Dark Mode On / Off

Őszi kirándulás tipp!

őszi kirándulás tipp

Az ősz az egyik legideálisabb időszak nagyobb kirándulások kivitelezésére. Érdemes ilyenkor olyan úti célt előnyben részesíteni, ahol az ember szabadban van és begyűjtheti az ősz utolsó sugarait. Két őszi kirándulás tipp következik, amit szeretettel ajánlok neked is!

Ez a két őszi kirándulás tipp akkor lesz a kedvenced, ha szereted a kavicsos, sziklás helyeket, ódon várakat.

Kishartyáni Kőlyuk

Kishartyán Nógrád megyében, a Salgótarjáni járásban található. Érdemes meglátogatni, hiszen egy igazán izgalmas látnivaló, a Kishartyáni kőlyuk is ott van, Nógrádmegyer felé. A község szélén, a Kővölgyben találod meg, pontosabban. A védett területen, több mint 13 hektáron, 30 millió évvel ezelőtt ott lévő tenger, parti sávjában felhalmozódott tengeri üledéket láthatunk. Abból keletkezett a különleges kőfal. A környék nem csak geológiai szempontból egyedülálló, tele van védett növény és állatfajokkal is.

Fotó: Kishartyáni Kőlyuk- Wikipédia

A Kőlyuk 300 méter hosszú és 30-40 méter magas kőzetfal, annak egy lazább részén az üledék kimosódásával, természetes üreg keletkezett. Ezt később mesterségesen tovább mélyítettek. Különleges funkciója volt, A tatár- és törökdúlás idején menedékhely, a XIX. század végéig pedig szerzetesek lakták. A barlang nem egy helységből áll. Egy nagyobb, nyitott előtérből és egy 6 méter hosszú, 2 méter széles teremből valamint egy 5 méter hosszú üregből áll. Mivel egykor lakták, így mindegyik helyiségnek megvan a maga funkciója. A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön lehet megközelíteni vagy a csúcs irányába, egy kapaszkodókkal ellátott feljárón keresztül.

Fotó: Salgó vára, Wikipédia

Salgó vára

A késő román világi építészet egyik legszebb példája a Salgóbánya település közelében elhelyezkedő Salgó vára. A 13. század második felében kőből épített vár, a  Medves-fennsík, 625 méter magas csúcsán található pontosan. Salgótarjántól nem messze található vár nevének jelentése fénylő, ragyogó.

Fotó: Wikipédia

A  Kacsics nemzetség tagjai építtették az 1241–1242 körül. A várat többször átépítették, vagy hozzáépítettek az évek során. A vár alapja a sziklacsúcs adja, melyet egymáshoz préselődő bazaltoszlopok alkotnak. A sziklagerinc legmagasabb pontján téglalap alaprajzú torony készült. Ehhez kapcsolódott a körülfalazott várudvar. Északi falában állt egykor egy csúcsíves, kőkeretes, keskeny várkapu. A pontos másolata ma is látható. A ma falkoronák a két világháború között épített kilátóból származnak. A vár jelentősebb bővítésekor emeltek egy alsóvárat a hegycsúcs nyugati pihenőjéhez, korai nagy torony alatt, ötszögű ágyútornyot, és az udvarrészt is egy lakószárnnyal bővítették. A romot végül az 1970-as években egy régészeti feltárás és helyreállítás mentette meg a teljes feledéstől és megsemmisüléstől.

További kirándulás tippeket keresel? Olvasd el ezt a cikket is.

Fotó- Wikipédia- Szenti Tamás 

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×