Dark Mode On / Off

Levéltetű ellenszere és a neem olaj

levéltetű ellenszere

A levéltetű ellenszerei között határ a csillagos ég. Na nem teljesen igaz ez, de az biztos, hogy igen sok a megoldási lehetőség. A vegyszerek között is válogathatunk, de ha a bio megoldások felé kacsingatunk vagy szebben és szakszerűbben fogalmazva nem a vegyszerek felé kacsingatunk, akkor is van megoldás.

Ha valaki nem zárkózik el a vegyszeres levéltetűírtástól még akkor idén felszisszen, hogy mi a fene ez a nagy levéltetű-invázió. A gradáció épp csúcson van és alig találni olyan friss növényi hajtásvéget, ahol ne zárt sorokban szívogatnának a levéltetvek. Ilyenkor (bár mindig jelzem is), hogy le kell nézni a földre is, mert a levéltetű és a hangya egyszerre okoz gondot. És akinek nem mondanék újdonságot: idén még a szúnyogok is korábban érkeztek. De vajon mitől borult így fel a környezetünk?

Átlagos és és az idei év levéltetű szemmel

Egy átlagos télen esik hó, van fagy és normális a tavaszi csapadékmennyiség is. Most hirtelen nagy mennyiség hullott le csapadékból egy nagyon száraz tél után és a növények ezernyi és egy fiatal, zsenge levelet hoznak. Nem is csoda, hát, hogy a levéltetvek így fel tudtak szaporodni, mert az életüket adó friss hajtásokból rengeteg van. Még azok a növények is hamarabb indultak meg idén, melyek általában az év ennek szakában szoktak. Egymáshoz képest elcsúszva a virágzási és rügyezési időkkel.

A hangyák már csak hab a tortán. A sok levéltetűhöz általában rengeteg hangya is társul. Ismert tény a hangyáknál, hogy a levéltetvek a hangyák tehenei és a mézharmatért cserébe rengeteget tudnak dolgozni.

A levéltetvek időszakosan egyébként nagyon nagy gradációval jelennek meg. Vannak enyhe évek és amikor az időjárás és a levéltetűkolóniák élete is pont ideális a felszaporodásukhoz, akkor hobbikertész legyen a talpán, aki megvédi a kertjét.

Vegyszeresen ésszel vagy illóolajokkal jobb?

Ha a megoldásra vagyunk kíváncsiak, akkor nincs fehér és fekete válasz. Mindenkinek saját hite szerint van a megoldás, de jó ha tudjuk:

Minden beavatkozásnak hatása van. Nem csak a levéltetvekre, hanem az egész kertre is.

Növényvédelemnél szinte nehéz azt mondani, hogy megoldás is meg nem is. Vannak szelektív szerek, mint például a Teppeki is, mely kizárólag a levéltetvekre veszélyes. De ugyanígy ha kiírtjuk az összes levéltetvek, akkor áhitozhatunk a sok katicáért például, mert nem marad nekik a felszaporításukhoz elegendő levéltetű.

Ugyanígy gondolhatnánk, hogy akkor az illóolajos növényvédelem jó lesz. Na az tuti bio megoldás!? Nagyjából csak annyira, hogy szemléletben. Mert olyan anyagot viszünk be, mely a természetben is előfordul. De ettől még ugyanúgy a “visz mindent” kategóriába tartozhat.

Az illóolajos megoldásoknak például az a nagy előnye, hogy akár egy szelesebb napon is megoldást nyújt, mert nem abban a szigorú értelemben vegyszer.

Mit tud a Neem olaj akkor?

A Neem olaj azok számára már ismerős lehet, akik a bio megoldások felé kacsingattak már. Ismert szer alapanyaga a neem fa olaja, mint például a NeemAzal.

A NeemAzal is a “mindent visz” kategória, rovarkártevők ellen nem szelektív, de a jótékonyakat is ugyanúgy gyéríti.

Ezzel együtt mégis bio növényvédőszerként kapható, már amikor nincs országos szinten hiány belőle. Egyik ilyen hiánynál kezdtem el tesztelni levéltetű ellenszereként a sima neem olajat (többféle márkából). Valahogy kézenfekvő volt, pedig alapvetően bőrápolóként került be a házipatikába.

