Dark Mode On / Off

Ezért ne ültess kis kertbe leylandi ciprust!

leylandi ciprus

Gyakori probléma a leylandi kérdése már, mert a legtöbb újépítésű háznál is a kivitelező szinte utánadobja a pár darab leylandi ciprust a tulajdonosnak. De a helyzet az, hogy ez nem ennyire egyszerű kérdés. Nézzük miért ne ültessetek a kertbe leylandit!

A leylandi ciprus egy ugyanolyan tömegnövény lett már, mint a tuja, de ide sorolhatjuk lassan a bugás hortenziát is, hiszen ha így haladunk nem lesz olyan kert, ahol ne lenne ültetve valamelyik. Ugyanígy a babérmeggyről is regényt lehetne írni már.

Videóban is elmondom a legfontosabb ismereteket a leylandi ciprusról és amiért én nem ajánlom kertekbe:

A leylandi ciprus nagy növény

A leylandi ciprus igen agy növény és ha nem is tudod végighallgatni a videót, de beletekerve látszik valódi mérete: hatalmasra nő és ez a gyökérzet szempontjából is ezernyi gondot okozhat a felnyomott burkolattól kezdve a egyéb nehézségek is megjelennek.

Korábbi videónkat is nézd meg a hunyorokról!

De miért is nem javasoljuk összességében?

Mint minden túlültetett növény esetében a kártevők és kórokozók hamar felszaporodnak és komoly gondokat tudnak csinálni. A tujákkal közös kártevői is jelen vannak.

Emellett szükség van arendszeres karbantartására, mert hatalmas lombozata miatt a szeles időjárásban, viharokban akár balesetveszélyes is lehet. A gyökerek meg nagy termetükhöz mérten igen nagyra nőnek és ez kárt tehet épületekben, burkolatokban szintén.

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×