megfelelően tisztántartott, elegendő klórt tartalmazó víz nem fog jobban algásodni a solar takaró alatt, de ehhez a víz minőségét kell az ideális szintre hozni.


Hogyan kezdjünk neki a medence feltöltéséhez, most, hogy tudjuk mi a tiszta vizű medence titka? Vannak-e olyan alapvető betartandó szabályok, akár a töltéskor, akár a vízkezeléskor, amire mindig figyelni kell? (Gondolok itt arra például, hogy már a pár centis vízmennyiséghez adjuk-e mondjuk hozzá a teljes pl 15 m3 vízhez való klórt, algairtót stb.)

Feltöltés előtt mindenképpen szükséges a medence teljes tisztítása.

Feltöltéshez  továbbra is a vezetékes vizet javasolom. Még egy nagyobb medence feltöltését is 10-15.000,- Ft-ból meg lehet oldani, és ebben az esetben sokkal kevesebb idő-, energia- és vegyszerek ráfordításával lehet élvezni a pancsolást.

Célszerű teljesen feltölteni a medencét, majd beindítani a keringetőt és ezt követően ellátni a vizet a szükséges vegyszerekkel. Lehet kapni már olyan multifunkciós, lassan oldódó klórtablettákat, amelyek nagyjából 7-12 nap alatt oldódnak, tartalmaznak klórt, pH-csökkentőt és pelyhesítőt, amely megkönnyíti a víz tisztántartását. Ezzel a módszerrel nincs szükség más vegyszer használatára az ideális vízminőség eléréséhez.

A keringetőszivattyút úgy érdemes beállítani, hogy a medence víztérfogatának a kétszeresét forgassa át egyszeri üzemben, így megfelelő mennyiségű vegyszert old ki a tablettából. Ha ezt naponta kétszer, például délelőtt és délután is elvégezzük, a vízminőség megfelelő lesz.

– sorolja a lépéseket Rózinger László


Mitől lesz opálos a víz?

R.L.: Vegyszertúladagolást jelez, keringetéssel és pár napos vegyszermentes használattal általában kezelni lehet. Ha 3-4 nap után sem változik a víz, érdemes lecserélni és újratöltés után a megfelelő módon kezelni.


Mitől lesz olajos a medence vízfelszíne?

R.L.: Mindenképpen külső szennyeződést jelez, akár a napozószerek is okozhatják. Ebben az esetben csak a szkimmeren keresztül szűrjük át a vizet, a padlószívót ilyenkor ne használjuk.
Multifunkciós tabletta rendszeres használatával, a szűrőrendszer és a medence következetes tisztántartásával ez a probléma nem jelentkezhet.

Szkimmer: Tökéletes kiegészítője a szűrőnek és szivattyúnak. A fő feladata, hogy a vízfelszínen úszó faleveleket, és a tóba hulló egyéb hulladékokat összeszedje. Ezt más szerkezet nem tudja elvégezni, úgyhogy elengedhetetlen kelléke a kerti tavaknak. A tó felszínén úszó biológiai hulladékok ráadásul nem csak esztétikailag ronthatják tavunk látványát, de egy idő után, ha ezek bomlásnak indulnak, akkor a víz besárgul és bealgásodik tőlük, ebben az esetben viszont már nem lesz elég a szkimmer. A másik nagyon fontos szerepköre a halak etetése után fennmaradt ételmaradék, amit sokszor elfelejtenek megemlíteni, pedig ez az információ nagyon fontos a halastavak tulajdonosainak. Ráadásul a szkimmer beüzemelése után néhány perccel már kristálytiszta a vízfelszín, úgyhogy azonnal láthatjuk az eredményt. (Forrás)

További kérdésed merült fel? Rózinger László szívesen segít: probléma, kérdés esetén a 20/998-78-28 telefonszámon érhető el.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×