Természetesen ez sem csodaszer. Ne gondoljuk azt, hogy a levéltetű ellenszere úgy néz ki, hogy egyszer permetezünk és hussss….el is tűnt az összes levéltetű és mindenki boldog. A természet nem így működik.

A levéltetű ellenszere még

A levéltetvek ellenszere az is, ha a hangyák ellen védekezünk célirányosan. Mivel a levéltetveket a hangyák szeretik felcipelni az új, zsenge levelekre, így ha ezt megakadályozzuk, az már fél siker. Hangyák ellen teszteltem ugyanígy a neem olajat már a kiskertben, járdán, ideig-óráig ugyanúgy működik, mert a rovarölő hatást kifejti a neem olaj a hangyáknál is.

Emellett lehet kísérletezni sütőporral, fahéjporral is, melyet a menetirányukba kell leszórni, ahol a hangyák közlekednek. Egyes ajánlásokban a ragacsos hangyaöv is szerepel, bár ez utóbbit csínyán használjuk, hogy már állatok ne ragadjanak bele.

Mint látod a levéltetű ellenszere témakör nagyon sokrétű. Nincs benne olyan tuti praktika, ami örökérvényű lenne, mert a megjelenésük is évről-évre más tudást igényel. Ökológiai értelemben is minden év más, így ezt el kell fogadni. Minden beavatkozással a természet rendjébe ugyanúgy hatással leszünk a jövőnkre is.

További kérdés lehet még, hogy vajon növényvédő szer-e a neem olaj? A válasz pedig szakmai oldalon nem. A növényvédőszer egy külön kategória, viszont kísérletezni lehet mással is. Míg egy fahéjport leszórva távoltarthatjuk a hangyákat, az mégsem lesz növényvédőszer. Növényvédőszer onnantól lesz, hogy engedélyezik növényvédőszerként.

Tipikusan hasonló példa a narancsolaj esete. Van pár márka, melyek növényvédőszerként hivatalosan is listában vannak, míg sok valóban ugyanúgy hatékony narancsolaj nincs, de kísérletezni lehet vele a kertben. Ezt mindenkinek saját belátására bízzuk, de egy valami fontos: csak olyan készítménnyel kísérletezzünk, mely minőségében is megfelel az elvárásoknak, pl tisztaságot tekintve.

Nagy harc a növényvédőszerpiacon?

Manapság nagyon nehéz az alternatív megoldásokat keresőknek, mert sok az érv és ellenérv a megoldásokkal szemben. Neem olajból sem mind egyforma a piacon. Sokat kipróbáltunk az évek során, nem is véletlen hát, hogy nem vált be mindegyik. A jelenleg piacon kapható neem olajak jó nagy százaléka már úgy kerül a polcokra, hogy a fő hatóanyagot kiszedik belőle, mely növényvédőszerként használható. De vannak olyan neem olaj gyártók, ahol a szemlélet az, hogy mindenestül került az üvegbe az olaj és nem vonják ki pont a lényeget belőle. Ami nem mellesleg a bőrápoló hatásban is megmutatkozhat.

Egyéb összetevők és érdekességek

A neem olajat elsősorban a kozmetikumok világában ismeri a világ, mert mindenféle bőrproblémára ajánlják általában. Már legalábbis azt a minőségű neem olajat, mely minden kötelező laborvizsgálattal rendelkezik…

Ritka viszonylag az allergiás reakció, de lehet, mint minden illóolajnál, bázisolajnál, így akkor szabad még kísérletezésre is használni csak, ha bőrpróbát vagy más allergiapróbát elvégeztünk. És itt jelezném, hogy nem minden neem olaj tiszta neem olaj, sok sajnos a mai napig az ismeretlen összetételű, mindenféle keverék vivőolajokkal kevert változat, ahol újfent kérdés mind a növényekre gyakorolt hatás, mint az emberre gyakorolt, így itt is igaz, hogy csak megbízható forrásból szabad választani olajat.

Kérdésed merült fel? Kövesd Facebook vagy Instagram oldalunk és tedd fel kérdésed nekünk!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×