Dark Mode On / Off

Szúnyogűző növények, mit ültessünk?

szúnyogűző növények

Aligha tagadhatnám le azt a tényt, hogy rendületlenül nem szeretem a szúnyogokat és mindenféle alternatív módszert kipróbáltam már az évek alatt, amitől ezeket a vérszívókat távol tarthatom magunktól és az állatainktól. Most a szúnyogkedvelők ne figyeljenek ide. Szúnyogűző növények vonalon is kísérletezek.

A szúnyogűző növények listáját hozom most. Pár évvel ezelőtt nagy port kavart az a válaszunk egy hobbikertész oldalon, ahol azt írtam, hogy állattartóként bizony a szúnyogok jelenléte nem túl vidám. Messze nem arról szól, hogy mennyire vagyunk öko-bio-fenszi-szuperkörnyezetvédők. Arról szól, hogy például a nyulakra a szúnyog nagyon veszélyes és a megfékezésükre bizony igenis gondot kell fordítani.

Ez nem “a megcsípi a lábunk és vakarózunk hetekig” kategória, hanem a nyulakra veszélyes betegség kérdése is, ami a myxomatózis. De a többi állat is szenved tőle, macskák, kutyák egyaránt. Az emberi oldalról nem is beszélve, amikor a kertben sétáló gyerek már egyszerűen annyira szét van csípve, hogy ép bőrfelület nincs rajta. Képzelj el egy kertlátogatást ilyen hangulatban.

Sokan allergiásak is a sok csípésre, szóval ideje lenne kicsit elgondolkodni mindenféle szúnyogkérdésről. Na de bosszankodás ide vagy oda: megoldást kell találni rá.

Szúnyogűző növények

A szúnyogűző növényeket úgy kel lelképzelni, hogy nem megöli a rovarokat, hanem csak inkább távoltartja. Szolidan. De egy próbát megér minden kertbe, hiszen ez is egyfajta természetes megoldás a szúnyogriasztási listán.

Illatos kakassarkantyű, szűnyogűző – Plectranthus coleoides

Az egyik nagy kedvenc balkonnövény és lehet talán azt is mondani, hogy a legigénytelenebb mindközül. Természetesen a rendszeres öntözést és jó tápanyagozást meghálálja, de még egy kezdő kertész is könnyűszerrel fel tudja nevelni, ha eddig sosem volt szúnyogűzője.

Ampolnába neveljük vagy olyan balkonládába, melyből leomolhat. Erkélykorlátra is tehetjük, de fejünk felé akasztva is szépen fog mutatni. Lebókolni nagyjából a nyár közepére fog, hatalmas lombtömeggel díszíti a balkont és a kertet is. Sokszor a nagyobb fák gallyaira is akasztgatok ampolnanövényeket, mert kihasználom azokat a helyeket is, melyek amúgy “üresek” lennének.

Bársonyvirág, büdöske – Tagetes sp.

A bársonyvirágot régóta ismeri minden hobbikertésztész. Büdöske néven terjedt el a köztudatba, mert jellegzetes szúrós szagú növény. A tapasztalatok alapján a csigák nagyon szeretik, így olyan helyre ültessük, ahol a csiga nem okozhat gondot.

Citromfű – Melissa officinalis

A citromfű azért praktikus növény, mert aromanövényként a konyhakert egyik alapdarabja lehet. Nyugtató hatású teakeverékek gyakori alkotója, de limonádékhoz is felhasználható. Mivel egy cserjéről beszélünk, mely párnásabban növekszik, így dézsába érdemes nevelni, ha balkonra szánjuk.

Rozmaring – Rosmarinus officinalis

Az erős, jellegzetes kámforos illatával a szúnyogokat távol tudja tartani, így akár növényként, akár illóolajként használjuk, jó megoldás lehet. Mivel egy szép szoliter jellegű cserjéről beszélünk, így olyan ágyásokba is tehetjük, ahol a színével és habitusával is emeli a kert szépségét. Tavaszi rózsaszín virágai miatt meg kifejezetten jó rovarcsalogató: méhek és pillangók kedvelt találkozóhelye lesz.

Zsálya – Salvia officinalis

A zsályáról megoszlanak a tapasztalatok, mert igen sokféle díszzsálya is kapható és ezt a szúnyogűző növények listájába való helyét főleg az alapfaj érdemli ki. Ebben mutatkozik meg úgy a hatóanyagmennyiség és összetétel, mely főleg hatékony lehet. A színes fajtáknál valahogy a hatékonyság alábbhagy, de érdemes próbálkozni velük is természetesen.

Milyen növényekkel kísérlezetem még?

A lista, mint fűszer- és aromagyűjtő szakembernek egy végtelen hosszú listát jelent. Kísérletezem menta fajtákkal, autentikus vidéki vadnövényekkel, illóolajokkal és ezek kombinációival. Mivel nekem elsősorban a háziállatok védelmét is szem előtt kell tartani és a leendő kertlátogatók érdekeit is, erre mindenképpen megtalálom a válaszokat és megoldásokat. Lehet persze eltart pár évig még az áttörés.

Illóolajok között a citronella (citrom botnád) illóolaja tűnt eddig hatékonynak még, de a listán szerepel a geránium illóolaja is, így a gerániumot, mint növényt is rendre szaporítom a kertészetben.

Macskamenta, kakassarkantyú, gilisztaűző varádics…minden van a kísérleti listán, mi szem-szájnak ingere. De hamarosan hozom az újabb fejleményeket, amint szemmel látható eredményt hoznak ezek a növények is a szúnyoggyérítésben. Addig meg várjuk a Ti tapasztalataitokat is, mert minden visszajelzés izgalmas és fontos!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×